Işık Üniversitesi Uluslararası Yaz Okulu Başladı

Işık Üniversitesi, Uluslararasılaşma politikasının bir parçası olarak her yıl uluslararası öğrencilere yönelik ülkemizin kültürü, tarihi ve dili ile ilgili konularda Uluslararası Yaz Okulları düzenliyor.

Işık Üniversitesi'nin Karadeniz kıyısında yer alan Şile Kampüsü'nde bu yıl 5. Uluslararası Yaz Okulu programları Meksika, Amerika ve Ortadoğu'dan toplam 49 katılımcı ile 29 Haziran'da başladı. Uluslararası Ofis ilgili Fakültelerle işbirliği ile bu yıl 2 Yaz Okulu programı açtı: Istanbul Crossroad of Civilizations ve Summer Business School: Doing Business in Türkiye.

29 Haziran- 25 Temmuz, 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 2015 Uluslararası Yaz Okullarına, Işık Üniversitesi ve Türkiye'deki diğer üniversite öğrencileri de katılabiliyor. Yabancı öğrenciler 3-4 haftalık yoğun programlarda ilgilendikleri alanlarda hem kredi kazanıyor, hem de Türk kültürünü tanıma ve İstanbul'u yaşama fırsatı buluyor. Programda bölümlerle ilgili ders ve workshopların yanı sıra kültürel geziler de bulunuyor. Katılımcılar profesyonel rehberler eşliğinde Eski İstanbul, İznik, Bursa, Heybeliada, Patrikhane gezilerine katılarak, Boğaz Turu ile İstanbul'un tüm güzelliklerini görme imkanı buluyor. Türk folklor dansı, Ebru sanatı kursu ve film/belgesel gösterimleri gibi ders dışı aktiviteler ile katılımcılar Türk kültürünü daha yakından tanıyorlar.

1. Istanbul: Crossroad of Civilizations. (İstanbul Medeniyetler Kavşağı). İİBF ve Uluslararası Ofis'in ortaklaşa düzenlediği program üniversitede okuyan veya mezun olmuş tüm uluslararası ve Türk öğrenciler katılabiliyor. Yaz Okulu programı Bizans, Osmanlı ve Erken Cumhuriyet tarihi; Türkiye ekonomisi, siyaseti, modern Türkiye'nin toplumsal yapısı ve kültürü; Türk Dış İlişkileri; kimlik ve çevre politikaları; İstanbul'da sanat ve mimari gibi 16 farklı konuyu kapsıyor. Yabancı öğrenciler için 32 saatlik Türkçe dersi veriliyor. Her hafta verilen derslerle ilgili İstanbul ve çevre bölgelerde kültürel ve tarihi geziler yapılıyor. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler 6 kredi (9 ECTS) kazanıyorlar. Bu yaz programa 7 Meksikalı; 3 Kuzey Iraklı ve 3 Amerikalı öğrenci katıldı.
  2. Summer Business School: Doing in Business in Türkiye. (İşletme Yaz Okulu: Girşimcilik ve Türkiye'de İş Kurma Olanakları). Işık Üniversitesi İşletme Bölümü ve Uluslararası Ofis'in ortaklaşa düzenlediği programa katılan öğrenciler çok kültürlü bir paylaşım ve sosyal deneyim kazanıyorlar. 2013 yaz döneminden beri düzenlenen bu programa Meksika Monterrey Üniversitesi'nden bu yıl 35 öğrenci ve onlara eşlik eden bir öğretim üyesi katıldı.

3-haftalık programda işletme, yönetim ve girişimcilik derslerinin yanı sıra Türk ekonomisi, siyaseti, kültürü üzerine dersler alınıyor. Program, sınıf derslerinin yanında seminerler, yerel ve uluslararası firmalara, ilgili kurumlara ziyaretler, özel yemekler, İstanbul'da çeşitli kültürel ve tarihi geziler gerçekleştirerek teori ile pratiği buluşturmayı amaçlıyor. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler 3 kredi (6 ECTS) kazanıyorlar.

4 haftalık yaz okullarının yanı sıra, kısa dönemli yaz kamplarımız da ilgi görmektedir. 22-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Finans Yaz Kampı, bu yıl 2. kez düzenlendi. 7 Belçikalı, 2 Azeri ve 3 Türk öğrencinin katılımı ile gerçekleşen programda öğrenciler finansal karar verme süreci, yatırım yapma süreci, portfolio yatırımı yapma kabiliyetlerini geliştirme ve Türkiye'deki finans sektörü hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Programda seminerlerin yanısıra Işık Üniversitesi laboratuarlarında REUTERS'ın finansal analiz uygulaması yapılıyor. Programı başarı ile bitiren öğrenciler Reuters ve Işık Üniversitesi sertifikası almaya hak kazanıyorlar.

Bu programların dışında yaz döneminde diğer programlar da daha önceki senelerde açıldı.

• Art and Design: From Bosphorus to Golden Horn. (Sanat ve Tasarım: Boğaziçi'nden Haliç'e)
  • Croscultural Aspects of Conflict Resolutions. (Psikoloji Yaz Okulu: uyuşmazlık Çözümü). 7 Türk katılımcı.
  • Change and Continuity in the Middle East. (Ortadoğu'da Değişim ve Süreklilik) * yüksek lisans
  • Turkish Language and Culture.

Aşağıda 2011 senesinden itibaren uluslararası yaz okullarına gelen yabancı ve Türk öğrencilerin sayılarında artış görülüyor.

Yıllar Açılan Ders sayısı Yabancı Katılımcı Türk Öğrenci Toplam Öğrenci
2011 1 3 3 6