Bilgi ve Önkayıt
E-Posta:semisikun.edu.tr
Geçmiş Program

Felsefe ve Özgürlük

Felsefe, sorgulayıcı, analitik ve yaratıcı bir düşünce etkinliğidir. Antik Yunan filozofu Sokrates'in de söylediği gibi, sorgulanmamış, üzerine düşünülmemiş yaşam, yaşanmaya değer değildir. Bilgi, bilim, dil, varlık, ahlak, siyaset, din, sanat gibi farklı alanlarda felsefi kuramlar geliştiren filozofların bir çoğu, insan için temel kavramlardan ve duygulardan bir tanesi olan özgürlük üzerine de incelemelerde bulunmuşlardır. Ağırlıklı olarak Ahlak Felsefesi (Etik), Siyaset Felsefesi, Din Felsefesi ve Varlık Felsefesi'nin (Ontoloji) alanına giren bu konuda, belli başlı filozoflar, insanlık tarihinin akışını değiştiren önemli kuramlar geliştirmişlerdir.

Felsefe ve Özgürlük konulu Işık Üniversitesi Felsefe Okulu II seminerler dizisinde, söz konusu filozoflardan bazılarının, özgürlük konusunda ortaya attıkları kuramları inceleyeceğiz. Bu çerçevede, John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Karl Marx, Friedrich Nietzsche ve Jean-Paul Sartre'ın, özgürlük üzerine geliştirdikleri düşünceler ve kuramlar, konunun uzmanları tarafından, katılımcılara aktarılacak, ayrıca, söz konusu filozofların tezleri üzerine bir tartışma ortamı da sağlanacaktır. Yaklaşık 1 saatlik sunumun ardından, 10 dakika ara verilecek, arkasından da, 50 dakika, soru-yanıt bölümüne ayrılacaktır. Böylece, felsefenin ruhuna uygun olarak, konuşmacı ve katılımcılar arasında interaktif bir ortam da sağlanmış olacaktır. Toplam 5 seminerin en az 4'üne katılan katılımcılara ayrıca, Işık Üniversitesi tarafından, bir katılım sertifikası da verilecektir. Işık Üniversitesi Felsefe Okulu, her yıl düzenli olarak, Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen'in koordinatörlüğünde yürütülmektedir.

Belge:

Programa katılanlar Felsefe Okulu Sertifikası alabilecektir.

Yer:

Maslak Kampüsü: IŞIK ÜNİVERSİTESİ Büyükdere Cad. No:106 34398 Maslak - İstanbul

Program:

Seminerler Çarşamba günleri saat 19:00-21:00 arasında gerçekleşecektir.

Felsefe Okulu Seminer Programı
    Tarih ve Saat Konuşmacı ve Konu
    4 Mart 2015
    Prof. Dr. Halil Turan
    John Locke ve Özgürlük
    11 Mart 2015
    Doç. Dr. Türker Armaner
    Jean-Jacques Rousseau ve Özgürlük
    18 Mart 2015
    Doç. Dr. Barış Parkan
    Karl Marx ve Özgürlük
    25 Mart 2015
    Prof. Dr. Örsan K. Öymen
    Friedrich Nietzsche ve Özgürlük
    1 Nisan 2015
    Prof. Dr. Örsan K. Öymen
    Jean-Paul Sartre ve Özgürlük
    Felsefe Okulu Öğretim Üyeleri:

Prof. Dr. Örsan K. Öymen: Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı. Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı; "Assos'ta Felsefe" oluşumu Kurucusu ve Direktörü. Lisans ve Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü; Yüksek Lisans: New York Üniversitesi Felsefe Bölümü. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Etik, Siyaset Felsefesi, Herakleitos, Sokrates, Platon, Epikuros, Sextus, Descartes, Locke, Hume, Nietzsche, Marx, Sartre. Say Yayınları'ndan "Hume" kitabının ve alanında birçok akademik makalenin yazarıdır.

Prof. Dr. Halil Turan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı. Lisans: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü. Yüksek Lisans ve Doktora: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü. İlgi ve çalışma alanları: Epistemoloji, Ontoloji, Etik, Bilim Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Descartes, Locke, Hume, Kant, Kuhn. ODTÜ Yayıncılık'tan "Mantık Terimleri Sözlüğü" kitabının (Teo Grünberg, David Grünberg ve Adnan Onart ile birlikte) ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Doç. Dr. Türker Armaner: OGalatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Lisans: Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü. Yüksek Lisans: Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü. Doktora: Paris Saint Denis Üniversitesi Felsefe Bölümü. İlgi ve çalışma alanları: Estetik, Siyaset Felsefesi, Dil Felsefesi, 19. Yüzyıl Felsefesi, Frege, Wittgenstein, Fichte, Schopenhauer, Marx, Kierkegaard. Metis Yayınları'ndan "Dalgakıran," "Taş Hücre", "Kıyısız" , "Tahta Saplı Bıçak", Dost Yayınevi'nden "Tarih ve Temsil" kitaplarının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Doç. Dr. Barış Parkan: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi. Lisans: Bennington College Felsefe Bölümü. Yüksek Lisans: Milwaukee Wisconsin Üniversitesi Felsefe Bölümü. Doktora: Texas Üniversitesi (Austin) Felsefe Bölümü. İlgi ve çalışma alanları: Siyaset Felsefesi, Etik, Uygulamalı Etik, Ontoloji, 19. Yüzyıl Felsefesi, Marx, Hegel, Whitehead. Say Yayınları'ndan "Marx" kitabının ve alanında birçok makalenin yazarıdır.

Ücret:

Programın bütünü için katılım bedeli 250TL'dir. (KDV Dahil).

Kayıt:

Kayıt için sem@isikun.edu.tr adresine emaille başvurabilir veya (0212) 286 49 15 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Seminer TARİHLERİ
4 Mart 2015
11 Mart 2015
18 Mart 2015
25 Mart 2015
1 Nisan 2015
KOORDİNATÖR

Prof.Dr. Örsan K. Öymen Künye
SÜRE VE ÜCRET
Seminerler 5 hafta sürecektir.
Programın bütünü için:
Taksitli Ücret (6 Taksit)
275 TL (KDV Dahil)
Peşin Ödeme