Işıklılar ATA'sını Andı
Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 82'nci yılında düzenlenen online anma töreni anıldı.
Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Genel Sekreter, Enstitü Müdürleri, MYO Müdürleri, Öğretim Üyeleri, öğrenciler ve çalışanların yoğun katılım gösterdiği törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından katılımcılara seslenen Işık Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı İlker Aydın, Mustafa Kemal Atatürk'ün bir kahraman olarak doğduğunu, hayatının her saniyesini bir kahraman olarak yaşadığını ve yine bir kahraman olarak hayata gözlerini yumduğunu kaydetti.
Öğrenci Konseyi Başkanı İlker Aydın, "Üzerinden 82 yıl geçmesine rağmen, bugün bile bizi derin bir üzüntüye sokan 10 Kasım günü, hayatı birçok insana örnek olabilecek Mustafa Kemal'in bedeninin toprağa karıştığı ve fikirlerinin bize emanet kaldığı bir gündür. Bizim yapmamız gereken şey ise bize emanet bıraktığı, taşı toprağı altın bu vatana ve bayrağa sahip çıkmaktır. İşte o zaman, gözü arkada kalmayacaktır. Hayatı boyunca, Türk milletinin bağımsızlığı ve refahı için mücadele etmiş, uyumamış, savaşmış, savunmuş, yazmış, okumuş bir liderin arkasında bıraktığı bu emaneti omuzlarımızda taşımak tüm Türk Milleti için bir onur ve gurur kaynağıdır." diye konuştu.
Aydın'ın ardından söz alan Işık Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Emine Dal da dünya var oldukça Atatürk'ün öğreti ve ideolojisine ihtiyaç duyulmaya devam edileceğinin altını çizerek, "Mustafa Kemal Atatürk bir düşünce akimidir, bir ideolojidir ve bu ideoloji biz Türk Milletini makus talihinden döndürmeyi başarmıştır. Fakat sanılmasın ki onun ideolojisi Anadolu topraklarıyla sınırlıdır. Atatürk'ün ideolojisi, hakları ve özgürlükleri ellerinden alınan her milletin yoluna ışık olabilecek güçte bir gerçekliktir. Bizler, diğerlerinden şanslı olanlar, onun somut emeği üzerinde yaşayanlarız lakin görmek mümkündür ki medenileşmek isteyen her milletin ağzından Atatürk adı dökülmektedir. Çünkü Atatürk, medeniyet ve özgürlük savaşında galip gelmek isteyenler için parlak bir örnek teşkil etmektedir" dedi.
Tören katılımcılarına hitap eden Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ise, imparatorluklardan günümüzün modern devletlerine uzanan tarihsel süreçte hemen her toplumun ve her devletin bir kurucu liderle anılageldiğini kaydederek, "Fakat bu liderlerden pek azı bir rol model olarak, dünyanın hemen her yerinde aynı sevgi, saygı ve ilgiye sahip olabilmiştir. Çünkü gerçek liderler, kendi toplumlarının yanı sıra tüm dünyaya örnek ve ilham kaynağı olan insanlardır. Bu liderlerin başında da Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir." diye konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün büyüklüğünün sadece iyi bir kurmay subay ve komutan olmasından kaynaklanmadığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Mustafa Kemal Atatürk'ü büyük ve farklı kılan, bağrından çıktığı topluma, çağın gereklerine göre bir yön, bir rota çizebilmesi ve toplumu belirlediği hedefe ulaştırabilecek bu rotadaki her adımı detaylı bir şekilde planlamasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, başta neyi hayal edip kurguladıysa, onu gerçek kılmayı başarmış ender liderlerdendir" dedi.
Büyük liderlerin, yalnızca kendi dönemleriyle sınırlı kalmayıp sonraki kuşakları da etkileyebilecek bir güce sahip olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Onlar güçlerini, önderi oldukları toplumun kalbindeki ve aklındaki meşruiyetten aldıkları için, daima sevilir, daima saygı duyulur ve daima özlenirler. Fiziki olarak aramızdan ayrılabilirler, ancak arkalarında daima yaşayacak miraslar bırakırlar. Fikirleri, kurucusu/öncüsü/önderi oldukları toplumlara ve devletlere, toplumlara yön vermeye ve rehber olmaya, ışık olmaya devam eder. İşte Mustafa Kemal Atatürk kimdir dediğimizde; çağdaşlarının çok ötesinde, doğumundan ölümüne, askeri, sosyal, siyasal ve diplomatik zekâsıyla, gerçekten çok özel bir insandan, özel bir liderden ve belki de en önemlisi zarafet timsali bir entelektüelden ve bir büyük öğretmenden söz ediyoruz. Bu büyük öğretmenin öğrencileri ve adını bizzat onun verdiği bir eğitim geleneğinin temsilcisi Işık Üniversitesi olarak, onun bize bıraktığı tüm değerleri onurla, gururla, coşkuyla taşıyoruz, taşımaya devam edeceğiz. Her öğrencimizde, her mezunumuzda, bu büyük mirası bir sonraki kuşağa aktarmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.
10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk'un verdiği "Atatürk ve Erken Dönem Cumhuriyet Ekonomisi" konferansıyla devam etti. Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın takdiminin ardından konuşan Prof. Dr. Şevket Pamuk, Lozan'dan itibaren ekonomik bağımsızlığını kazanmaya başlayan Türkiye'de o dönem uygulanan ekonomi politikalarıyla sağlanan gelişmeyi örnekleriyle anlatarak, "Cumhuriyetin Osmanlı'dan devraldığı ekonomik koşullara baktığımızda, Cumhuriyet kadrolarının en büyük başarılarından birisi; ekonomik bir model oluşturabilmeleri ve kalkınmaya öncülük yapabilmeleridir" dedi. Anma töreni, konferansın tamamlanmasının ardından sona erdi.