Duyurular

Paylaş

İstiklal Marşımızın 98'inci Yılını Kutladık

Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün 98. yıldönümü, Işık Üniversitesi Maslak ve Şile kampüslerinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Maslak kampüsünde düzenlenen törende konuşan Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Boydak, Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ve eserleri ile bilgiler vererek İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulüne ilişkin sürecini anlattı.

Şile Kampüsünde düzenlenen törende konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, dünya üzerinde egemen devletlerin sahip olduğu, kurucu lider, bayrak ve milli marşın, o devletleri kuran ulusların iradesiyle tescillenmiş bağımsızlık nişaneleri olduğunu hatırlatarak, "Özellikle bizim gibi uzun süren ve büyük bedeller gerektiren bir milli mücadeleyle bağımsızlığını kazanmış, işgalden kurtulmuş uluslar için bu üç unsur, ayrı bir önem taşır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, işgalcilerin kendiliğinden çekilmesiyle, milletimize lütuf gibi bahşedilerek kurulmuş bir devlet değildir. Tam aksine her karışı, bağımsızlığını korumak için mücadele eden ulusun ve kahramanlarımızın kanlarıyla sulanmış bir ülkedir. Bu sebeple İstiklal Marşımız; sadece 10 kıtadan oluşan bir kafiyeler manzumesi değil, henüz kurtuluş mücadelesi devam ederken yazılmış, zafere olan inancı haykıran, 'ezelden beridir hür yaşamış' bir milletin 'ebediyete kadar hür yaşayacağını' ilan eden ulusal bir irade beyanıdır." diye konuştu.

İstiklal Marşı'nın Büyük Türk Ulusu'nun yılmaz mücadele ruhunu yansıtan, ulusun tarihin trajik bir anında var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü, inancı ve her türlü değeri içinde barından direncin ifadesi olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş, "1920 yılında, o gün Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan İsmet İnönü tarafından "bir milli marş yazılmalı" önerisiyle başlatılan çalışmalar sonunda, 724 şiir arasından 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde seçilen İstiklal Marşımız, ifade ettiği yüce duygular yanında, yazarının gösterdiği yüce gönüllülükle de bizler için ayrı bir önem taşımaktadır." dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş konuşmasını; "Maarif Vekaleti'nin açtığı ödüllü yarışmaya, para ödülünün kaldırılması şartıyla katılan, 'Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüğümü yazdım' diyerek Safahat isimli eseri de dahil olmak üzere başka hiçbir eserine almayan, bitip tükenmek bilmeyen vatan aşkı ve hürriyete olan sonsuz inancıyla, Kurtuluş Savaşımıza tüm benliğiyle katılan büyük şair Mehmet Akif Ersoy'u, İstiklal Marşımızın manasını ruhunda ve bedeninde hissederek tüm cephelerde destan yazan şehit ve gazi tüm Mehmetçiklerimizi, Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanlarından İsmet İnönü'yü, ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yüce şahsının nezdinde milli mücadeleye gönül vermiş isimli - isimsiz tüm kahramanlarımızı rahmet, saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz" sözleriyle tamamladı.

Rektör Prof. Dr. Cemal İbiş'in konuşmasının ardından kürsüye gelen Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mübeccel Kızıltan ise, İstiklal Marşı'nın Milli Marş olarak kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'un Berlin seyahatiyle ilgili bilgi verdi.

İlgili Dosyalar