Etkinlikler

Paylaş

Işık Üniversitesinde Deprem Ve Tusunami Uluslararası Çalıştayda Masaya Yatırılıyor

Işık Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle 31 Ağustos 2014 - 06 Eylül 2014 tarihleri arasında "Akdeniz ve Karadeniz Kıyılarında Geç Kuvaterner Seviye Değişimlerinin Göstergeleri" başlıklı uluslararası çalıştay Işık Üniversitesi ev sahipliğinde Şile Kampüsünde başladı.

Ardahan Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal'ın koordinatörlüğünü yaptığı Çalıştay, 01 Eylül 2014 Pazartesi günü Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'ın katılımıyla açıldı.

Açılışta gerçekleştirilen plaket töreninde TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar tarafından, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Kayan'a, ardından Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak tarafından, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar'a plaket takdim edildi.

2013-2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında düzenlenen toplantıda, düzenleme ve bilim kurulunda Işık Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi'nden konu ile ilgili araştırmalarıyla ön plana çıkan bilim insanlarının yanı sıra Almanya'dan da seçkin bilimciler bulunuyor. Toplantının ana temasını sedimantolojik, jeomorfolojik ve arkeolojik veriler ışığında Akdeniz ve Karadeniz'in Geç Kuvaterner jeolojik tarihi oluşturuyor.

Işık Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayın en önemli yanlarından birisi bu temada kapsamlı bir toplantının ülkemizde gerçekleştirilmesidir. Toplantıya olan ilginin önemi Uluslararası Jeomorfologlar Derneğinin (International Association of Geomorphologists (IAG) Jeoarkeoloji Araştırma Grubunun Kasım 2013 bülteninde duyurması da göstermektedir. Ayrıca sunulan çalışmalardan bilimsel açıdan uygun görülenler Quaternary International adlı uluslararası hakemli derginin özel sayısında yayınlanacak.

Şile'den Efes'e Uzanan Yolculuk

Çalıştayın ilk üç gününde Işık Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek sunumların ardından katılımcılarla üç günlük bir saha çalışması düzenlenecek. Bu saha çalışmasında katılımcılar Şile batısındaki fosil kumullar ve çimentolanmış kıyı istifleri ile Şile adalarında incelemeler yaptıktan sonra Çanakkale Boğazı'nda 200 bin yıl önceki Akdeniz-Karadeniz arasındaki su geçişlerinin kayıtlarının tutan fosil kavkılı denizel taraçalar, Troia, Pergemum, Eleia ve Ephesus antik kentlerinde saha çalışmaları gerçekleştirilecek.

Deprem Ve Tusunami Uzmanlar Tarafından Masaya Yatırılacak

Çalıştayda deniz seviyesi değişimi göstergeleri ve doğruluğu, Akdeniz ve Karadeniz'in Geç Kuvaterner deniz seviyesi salınımları, Tsunamiler, depremler ve volkanik aktiviteler, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz kıyılarında Geç Kuvaterner deniz seviyesi değişimleri ve tektoniğin rolü, kıyılardaki eski kentlerin ortaya çıkışı ve kayboluşu ile deniz seviyesi değişimleri arasındaki ilişkiler, antik dönem yerleşimleri ve kıyı yapılarının deniz-kıyı çizgisi seviyesi değişimleri açısından önemi, yalıtaşı oluşumu problemi ve deniz seviyesi değişimi açısından göstergeleri, antopojenik etkiler gibi konuların yanı sıra, tarihlendirme tekniklerinde gelişmeler masaya yatırılacak.

İlgili Dosyalar