Haberler

Paylaş

Rektör Cemal İbiş 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını Kutladı

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İBİŞ, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 45. Yılında yaptığı yazılı açıklamayla Kıbrıs Türk Halkı'nın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutladı. Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş'in kutlama mesajı şöyle:

"Tarih boyunca gerek Anadolu gerekse Kıbrıs toprakları, üzerinde çeşitli oyunlar planlanan coğrafyalar olmuştur. Kıbrıs Adası'nı bütünüyle Yunanistan'a bağlamak amacıyla uzun yıllara yayılan emeller ve bu emel doğrultusunda gerçekleştirilen her türlü baskı, katliam ve zulüm, 45 yıl önce bugün; 20 Temmuz 1974 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uluslararası antlaşmalardan doğan haklarını kullanarak gerçekleştirdiği Barış Harekâtı ile son bulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 20 Temmuz 1974 tarihi, Kıbrıs Türklerinin can güvenliğinin ve özgürlüğünün garantiye alındığı tarihtir.

Harekâtın gerçekleştiği tarihe kadar çok zorlu koşullarda yaşam ve özgürlük mücadelesi veren Kıbrıs Türkleri, çektikleri tüm acılara ve uğradıkları tüm haksızlıklara rağmen Ada'da iki halkın eşitliğine dayalı bir çözüme olan inançlarından vazgeçmemiş, Anavatan Türkiye'yle birlikte bu haklı talebi her platformda dile getirmiş ve getirmeye devam etmektedirler. Ancak, Kıbrıs'ın ve Akdeniz'in güvenli bir bölgeye dönüşmesini, Ada'nın bir barış ve istikrar merkezi haline gelmesini sağlamak amacıyla atılan her adımın önü, haksız ve mesnetsiz sebeplerle kesilmiştir. Bununla birlikte; 50 yıla yaklaşan bu süreç, Anavatan Türkiye ile Kıbrıs Türk Halkı'nın tarihten gelen bağlarını da tüm dünyaya gösteren bir süreç olmuştur. Kıbrıs Türk Halkı yalnız değildir. Anavatan'daki kardeşleri olarak şahsım ve üniversitem adına, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 45. Yılı'nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimizin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyor; özgürlük mücadelesinde ve Barış Harekâtı'nda canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla bir kez daha anıyorum."

İlgili Dosyalar