Haberler

Paylaş

Işık Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini Andı

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Işık Üniversitesinde düzenlenen törenle anıldı. Şile kampüsünde gerçekleştirilen törenin fiziki kısmına Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş'in ev sahipliğinde; Şile Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Şile Garnizon Komutanı Albay Ali Beşir ve eşi Ayla Beşir, Şile İlçe Jandarma Komutan V. Kıdemli Yüzbaşı Özgür Çakıcı, Şile Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Güllüce, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Genel Sekreter V. Dr. Öğr. Üyesi Levent İncedere katılırken, dekanlar, akademisyenler ve idari çalışanlar ise pandemiyle mücadele önlemleri kapsamında online olarak gerçekleştirilen canlı yayınla törendeki yerlerini aldılar.
   
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcılara hitap eden Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne bağımsızlığına, demokrasisine ve millet iradesine karşı bugüne kadar yapılmış en kanlı kalkışma olduğunu hatırlatarak Türk Milleti'nin, millet iradesine silah zoruyla diz çöktürmeyi amaçlayanlara, 'irademe dokunamazsın" dediğini kaydetti.
 
Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "15 Temmuz, seçilmiş bir hükümete yönelik silahlı bir darbe girişimi olmasının yanında, aynı zamanda bu ülkenin bütün değerlerine karşı yapılmış saldırıdır. Milletin seçme ve seçilme özgürlüğüne, hukuk devletine, anayasaya, toplumsal barışa, birliğe, bütünlüğe ve en önemlisi; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığına, hatta varlığına kasteden kanlı bir kalkışmadır" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin 251 yurttaşın hayatına mal olan acı, ama bir kadar da öğretici sonuçları olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "15 Temmuz'da millet iradesine silah zoruyla diz çöktürmeyi amaçlayanlara, bu ülkenin yurttaşları net olarak "İrademe dokunamazsın" demiştir. Cumhuriyet tarihimiz boyunca demokrasi deneyimimiz zaman zaman askeri darbelerle kesintiye uğramış olsa da; Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları, demokrasiyi özümsediğini 15 Temmuz'da tüm dünyaya göstermiştir. Büyük bedellerle kurulmuş bu ülke; bu bedeller üzerinde yükselen değerlerine sahip çıktığını ve sonsuza kadar sahip çıkacağını bir kez daha ilan etmiştir" dedi.  

Bu ilanın aynı zamanda; geçmişten bugüne tüm şehitlerin aziz hatıralarına; 15 Temmuz'daki 251 demokrasi şehidine, yüzlerce gaziye ve gelecek nesillere verilmiş bir söz olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Yıllarca insanlarımızın en halisane duygularını, merhametlerini, iyi niyetlerini, inandığı değerleri türlü yöntemlerle istismar ederek devlete sızan bu terörist yapı ve küresel destekçileri bugün hala, 15 Temmuz'un şokunu yaşamaktadır. Dört yıldır kesintisiz süren operasyonlarla güçleri çok büyük ölçüde kırılmıştır. Suçüstü yakalanan ya da deşifre edilen üyeleri, ülkemize karşı işledikleri büyük suçun hesabını mahkemelerde vermeye devam etmektedir" diye konuştu.

15 Temmuzların bir daha yaşanmaması için akademiye de büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni emanet ettiği gençlerimizi aklın ve bilimin ışığında; tarihsel, toplumsal, kültürel bütün değerlerle birlikte evrensel değerlere de sahip, merak eden, soran, sorgulayan, fikri ve vicdanı hür, eleştiren, empati kurabilen, ötekileştirmeyen, bilgili, kültürlü, donanımlı, demokrasiye ve hukukun erdemine inanan, dünyayı anlayan, çalışkan, ülkesi ve insanlığa yeni değerler katacak hedefleri olan, bilimin ışığında yürüyen gençler olarak ne denli yetiştirebilirsek, bu tür tehlikelerden de toplum olarak bir o kadar uzak oluruz" dedi.

"Işık Üniversitesi olarak kurulduğumuz günden bu yana olduğu gibi, bundan sonra da bu bilinçle ülkemize her türlü katkıyı sunmaya devam edeceğiz" diyen Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "Çünkü biliyoruz ki; bin yıllardan günümüze uzanan köklü tarihiyle, yurttaşı olmaktan büyük onur duyduğumuz ülkemiz dünyada hak ettiği yere; darbelerle ve kanlı darbe girişimleriyle değil, demokrasi, hukuk, eğitim, toplumsal barış, refah ve mutlulukla gelecektir. Bu vesileyle, 15 Temmuz 2016'da yaşadığımız darbe girişimine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 7'den 70'e, her kesimden tek vücut halinde direniş gösteren büyük milletimizi bir kez daha saygıyla selamlıyor, aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi şükranla anıyor, konuklarımıza ve konuşmacılarımıza teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.   

Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş'in ardından konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ise Türkiye'de yaşanan darbelerin niteliğine ve yarattığı tahribata ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, tören kapsamında Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kayhan Pusane, '27 Mayıs ve 15 Temmuz: Bir Karşılaştırma', Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ödül Celep ise; 'Türkiye'de Darbeler ve Darbe Girişimleri: 1960'lardan Bugüne' başlıklı birer konferans verdi.

Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde düzenlenen tören; 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri anısına 2016'da kampüse dikilen 'Demokrasi Çınarı'nın sulanmasıyla son buldu.

İlgili Dosyalar