"İnsansız Hava Araçları Tabanlı Yeni Nesil Haberleşme Ağlarının Geliştirilmesi" Projesi!

Back

TÜBİTAK "1003-BIT-GNBT-2015-2 YENİ NESİL AĞ TEKNOLOJİLERİ" çağrısı kapsamında kabul edilen  5 projeden biri olan  "İnsansız Hava Araçları Tabanlı Yeni Nesil Haberleşme Ağlarının Geliştirilmesi" adlı İstanbul Medipol Üniversitesi (Doç.Dr. Bahadır. K. Güntürk) yürütücülüğünde Türk Telekom / AVEA ve Işık Üniversitesinden öğretim üyemiz Doç.Dr. Hasan F. Ateş ortaklığındaki proje TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazanmıştır.

Bu projede temel olarak hedeflenen:

İnsansız hava araçları (İHA) dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek popülerleşmekte, sivil, askeri ve endüstriyel amaçlarla birçok alanda kullanılabilmektedir. Ayrıca, gelişen teknoloji ve ülkemizin bu alanda edindiği birikimin bir sonucu olarak, çeşitli boyutlara sahip İHA'lar daha düşük maliyete üretilmekte ve daha uzun sure havada kalabilmektedir. Bu sayede İHA'larla gerçekleştirilebilecek uygulama sayısı da doğal olarak artmaktadır. Bu kapsamda, gündeme gelen uygulamalardan biri de İHA'larin kablosuz haberleşme kullanıcılarına havadan servis sağlayan mobil baz istasyonları olarak kullanımıdır. Bu projenin amacı uçan baz istasyonu olarak görev yapacak İHA'lar için görüntü verisinden çıkarılan yeryüzü karakteristiğini kanal model parametreleriyle ilişkilendirmek, ve böylelikle gerektiği durumlarda sadece görüntü verisinden faydalanarak kanal model parametrelerini kestirmektir.

Işık DAO olarak akademisyenimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.