Haberler

Paylaş

'Arter'e Erişebilirlik'te Engelsiz Yaşam İçin Tasarım Çözümleri Ele Alındı

FMV Işık Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin (MTF) 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Mimarlık ve Tasarım öğrencileri için düzenledikleri 'ARTER'E ERİŞİLEBİLİRLİK' Atölyesi, 25-29 Kasım tarihleri arasında Şile kampüsünde ve Dolapdere'deki çağdaş sanat mekanı ARTER'de gerçekleştirildi.

MTF Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Nil Döğerlioğlu yürütücülüğünde Arş. Gör. Nazlıcan Aşık, Ekrem Kaynar ve Özde Yılmaz katılımı ile alan araştırmasına dayanan Atölye çalışmasına Mimarlık ve Tasarım Kulübü (MİTAK) ve İç Mimarlık Kulübü'nün (İMK) desteğiyle 22 öğrenci katıldı.

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Süyük Makaklı, Prof. Dr. Adnan Uzun, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Kepsutlu'nun da katkıda bulunduğu atölye çalışmasında Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinde farkındalık yaratmanın yanı sıra öğrencilerin tasarımlarında engelli bireylere, kent yaşamına ve farklı kullanıcılara daha duyarlı olmalarına katkı sağlanması amaçlandı. Yapılan atölye sonucunda çıkan ürünlerin sergilenmesi programlandı.

Çalışma kapsamında atölye katılımcıları; engelli bireylerin sanata erişim, sosyalleşme gibi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, çeşitli rotalardan 'sanatın tüm disiplinlerinde programlara yer veren bir sanat merkezi' olarak tanımlanan ARTER'e ulaşmaya çalışırken karşılaşabilecekleri çeşitli engelleri analiz ettiler ve bu engellerin nasıl aşılabileceğini tartışarak farklı çözüm önerileri ürettiler.

"Erişilebilirlik", "Evrensel tasarım", "Herkes için tasarım" gibi kavramların sorgulandığı atölye sürecinde MTF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, katılımcılara erişilebilirlik kapsamında rekreatif faaliyetlerin insan yaşamı üzerindeki etkilerini, engelli bireylerin de bu faaliyetlere katılmalarının önemini ve tasarım sorunlarının engelli bireyleri topluma dahil ederek çözülmesi yaklaşımının gereğini açıklayan bir sunum yaptı.

Atölye kapsamında öğrenciler;
25 Kasım Pazartesi günü, MTF Mimarlık Bölümü Arş. Gör. Nil Döğerlioğlu yürütücülüğünde alan araştırmasını tamamladılar. Öğrenci grupları, belirlenen rotalar boyunca: [Grup 1: Karaköy-Arter, Grup 2: Kabataş-Arter, Grup 3: Osmanbey-Arter, Grup 4: Taksim-Arter ] gözlem yaparak engelli bireylerin kentte karşılaştıkları engelleri, tasarım sorunlarını ve çözüm önerilerini sorguladılar.

28 Kasım Perşembe günü izledikleri rotalardaki erişilebilirlik deneyimlerini Mim. Böl. Bşk. Dr. Öğr. Üyesi Elif Süyük Makaklı ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Kepsutlu ile birlikte fakültedeki diğer öğrenciler ile paylaşarak tespitlerini ve önerilerini tartıştılar.

29 Kasım Cuma günü Şile Kampüsünde sabah yapılan atölye çalışmasında öğrenciler, alana ilişkin yaptıkları gözlem ve tespitlerini analiz paftalarına dönüştürerek saptadıkları sorunlara ilişkin geliştirdikleri önerileri sundular. MTF Dekanı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da atölye çalışmasına katılarak yapılan çalışmaları izledi ve katkıda bulundu.

Çalışmalarını öğleden sonra ARTER'in atölyesinde tamamlayan öğrencilere; ARTER Öğrenme Programı Yetkilisi Berat Meryem Örnek, işitme ve görme engelli ziyaretçiler için gerçekleştirdikleri etkinlikler ve müzelerin içindeki erişilebilirlik düzenlemeleri hakkında bilgiler aktardı.

İlgili Dosyalar