Haberler

Paylaş

OPAM, Savunma Sanayii Fuarı IDEF'te Uzay Teknolojilerini Sergiledi

Türkiye'nin ilk görsel ve kırmızı ötesinde gözlem yapabilecek, 4 metre çap ile en büyük optik teleskopu olan 'DAG Teleskopu'nun optik ve mekanik tasarımına imza atan Işık Üniversitesi OPAM, uzay teknolojileri ve savunma sanayindeki ürün ve projelerini IDEF'19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergiledi. Fuar boyunca pek çok üst düzey ismi ağırlayan OPAM'ın ürün ve teknoloji sistemleri ziyaretçilerden tam not alırken, çok sayıda yabancı heyetle de görüşme gerçekleştirdi.

Bu yıl 14'üncüsü, 30 Nisan – 3 Mayıs 2019 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar Ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve alanında dünyanın sayılı fuarlarından IDEF'19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, savunma sanayinde faaliyet gösteren bini aşkın firmayı ağırladı. Savunma sanayine yönelik en son teknolojilerin ve ürünlerin sergilendiği fuarda, Türkiye'nin optik ve optomekatronik alanında sayılı merkezleri arasında bulunan Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi de (OPAM) yerini aldı. 

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Solak ve OPAM Müdürü Dr. Onur Keskin'in açılış töreninde hazır bulunduğu dört günlük IDEF'19 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'ndaki OPAM standı, kamu kurum yöneticileri, üst düzey bürokratlar ve iş dünyası temsilcilerinden oluşan çok sayıda üst düzey ismi ağırladı. Fuarın Türkiye'nin savunma teknolojilerinde geldiği noktayı göstermeyi açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, "Biz de Işık Üniversitesi olarak, ülkemizin teknoloji hamlesine destek vermekten mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.     

Üst düzey isimler yakından ilgilendi 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdür Yardımcısı Tuğg. İsmail Amanvermez, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, OPAM standını ziyaret ederek OPAM'ın ürün ve projeleriyle yakından ilgilendi. OPAM aynı zamanda birebir görüşmeler kapsamında Hava Kuvvetleri Savunma Plan ve Proje Yönetim Başkanı Tuğg. İbrahim Dülger ve Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Dairesi Başkanı Alb. Mustafa Üstün'le de görüşerek gelecekteki projeler hakkında bilgi verdi. 

Yabancılardan görüşme talebi 
OPAM fuar boyunca ürün ve projelerini paylaştığı yerli kurumların yanında, çok sayıda yabancı heyeti de ağırlayarak ticari bağlantılar kurdu. OPAM'ın ürettiği teknoloji ve projeler hakkında bilgilendirdiği ziyaretçiler arasında; Bosna Hersek, Özbekistan, Ürdün, Kuzey Makedonya ve Pakistan'dan gelen savunma sanayi heyetleri de yer aldı. 

OPAM'ın ürün ve sistemleri tam not aldı  
Özellikle, dünya üzerindeki teleskopların, atmosferik etkileri ortadan kaldırarak uzaydaki teleskoplar seviyesinde çözünürlük kabiliyeti sağlayan ve OPAM bünyesinde tasarlanarak üretimi gerçekleştirilen ilk milli adaptif optik sistemi TROIA (Turkish Adaptive Optics System for Infrared Astronomy) ve görüntü demet doğrultucu sistemleri (Derotator Sistemleri) ile optik haberleşme, havacılık ve uzay teknolojileri, kara ve deniz savunma sistemlerine yönelik çözümleri ziyaretçilerden tam not aldı. 

'Uzay ve savunma teknolojilerindeki tekeli kıracağız'         
Fuarda stant açarak ürünlerini sergileyen tek vakıf üniversitesi merkezi olan Işık Üniversitesi OPAM'ın Müdürü Dr. Onur Keskin, "Türkiye'de alanında 'ilk' ve 'en'leri gerçekleştiren OPAM olarak milli adaptif optik sistemimiz TROIA ve görüntü demet doğrultucu sistemlerimizle Türkiye'nin uzay gözlemleri çalışmalarına imzamızı attık" dedi. Uzay gözlemleri ve uzay teknolojileri üretimi konusunda belli başlı ülkelerin tekel durumunda olduğuna dikkat çeken OPAM Müdürü Dr. Onur Keskin, "Tamamen yerli olanaklarla geliştirip ürettiğimiz teknoloji ve sistemlerle, uzay ve savunma teknolojilerindeki bu tekeli kıracağız. Tasarladığımız sistemler ve ürünler; uzay gözlemleri yanında savunma projelerindeki ihtiyaçları da karşılayacak nitelikte. Milli teknoloji hamlesine katkı sunmanın yanında, fuar boyunca görüşmeler yaptığımız çok sayıda ülkenin savunma sektörü heyetleri aracılığıyla, ihtiyaç duyan ülkelere geliştirdiğimiz teknoloji ve sistemleri tanıtma ve ticari bağlantılar kurma olanağı da yakaladık" diye konuştu.

İlgili Dosyalar