Rektörümüzden Online Sınavlara İlişkin Önemli Açıklama

Sevgili Öğrenciler,

Bir süredir farklı iletişim kanalları aracılığıyla dile getirilen, Üniversitemizin uzaktan eğitim sistemindeki sınav yöntemlerine ve kullandığı programlara ilişkin görüş, iddia ve eleştirileri dikkatle inceledim.

Bildiğiniz üzere Üniversitemiz Covid-19 salgını sebebiyle ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararı uyarınca bahar döneminden bu yana uzaktan eğitim sistemiyle eğitim vermektedir. Bu sisteme geçilirken, gerçekleştirilecek dersler ve sınavlara ilişkin uygulanacak usul ve esaslar da YÖK tarafından belirlenerek, üniversitelere bildirilmiştir.

Işık Üniversitesi olarak biz de uzaktan eğitim sistemimizi bu usul ve esaslara özenli bir şekilde uyarak devam ettirdik ve ettiriyoruz. YÖK'ün yazılı talimatları; online derslerin öğrenci odaklı olmasını, sınavların güvenilir, şeffaf ve denetlenebilir şekilde gerçekleştirilmesini içermektedir. YÖK aynı zamanda, dijital ortamdaki sınavların ölçme değerlendirilmesinin sağlıklı yapılabilmesi için, ihtiyaç duyulan tedbirlerin alınması gerektiğini de bildirmiştir.

Üniversitemiz bu talimatlar doğrultusunda ve sınav güvenliğinin sağlanması amacıyla, online sınavlarda Respondus programının kullanımına başlamıştır. Sınavlardan önce sizlere yapılan bilgilendirmelerde sınav boyunca Respondus programının kullanılacağı da açıkça belirtilmektedir.

Söz konusu program, sınav güvenliğine yönelik bir program olup, sınav süresince sınav ekranında kalmanızı sağlamaktadır. Bunun dışında; öğretim elemanlarımızın ya da kurumumuzun herhangi bir yetkilisinin, bilgisayarınızdaki başka bir veriye erişim yetkisi ve olanağı, kesinlikle bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, sınav güvenliğinin gereklilikleri; yani öğrencinin kimliği ve sınav alanının uygunluğu dışında; sizlere ait herhangi başkaca bir verinin elde edildiği, kişisel mahremiyetinizin ihlal edildiği gibi iddialar, tamamıyla gerçek dışıdır.

Diğer yandan ders ve sınavlarda başvurulan programların sağlıklı bir şekilde kullanımı için gerekli teknik altyapı ve donanım yetersizliğini gidermek adına, ülke çapındaki tüm üniversiteler arasında bir işbirliği mevcuttur. YÖK talimatı uyarınca öğrencilerin bulundukları şehirdeki üniversitelerin teknik altyapıları, kendilerine açık durumdadır.

Bu konuda işbirliği yaptığımız diğer üniversitelerin listesi web sitemizde mevcuttur. Buna ek olarak Üniversitemize bireysel olarak yapılan tüm destek taleplerini de hızla karşıladığımızı özellikle ifade etmek isterim.

Bu vesile ile sınavlardaki başarılarınızın devamını ve kısa bir süre sonra adım atacağımız 2021 yılının sizlere, ailelerinize, ülkemize ve tüm insanlığa sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.

Sevgi ve Saygılarımla

Prof. Dr. Cemal İBİŞ