Işıklılar 5.Geleneksel Doğa Yürüyüşünü Gerçekleştirdi

Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren rehberliğinde Işık Üniversitesi, Doğa Yürüyüşü'nün 5.'sini Hacıllı Köyü - Onbir Göller Vadisinde gerçekleştirdi.

Gelenekselleşen doğa yürüyüşüne Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Burak, Işık Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, Mütevelli Heyet Üyesi Cem Yurtbay, Işık Üniversitesi akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik ekip katıldı.

2,5 saat süren yürüyüş ile ilgili Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren bölge hakkında bilgi verdi.

Şile'ye 30 km uzaklıkta bulunan 300 nüfuslu Hacıllı Köyü'nün en önemli ekonomik kaynağını oluşturan meşe dallarından yapılan odun kömürü üretim merkezlerinden bahsetti. Köyü tanımak için kısa bir turdan sonra 6 km'lik yürüyüşe; köye beş dakika uzaklıktaki Hereke civarından doğan ve yaklaşık 70 km'lik nehir serüveninden sonra Ağva'da son bulan Göksu Nehri kenarından başlandı. Şimşir ağaçları, gökçelikler arasından geçen Işıklılar, Onbir Göller Vadisi'ne vardı.

11 Göller Vadisi

Göksu Vadisi'nden, Değirmen Deresi'ni takip ederek ilk göle ulaşıldı. Kayadan kayaya atlayarak ilerleyen Işıklılar, kaymamak için ter döktü. Nazlı Göl, Serin Gölü geçerek kaynağa doğru tırmanıldı.

İlk Hıristiyan Hapishaneleri

Şelalelerin ardından Hacıllı Köyü'nün güneydoğusundaki Gürlek Mağarası hakkında bilgi veren Jeolog Nabi Evren, Gürlek Mağarası bir yeraltı ırmağının aşındırması sonucu oluştuğunu, Bizans İmparatorluğu zamanında kullanılan ve Hıristiyanlığın henüz İmparatorluk tarafından kabul görmediği dönemlerde, Hıristiyanların hapsedildiği sanılan mağarada, yapılan incelemelerde insan kemikleri, kap ve testi parçaları ve ateş yakmaya yarayan ocak kalıntıları bulunduğunu anlattı.

Ballı Kayalar

Sağlam zeminli Trias kireç taşlarının çatlaklarına arıların bal yapması nedeniyle adına Ballı Kayalar denilen kayalıklara gelindi. Yürüyüş esnasında tırmanış sporu yapan ekibe rastlayan Işıklılar, bu sporu yerinde izleme şansı yakaladı.