Etkinlikler

Paylaş

FMV Işık Üniversitesi 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni, Şile Kampüsü Oditoryumunda gerçekleşti

FMV Işık Üniversitesi 10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni, Şile Kampüsü Oditoryumunda FMV Işık Üniversitesi yöneticileri, akademik ve idari personelleri ve çok sayıda Işıklı öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Anma Töreni saat 9.05'te siren sesleri ile birlikte bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Tören açış konuşmalarıyla devam etti. Öğrenciler adına Işık üniversitesi öğrenci konseyi başkanı ipek kardelen Çetinkaya; "Atatürk, çağdaş eğitim yöntemleriyle yetiştirilecek yeni bir Nesil'e ihtiyaç olduğunu görmüş ve modern eğitim politikasının esaslarını belirleyip eğitim alanında büyük yenilikler yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 79. yıl önce bugün bize kurduğu, bizim de yükseltmekle görevli olduğumuz pırıl, pırıl cumhuriyeti ve ilkelerini bırakarak sonsuzluğa göçtü. Atatürk'ün izinde yürüyen ve ulaştığı çizgiyi daha ileriye götürebilecek bir kuvvetin varlığını damarlarında hisseden biz gençler Büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne her zamanki gibi gönülden sahip çıkarak, ona layık bir millet olmaya devam edeceğiz." dedi.

FMV Işık Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Murat Ferman ise; "Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli yanı eşine az rastlanır, çok yönlü, çok katmanlı, zengin kişiliği ve liderlik kapasitesidir." diyerek insanlık tarihinde birden fazla yönde mükemmelleşen bir lider olduğunu anlattı. Atatürk'ün büyük bir vatansever olduğunu söyleyen Ferman askeri dehasından, sanata ve müziğe olan ilgisinden ve bu bağlamda yapmış olduğu yeniliklerden, akademik donanımından ve yazmış olduğu kitapların bugün bile geçerli olduğundan, mimari alanda yapmış olduğu şehir planlamaları ve Ankara'nın yeniden yapılanmasından bahsederek; "bu anlamda Atatürk'ü öğrendikçe ve çalıştıkça daha birçok özelliği ile karşılaşılmaktadır." dedi. Konuşmasının sonunda Atatürk'ün ayrıca büyük bir ekonomi dâhisi olduğunu söyleyen Ferman, ekonomik girişimcilik konusunda da ayakları yere basan bir profil olduğunu söyleyerek İzmir İktisat Kongresi'ndeki konuşmasını paylaşarak, "Mustafa Kemal kayıtsız kalınamayacak derecede önemli bir dünya mirasıdır, bir insanlık mirasıdır. Onu daha iyi anlamak için onu daha çok çalışmalıyız. İncelendiğinde Atatürk yarınları da okumuş, aydınlatan, taçlandıran önemli birası bizlere bırakmıştır." dedi.

Kurtuluş savaşının önderi Atatürk'ün aydınlanma devrimlerinin ne anlama geldiğini, aydınlanmanın tarihçesi üzerinden anlatan Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Örsan Öymen ise; "Atatürk'ü; Kurtuluş Savaşının önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu ve aydınlanma devrimlerinin lideri olarak üç özelliğini bir arada düşünmek gerekiyor. Bunlar bir bütündür. Yani Atatürk'ü sadece bir Kurtuluş Savaşı kahramanı, bir asker ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak anlamamız mümkün değil. Onu aydınlanma devrimleriyle birlikte anlayabiliriz. Mustafa Kemal, cephede savaşırken, bir yandan savaşı kazanması durumunda nasıl bir ülke kuracağının da tasarımını yapmıştır. Bunlar bir bütündür. Bu dava, aydınlanma davası Kurtuluş Savaşıyla birlikte başlamıştır." dedi.

Konuşmaların ardından FMV Işık Üniversitesi Müzik Kulübü tarafından Atatürk'ü ve onun silah arkadaşlarını hatırlatan Çanakkale türküsü, Yiğidim Aslanım türküsü ve İzmir Marşı seslendirildi.

Folklör Kulübü ise Atatürk'ün "Bu eser hepimiz tarafından kabul edilerek, milli ve sosyal hayatımızda yer tutacak kadar tekemmül etmiş ve bedii bir şekil almıştır. Artık Avrupalılara "Bizim de mükemmel raksımız var, diyebiliriz ve bu oyunu salonlarımızda müsamerelerimizde oynayabiliriz. Zeybek dansı her sosyal salonda, kadınla beraber oynanabilir ve oynanmalıdır."dediği zeybek gösterisini sahneledi.

İlgili Dosyalar