Duyurular

Paylaş

İYİ KENTLERDE İYİ YAŞAMLAR KURMAK ve GEREKLİ TÜM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN HAZIRIZ

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizden açıklama

6 Şubat 2023 Pazartesi günü, saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve ardından saat 13.24'te Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiş, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illeri depremden büyük ölçüde etkilenmiştir. 

17 Şubat Çarşamba günü itibarı ile depremlerde, Türkiye ve Suriye'de şu ana kadar 45.000'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 120.000'den fazla insan yaralanmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre, depremden zarar gören illerde 3.009.563 bağımsız bölüm ve 684.000 binanın incelendiği, 332.947 bağımsız bölümden oluşan 84.726 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildiği görülmektedir.  

Depremlerde hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz. Deprem sonrasında tüm imkânlarını seferber eden devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle yüce gönüllü halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz.  

Depremden sonra, İnşaat Mühendisliği Bölümümüzün 5 öğretim üyesi bölgede incelemeler yapmak üzere görevlendirilmiştir. Öğretim üyelerimizin saha inceleme ve değerlendirmelerini içeren ön rapor çalışmaları da devam etmektedir.  

Ülkemizdeki tüm kentlerin, doğa olaylarının afete dönüşmeyeceği şekilde dayanıklı, sürdürülebilir ve yüksek yaşam kalitesi sağlayacak standartlarda yeniden planlanması ve tasarlanması için konunun tüm paydaşlarının uzmanlıkları doğrultusunda sürece katkı sunması ve ilgili somut eylem planlarının bir an evvel hazırlanması gerekmektedir.  

Bu süreçte önemli bir yeri olan İnşaat Mühendislerinin, teknik beceri ve mesleki etik bilinci kazanmaları için Işık Üniversitesi olarak tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Yaşadığımız bu büyük afetten sonra da tüm mezunlarımızın ve inşaat mühendislerinin mesleki bilgilerini güncellemek ve geliştirmek üzere, ilgili meslek odaları ve diğer üniversiteler ile işbirliklerinin kurulması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.  

FMV Işık Üniversitesi, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'ne sahip riskli yapı tespiti yapmaya yetkili bir kurumdur. Depremlerin afetlere dönüşmemesi adına, FMV Işık Üniversitesi olarak riskli yapı tespitinin yanısıra yeni yapılacak binaların deprem etkisi altında tasarımı ile mevcut binaların deprem performansının değerlendirilmesi ile güçlendirme tasarımı konularında üstleneceğimiz görevleri harfiyen yerine getireceğimizi belirtmek isteriz. Başta akademik kadromuz olmak üzere tüm FMV Işık Üniversitesi ailesinin üyeleri, yalnızca iyi insan yetiştirmek için değil, iyi kentlerde iyi yaşamlar kurmak için gerekli tüm çalışmaları gerçekleştirmek için hazırdır. 

FMV Işık Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

İlgili Dosyalar