Etkinlikler

Paylaş

Doç. Dr. Nedret Yaşar Resim Sergisi Işık Üniversitesi Galeri Işık Şile'de

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nedret Yaşar'ın Resim Sergisi, 8 Aralık Salı günü Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Oditoryumu Galeri Işık'ta açıldı.

Fevziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi'nin 20. kuruluş yılı kapsamında Rektörlük tarafından düzenlenen serginin açılışı, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esin İnan tarafından gerçekleşti.

Işık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esin İnan'ın gerçekleştirdiği açış konuşmasında; "Önce iyi insan yetiştirmeyi görev edinen bir kurumuz. Güzel Sanatlar Fakültemizin hazırladığı bu kültürel etkinlikler ve sergilerden dolayı teşekkür ediyoruz. Şile kampüsünde eğitim alan öğrencilerimizin matematik, fizik, mekanik gibi derslerden sonra bu sergilerle gözlerini farklı bir dünyaya açmaları onların yetişmelerinde son derece önemli. Sanatçımızın resimlerini incelediğimde, gerçek kişilerin abstre ortamlar içerisindeki objelerle olan ilişkisini kurmaya çalışan bir taraf görüyorum." diyerek Doç. Dr. Nedret Yaşar'a plaketini takdim etti.

Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak; "İnsanoğlunun ilk doğa ile ilişkilerinde doğayla barışık bir dönem yaşanmış ki bu avcılık dönemidir. Daha sonra insan merkezli dönem başlıyor. Bu dönem insanın kendini tüm varlıklardan üstün gördüğü bir dönemdir. Sanatçının eserlerini incelediğimde; dünya ekolojik sisteminin bozulması hakkında bir yaklaşımda bulunan Norveçli felsefeci Arne'nin "Derin Ekoloji" makalesi aklıma geldi. O derin ekoloji yaklaşımında diyor ki: "İnsan kendisini diğer canlılardan farklı hissetmemelidir. Ekosistem bütünlüğü de çok önemlidir." Ben burada sanatçımızın insan figürleri içerisinde doğa ile kurduğu empatiyi görüyorum." dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nedret Yaşar; "Sergide yer alan resimlerim, son üç yıllık döneme aittir. Resimlerimin merkezinde özne olarak yer alan insan; çağımızın iletişimsizlik sorunundan ve yabancılaşmadan ayrı düşünülemez. İletişimsizlik ve yabancılaşmanın yol açtığı "insansızlaştırma", insanın özünü yitirmesiyle sonuçlanan çağımızın en ağır travmasıdır. Toplu yaşamanın içindeki uyumsuzluğa nüfuz eden tedirginlik, kişilerin birbirleri ile iletişim kuramadıkları, birbirlerine ve topluma yabancılaştıkları, doğaya ters düştükleri travmanın içinde yayılıyor ve insansızlaşma ile son buluyor. Resimlerimde plastik dilin imkânlarıyla, belirgin ruhsal hâlleriyle vurguladığım figürler ve gerçekliğe aykırı olarak tasarlanan sahne, izleyicinin sevimli bulacağı, tanıyıp özdeşleşeceği bir ortamdan ve karakterden ziyade uyumsuz ve huzursuz bir dünyanın ürünleridir. Yine bu uyumsuz ve huzursuz dünyayı anlatırken kullandığım plastik ifade dili, günlük hayatın bilinen biçim kalıplarının dışında gerçeküstü - düşsel biçimlerden ve uyumsuz parçalardan oluşan tedirgin edici bir alegoriye dönüşmektedir. Örneğin bir cücenin görünürlüğü, zengin çağrışımlarla bir yandan insanın yalnızlığını, başka insanlarla ilişki kuramamasını ele alırken bir yandan insanların çıkarlara dayalı, ikiyüzlü, yapmacık ilişkilerinin âdeta bir ikonografisini de oluşturmaktadır. Resimlerimde karakterlerin birbirleriyle yer değiştirmesi ve yüzleşmesi aynı alegori içinde kurgulanıyor. Bu alegori bilmecesinde "insanın kendisini doğadaki bir varlığın yerine koyması" ve "dünyaya bir de ötekinin gözüyle bakmak…" size rehber olacaktır. Birbirimize yaklaşmak, birbirimizi daha çok anlamak zorunda olduğumuz bir dönemde, ötekini anlama beceresi olan empati ile karşısındakini yargılamadan önce anlamayı öneriyor." dedi.

Nedret Yaşar'ın Resim Sergisi Işık Üniversitesi Şile Kampüsü Oditoryumunda, 15 Ocak 2016 tarihine kadar izlenebilir.

Nedret Yaşar Kimdir?

15 Ekim 1970 tarihinde Bulgaristan' da doğdu. 1996 yılında, Lisans eğitimini, Veliku Tırnova "Sv.Sv. Krili Metodi" Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatları Resim Bölümünde tamamladı. 2005 yılında, yüksek lisansını M.S.G.S.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat dalında tamamladı. 2011 yılında Sanatta yeterlilik doktora programını M.S.G.S.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat dalında tamamladı. 2011-2014 yılları arasında İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Plastik Sanatları Bölümünde Yrd. Doç. Dr. ünvanı ile öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2014-2015 yıllarında Doçent Dr ünvanı ile İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümünde öğretim üyesi ve dekan yardımcısı görevini sürdürmektedir.

1988-2012 yılları arasında, uluslararası 6 kişisel resim sergisi açtı. 1997-2012 yılları arasında, yurtiçinde 15 kişisel resim sergisi açtı. 1992-2014 yılları arasında, uluslararası 17 karma sergiye katıldı. 1998-2015 yılları arasında, yurtiçinde 39 karma sergiye katıldı. 2000-2015 tarihleri arasında, yurtiçinde düzenlenen 26 müzayede sergisine katıldı. 2008-2015 yılları arasında, uluslararası 15 sempozyum ve panele katıldı. 2010-2015 yılları arasında, uluslararası 5 sanat bienaline katıldı. Sanat çalışmalarını İstanbul Harbiye' deki özel atölyesinde sürdürmektedir.

İlgili Dosyalar