Cumhuriyetimizin 94. Yılı "Cumhuriyetin Kazanımları" Nehir Konferanslarının ilk Bölümü Şile Kampüsünde gerçekleştirildi

Cumhuriyetimizin 94. Yılı kutlamaları çerçevesinde "Cumhuriyetin Kazanımları" Nehir Konferansları 27 Ekim 2017, Cuma günü FMV Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Oditoryumunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açış konuşması FMV Işık Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Murat Ferman tarafından gerçekleşti. Etkinlik öncesinde FMV Işık Üniversitesi Senatosunun olağanüstü toplandığını ileten Ferman, Senato toplantısında hazırlanan Cumhuriyetimizin 94. Yılı Kamuoyu Duyurusunu Işıklılarla paylaşarak: "Türk Milleti'nin yeniden doğuşunu; Cumhuriyetimizin 94. Yıldönümünü kutlamanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Amacımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; uygarlık, demokrasi, barış, bilimsellik, akılcılık ve çağdaş yaşam yolundaki hedeflerini özümsemiş, Cumhuriyetin izinde, bu emanetin sorumluluğunun farkında ve bilincinde aydınlık nesiller yetiştirmektedir." dedi.

FMV Işık Üniversitesi öğrencileri adına konuşma yapan Öğrenci Konseyi Başkanı İpek Kardelen Çetinkaya; "Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların yaşamalarının mümkün olmadığını söyleyen atamızın biz gençlere verdiği en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmamız, onun ilke ve inkılaplarını korumamız, iç ve dış tehditlere karşı vatanımızı kollamamızdır. Geleceğin yöneticileri olarak bu yoldan ayrılmadan, hep daha çok çalışıp Türkiye Cumhuriyeti'nin adını başarılarla andıracağız" dedi.

Cumhuriyetin Kazanımları Nehir Konferanslarının ilki "Cumhuriyet ve Demokrasi" konulu konuşmasıyla İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Demiralp tarafından gerçekleştirildi. Cumhuriyet ve demokrasi geleneklerinin toplumlara ne vaat ettiğinden ve bu geleneklerin birbiriyle ilişkisinden bahseden Demiralp, Cumhuriyet ve Demokrasi kavramlarını tek tek ve aralarındaki çekimi ve gerilimi çözümleyerek anlattı.

İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhat Koloğlugil tarafından ise, "Cumhuriyet Döneminde Ekonomi" konferansı gerçekleşti. Koloğlugil konferansında, ekonomi politikaları açısından 1923 – 1939 yılları arasındaki ekonomik gelişmelerden bahsetti.

Mühendislik Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Ercan Solak ise; "Cumhuriyet Döneminde Bilim ve Teknik" konulu konferansında İstanbul Üniversitesi'nin modern üniversiteye dönüştürülme aşamasından bahsederek, Cenevre Üniversitesi Profesörü Albert Malche'nin hazırladığı rapor sonucunda Atatürk'ün esas not olarak bahsettiği notlarını aktardı.

"Cumhuriyet Döneminde Hukuk" konulu konferansıyla Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Genç ise, Cumhuriyet döneminde gerçekleşen önemli hukuk kanunlarından bahsederek; "Türk insanı, günümüzde evrensel hukuk değerlerini özümsemiş ve gelişmiş hukuk toplumlarını etkilemiş bir takım değerleri Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiştir" dedi.