Yaşam Tarzını Değiştir, Hipertansiyonu Önle

Işık Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ameliyathane Hizmetleri Programı tarafından Maslak kampüste düzenlenen Hipertansiyonda Nonfarmakolojik Tedaviler başlıklı seminerde, önemli bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyon tüm boyutlarıyla ele aldı. Dr. Öğr. Üyesi Betül Çelikkol Sertbaş'ın verdiği seminerde, büyük bir hastalık yüküne yol açan hipertansiyondan korunmanın ve özellikle aile öyküsü pozitif olan ve/veya risk etmenlerini taşıyan kişilerde, ortaya çıkmasının geciktirmenin mümkün olduğuna değinildi. Hipertansiyon hastalığının nonfarmakolojik yani ilaçsız tedavi ile önüne geçilebileceğine dikkat çekilen seminerde, bunun için yaşam tarzı değişikliklerinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Günde en az 30 dakika egzersiz yapılmalı
İlgiyle izlenen seminerde Dr. Öğr. Üyesi Betül Çelikkol Sertbaş, tüm dünyada tıp literatüründe saygınlığı kabul edilmiş dernek ve toplulukların belli aralıklarla ortaya çıkardığı kılavuzlarda başlıca yaşam tarzı değişikliklerinin; tuzun kısıtlanması, beden kitle indeksinin 25 kg/m2'nin altına, bel çevresinin kadınlarda 88cm, erkeklerde ise 102 cm'nin altına indirilmesi, meyve ve sebzeden zengin, az yağlı, doymamış yağ oranı yüksek diyete geçilmesi, alkolün kısıtlanması, günde en az 30 dakika, haftada 5-7 gün boyunca düzenli aerobik egzersiz yapılması ve sigaranın bırakılması şeklinde sıralandığını hatırlattı.