Program Hakkında Genel Bilgiler
Kuruluş Bilgisi
Işık Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Programı, 2013 yılında açılmış, aynı yılda da öğrenci almıştır. İlk mezunlarını 2016 yılında vermiştir.
Kazanılan Derece ve Düzeyi
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Görsel İletişim Tasarımı alanında Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bir lisans diplomasına sahip olmak. Mezuniyet aşamasında olan adaylar, yüksek lisans programının başlama tarihine kadar diploma veya geçici mezuniyet belgelerini teslim etmek kaydıyla başvuruda bulunabilirler. Yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş adayların Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir. Bir lisansüstü programa yapılan başvuruları değerlendirmek üzere ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından en az üç öğretim üyesinden oluşan bir program kabul komisyonu kurulur. Komisyon yapacağı inceleme sonucunda adayların kabulü konusundaki önerileri oluşturur. Adayların değerlendirilmesi, ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yapılır ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülür. Anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Yönetim Kurulunun onayıyla adaylar mülakat ve uygulama sınavına alınır. Değerlendirmenin bu şekilde yapıldığı durumlarda; mülakat sonucunun %50'si, uygulama sınav sonucunun %50'si dikkate alınarak, hesaplanan puana göre adaylar arasında başarı sıralaması yapılır. Eşit puan durumunda adaylar arasında önceliğin belirlenmesinde; lisans dersleri not ortalaması yüksek olanlar tercih edilir. Küsuratlı notlarda virgülden itibaren beş basamak dikkate alınır.
Önceki Öğrenimin Tanınması
Başka bir üniversiteye bağlı enstitülerin birinden Üniversitenin bir enstitüsüne benzer nitelikte olan ve eşdeğerliği ilgili kurul tarafından onaylanan programlardan yatay geçiş yapan öğrenciler, eşdeğer programlardan almış ve başarmış oldukları derslerden, ilgili kurulun değerlendirmesiyle muaf tutulabilirler. Öğrencinin Üniversitenin yüksek lisans öğrencisi olmadan önce Üniversitede veya başka bir yükseköğretim kurumunda herhangi bir diploma için kullanılmamış olmak koşulu ile almış olduğu en fazla dört lisansüstü dersi tezli yüksek lisans programına sayılabilir. Alan dışından programa başvuran öğrenciler, mülâkat değerlendirme jürisinin önerisi ve ilgili anabilim dalı başkanının olumlu görüşü üzerine enstitü yönetim kurulu kararı ile programa ilişkin eksikliklerini gidermek amacı ile en çok iki yarıyıl süreli bilimsel hazırlık programına kabul edilir.
Mezuniyet Koşulları
Tezli Yüksek lisans diploması:
Görsel İletişim Tasarımı Tezli Yüksek Lisans Programı eğitimini tamamlayabilmek için 21 kredilik (122 AKTS) alması gerekir.
Kredili derslerini en az 2,50/4,00 genel not ortalaması ile tamamlamak, tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden Senato tarafından kabul edilmiş tez yazım kılavuzuna uygun bulunan yüksek lisans öğrencisine tezli yüksek lisans diploması verilir.
Tezsiz yüksek lisans diploması:
Görsel İletişim Tasarımı Tezsiz Yüksek Lisans Programı eğitimini tamamlayabilmek için 30 kredilik (100 AKTS) alması gerekir.
Kredili derslerini en az 2,50/4,00 genel not ortalaması ve dönem projesini başarıyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans öğrencileri tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.
(bkz.
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği)
Program Tanımı
Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı, Görsel İletişim Tasarımı Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı, Görsel İletişim Tasarımı'nın çeşitli alanlarında uzmanlık düzeyinde eğitim veren bir programdır. Programın amacı öğrencinin uzmanlaşmak istediği alana yönelik kuramsal ve uygulamalı bilgisini derinleştirmek, akademik araştırmalar yapmak, yenilikçi ve bütüncül kavramsal alt yapısı olan projeler üretmektir.
Tezli yüksek lisans programı öğrencinin bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak bilgilere erişme, bilgiyi derleme, yorumlama ve değerlendirme yeteneğini kazanmasını sağlar.Tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösterir.
Programın Eğitim Amaçları
- Görsel iletişim tasarımı kapsamına giren uygulama alanlarından en az birinde kuramsal ve uygulamalı yetkiliğini derinleştirir, belli bir alanda uzmanlaşır.
- Ulusal ve uluslararası platformlarda yer alarak görsel iletişim tasarımı alanına temel oluşturan kuram, kavram ve fikirleri eleştirel bir yaklaşımla tartışabilir.
- Farklı alanlarla kavramsal ve kuramsal bağlar kurarak disiplinlerarası yeni çalışma ve araştırma alanları geliştirebilir.
- Görsel iletişim tasarımı alanı kapsamındaki basılı ve dijital ortamlar için yapılan tüm uygulama çalışmalarında tasarım süreçlerinde yer alabilir, (kavram) konsept belirleyici olabilir.
- Uluslararası platformlarda yenilikçi ve özgün tasarım çalışmalarıyla yer alabilir.
Program Çıktıları
- Görsel iletişim tasarımı içinde belli bir alanda uzmanlaşmaya yönelik araştırma ve tasarım uygulamaları yapar.
- Görsel iletişim tasarımı içinde kendi uzmanlaşmak istediği alan dışında, diğer alt alanlarda da yaratıcı tasarımlar üretebilir.
- Alana yön veren güncel araştırmalar ve yöntemsel yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur.
- Ulusal ve uluslararası platformlarda değerlendirilmek üzere özgün araştırmalar yapar.
- Görsel iletişim tasarımı ile diğer alanların güncel teorileri arasında bağlantı kurarak, disiplinlerarası bilgi geliştirir.
- Görsel İletişim, tasarım, basılı ve dijital medya konusunda sağlam bir teorik altyapıya sahip olur.
- Alanın ihtiyaçlarını tespit ederek bireysel olarak ürettiği tasarımı sektöre sunabilme becerisi kazanır.
- Kavramını (konseptini) kendisinin oluşturduğu özgün, yenilikçi ve işlevsel nitelikte kapsamlı bir tasarım projesi gerçekleştirir.
- Etik değerleri gözeten, sosyal ve kültürel değerlere duyarlı, hedef kitleye uygun, sürdürülebilir görsel iletişim tasarım ürünleri ortaya koyar.
- Yaptığı projenin ve araştırmanın tanıtımı ve savunmasını profesyonel düzeyde yapar
- Alanın güncel gereksinimlerini karşılayacak teknolojik araçları kullanır, yeni teknolojilere uyum sağlama yeteneğine sahiptir.
- Alana ilişkin yasa, yönetmelik ve mevzuatlar hakkında bilgi sahibidir.
Mezunların İstihdamı
Görsel İletişim Tasarımı Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı mezunları akademik kariyer yapabilir; reklam ajanslarında, animasyon stüdyolarında ve prodüksiyon şirketlerinde, dergi ve gazetelerde, televizyonlarda, sinema sektöründe, resmi ve özel kurumlarda yaratıcı yönetmen, sanat danışmanı, grafik tasarımcı veya serbest tasarımcı olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlara Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler, doktora ve sanatta yeterlik programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Görsel İletişim Tasarımı Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Programı Işık Üniversitesi
Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nde belirtilen ölçme ve değerlendirme hükümlerini uygular.
Eğitim Türü ve Dili
Örgün eğitim, Türkçe
Adres ve İletişim Bilgileri
Doç. Banu İnanç UYAN DUR (Program Başkanı) 444 07 99/6190,
inanç.uyan@isikun.edu.tr
Leyla ŞAHİN (Enstitü Sekreteri) 444 07 99 /6127,
leyla.sahin@isikun.edu.tr
Adres: FMV Işık Üniversitesi, Maslak Kampüsü, Büyükdere Cad. No:194 34398, Maslak/Sarıyer İSTANBUL
Uluslararası İşbirliği
ERASMUS+ (4 ülkede 6 üniversite ile) programları (bkz.
www.isikun.edu.tr/international/)