Etkinlikler

Paylaş

10. Çanakkale Resim Yarışması İstanbul Sergisi Açıldı

10. Çanakkale Resim Yarışması İstanbul Sergisi, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Galeri Işık'da gerçekleşen törenle açıldı.

Avustralya Sidney'de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Avustralya Hükümeti işbirliği ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin katkıları ile bu yıl 10.'su düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması'nda dereceye giren eserler Galeri Işık'da İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

On Yılın Gururu

Açış konuşmasında Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sayın Melih Boydak; "Bu yıl projenin 10. ve son yılı bu yüzden hem geçmiş on yılın onurunu yaşıyoruz hem de sonuçlanmasının üzüntüsünü. 10 yıl çok çabuk geçti, bu projenin devamında başka çalışmalar ile işbirliklerimizin sürmesine temenni ediyorum" diyerek konuşmasına bir anısını paylaşarak devam etti. Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sayın Melih Boydak" yıllar önce, Yeni Zelanda ormancılık araştırma enstitüsünde çalışan bir görevliden mail aldım. Birkaç yayınımı görerek bana ulaşmış. Konu; Çanakkale savaşları sonrası evine dönen Avustralyalı bir askerin Gelibolu'dan dönerken cebine koyduğu birkaç kızılçam kozalağı. Avustralya'da bu kozalaklardan çıkan tohumlardan yeni kızılçamlar üretilerek savaşın anısına dikilmesi sağlanıyor. Daha sonra Yeni Zelanda'ya da dikilecek bu fidanların ekolojisi hakkında bilgi ihtiyacı olunca bizlere ulaşıyor. Bizde kendilerine gerekli bilgileri göndererek yardımcı olmaya çalıştık. Dilerim bizlerde Avustralya ve Yeni Zelanda'daya özgü ağaçlardan Çanakkale için tohum temin edip 101. yılda dikebiliriz" dedi. Sayın Melih Boydak, Çanakkale Resim Yarışması Sergisi'nin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Eserlerde İnsani Duygular Yansıtılıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpınar konuşmasında; "Türkiye ve Avustralya toplumları bundan 100 yıl önce çok acı bir olay yaşadılar. Bu olay her iki toplumu da derinden yaraladı. Ancak bugüne gelince görüyoruz ki her iki toplum arasında çok güzel bir dostluk başlamış. Bu dostluğun başlamasındaki herkesi saygıyla selamlıyoruz, teşekkür ediyoruz.

Özellikle 10 yıl önce bu projeye başlayan ve bu projeyi bir sanat olayı olarak gerçekleştiren değerli katılımcılara, değerli GSF yöneticisi dekanımıza, hocalara, sanatçılara üniversitemiz adına çok teşekkür ediyorum.

Özellikle bu projeye katılıp derece alan öğrencilerimizi, çok değerli sanatçılarımızı herkesi kutluyorum. Her iki ülke adına çok sevindiğimi belirtmek istiyorum.

Şunu her iki ülke vatandaşları da çok iyi biliyor ki bizler, evlatlarımız, kardeşlerimiz, geçmişe dönük olarak söylersek babalarımızın bu savaşta gösterdikleri kahramanlıklardan mahcup değiliz. Bugün gördüğünüz şu manzara, bizde kardeşlik duyguları oluşturmakta ve geliştirmektedir.

Sanatın insanı gerçek insan yaptığı hareketinden bakarsak, görüyoruz ki, iki toplum arasındaki dostluklar yüzyıllarca sürecektir" dedi.

İki Büyük Ülke

Projenin mimarlarından ve dönemin dekanı Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan "Sevgili arkadaşlarım, sevgili öğrenciler; bu kurum kurulduğu andan itibaren burada olmaktan onur ve gurur duyuyorum. Ama bu projenin içerisinde olmaktan da ayrıca onur duyuyorum. Çünkü Avustralya-Yeni Zelanda çok uzak noktalar –ki yakın zamanda Japonya'dan geldim. Gelip bize misafir olan bu insanlarla böyle güzel bir projenin içerisinde olmak bana ayrı bir gurur verdi. Başından beri projenin Işık'la buluşmasına sebep olduğum için de çok mutluyum. Bu projenin başlangıcındaki katılan sanat eserlerini hatırlıyorum ve şimdi burada sergilenen sanat eserlerini görüyorum. Ciddi bir zaman dilimi içerisinde gitgide yükselen bir katılım gerçekleşti. Bu son yarışma ile proje sonlanmış oluyor. Yalnız Türkiye'de olduğu gibi Avustralya'da da bu yarışmanın karşıtı olduğunu söylemek istiyorum. Böylece iki büyük ülkenin insanları böyle bir projenin içerisinde buluşmuş oluyor. Bu yarışma içerisinde çok güzel öğrencilerimiz olduğu gibi çok güzel sanatçılarımız da katılım gösterdiler. Burada İbrahim Küçükenez'den bahsetmek istiyorum. Türk sanatına Türk sinema çalışmalarına damgasını vurmuş olan, afişlerin yaratıcısı olan ressam" dedi ve katılımcılara tekrar teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Yüzyıllarca Süren Gerçek Dostluk

Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas SERGİ konuşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak başladı ve "Öncelikle ev sahibimiz Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesine ve tüm mensuplarına teşekkür etmek istiyorum. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpınar'a teşekkür ediyorum, hem üniversiteleri adına hem de burada bulundukları için. Özellikle sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü onlar; umutlarını, cesaretlerini, her şeylerini paylaştılar. Sanat uzun zamana yayılan bir olgu. Sanatçılarımız günlerini, gecelerini, haftalarını, aylarını, emeklerini verdiler bu işe. Bütün katılan sanatçılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kalite ve katılım ilk günden itibaren artarak sürdü. Bu seneki eserlerin harikulade olduğunu da söylemek isterim. Bu sene jüri üyelerimizin eserleri de sergimizi onurlandırmaktalar. Onlara da teşekkürlerimizi sunuyoruz. Gündüz Gölönü hiçbir zaman unutmayacağımız, çok değerli bir jüri üyemizdi. Onu hep rahmetle anacağız ve unutmayacağız. Savaşın 100. yılında gerçekleşen ve 10 yıl süren bir projeydi bu. Ancak yüzyıllar süren bu gerçek dostluk ve projeler devam edecek. 200. Yılı da burada hep beraber kutlamak üzere" diyerek konuşmasını tamamladı."

Son Yarışma

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıldönümünde sonuçlanan Çanakkale Resim Yarışması ile 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 eser; Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'da açılacak çeşitli sergilerde sanatseverlerle bulaşacak.

İlgili Dosyalar