Etkinlikler

Paylaş

Cumhuriyetimizin 95'inci Yılını Coşkuyla Kutluyoruz

Işık Üniversitesi, Maslak ve Şile kampüslerinde düzenlediği tören ve etkinliklerle Cumhuriyet'in 95'inci yılını kutladı.

Işık Üniversitesi'nin Maslak Kampüsü'nde düzenlenen ilk kutlama töreninde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için gerçekleştirilen saygı duruşunun ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören katılımcılarına seslenen Işık Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı İpek Kardelen Çetinkaya, Cumhuriyeti geleceğe taşıyacak gençler olarak üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olduklarını söyledi.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ise yaptığı konuşmada, her kutlanan Cumhuriyet Bayramı'nın bir gururun nişanesi olmanın yanında, tarihten alınan dersi her yıl hatırlatan bir gün olma özelliği taşıdığını söyledi. Cumhuriyet'in üzerinde yükseldiği Milli Mücadele'nin, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir kahramanlık destanı olduğunu hatırlatan Rektör Cemal İbiş, "Bu destanın nedenini ve yazıldığı koşulları anlamadan Cumhuriyet'in anlamını, değerini tam olarak anlamak mümkün olmaz" dedi.  

Cumhuriyet'in kurucularının dağılan bir imparatorluktan devraldığı koşulları örnekleriyle anlatan Rektör Cemal İbiş, "O koşullarda Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a çıkarak başlattığı ve tüm toplumu etrafında kenetleyen Milli Mücadele, yalnızca askeri zaferler silsilesi değil, dağılmış bir imparatorluktan yepyeni bir devlet ve bir ulus yaratma başarısı, dünya tarihinde bir kırılma noktası, mazlum milletlerin bağımsızlık manifestosudur" diye konuştu. 

Bir ulus yaratmanın, o ulusu oluşturan tüm unsurları ayni ortak amaç ve ortak gelecek ülküsü etrafında birleştirebilmek ve harekete geçirebilmekten geçtiğini vurgulayan Rektör Cemal İbiş, "Milli mücadele; sadece yan yana gelmiş iki kelime değil, bu iradenin özetidir. İşte bu başarı üzerine inşa edilen ve Atatürk'ün, 'Türk Milleti'nin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare' olarak tanımladığı ve 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet; Türk ulusuna bırakılmış en büyük miras, vazgeçilmez bir değer ve ulusumuzu bir arada tutacak en büyük güçtür" dedi. 

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş'in konuşmasının ardından, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Görevlisi Eren Koyunoğlu 'Cumhuriyet Dönemi Kültür Politikaları', Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Hürsu Öke ise 'Atatürk ve Müzik' başlıklı konuşmalarıyla katılımcılara seslendi. 

FMV Özel Nişantaşı Işık Lisesi öğrencileri ise, Cumhuriyet Dönemi yetişen önemli bestekarları anlattıkları 'Beşler Korusu' performanslarıyla büyük beğeni topladı. 

Şile Kampüsü'nde düzenlenen kutlama töreninde ise Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan Öymen, 'Atatürk, Cumhuriyet ve Laiklik', Işık Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kayhan Pusane ise 'Erken Cumhuriyet Döneminde Dış Politika' başlıklı konuşma gerçekleştirdi.

İlgili Dosyalar