Işık Üniversitesi ve Şile Kaymakamlığı işbirliği ile Dünya İnsan Hakları Günü Kapsamında "Türkiye'de Çocuk Hakları" konulu seminer gerçekleştirildi.

Işık Üniversitesi 10 Aralık 2012 Pazartesi günü "Türkiye'de Çocuk Hakları Semineri"ne ev sahipliği yaptı. Şile Kampüsünde gerçekleşen seminere; Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan ACAR ve Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi Hakimi Hasan ARI katıldı.

Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde 10 Aralık 2012 Pazartesi günü Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında "Türkiye'de Çocuk Hakları" konu başlıklı seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak; Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hakan ACAR ve Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi Hakimi Hasan ARI katıldı.

Konuşmasına; çocuk hakları beyannamesi ile başlayan Doç. Dr. Hakan ACAR, çocukların yaşam kalitelerinin gelişmesinde önemli mesafe alınmakta olduğunu ve gelişmelerin çocuk nüfusunun tamamını kapsayamamasından çeşitli sorunlarla karşılaşıldığını belirtti. Asıl amacın "toplumsal barışı sürdürmek" olduğunu ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin de içerik açısından bu konulardan oluştuğunu belirterek konuşmasını sürdürdü.

Çocuklar için yeniden bir kent yaratmanın önemi ile sözlerine devam eden Doç. Dr. ACAR, büyümeye açık olmak ve zihindeki kast sistemini yok etmenin kamu politikası edinilmesi gerektiğini belirtti. "Çocuklarla ilgili hak temelli politikalar izlenmeli ve çocuğun yaşayabileceği en iyi ortam sağlanması amaçlanmalı." diyen Doç. Dr. Hakan ACAR, 15 yaş üzerinde olan çocuklar arasında yapılan araştırma verilerini de paylaştı.

Doç. Dr. Hakan ACAR; verilere göre çıkan sonuçların, çocukların ülkesinde yaşama isteğinin azaldığını ve yaşamsal açıdan kendilerini güvende hissetmedikleri gerçeğini ortaya çıkardığını açıkladı.

Seminerde "18 yaşını doldurmayan kişiler, çocuk mahkemesinde yargılanmaya açıktır." diyerek sözlerine başlayan Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi Hakimi Hasan ARI ise; çocukların reşit olmadan hemen önce evlenseler bile, suç işledikleri takdirde hala çocuk mahkemelerinde yargılanacaklarını belirtti.

Çocuk Adalet Sisteminin amacının, suça sürüklenmiş çocuğun haklarını güvence altına almak olduğunu söyleyen Hasan ARI; 0-12 yaş arası çocukların cezai yaptırımı olmadığını, 18 yaş altı çocukların ise; cezai yaptırımlarının indirimli uygulanacağını belirtti. Her iki konuşmacının da ortak fikri olan "toplumsal barışı sürdürmek" amaçlı yapılan tüm bu lehte hareketlere, ailelerin de destek olması gerektiği kanısına vararak konuşmalarına son verdiler.