"8. Çanakkale Resim Yarışması" İstanbul Sergisi, Maslak Kampüsü Galeri Işık-İstanbul'da Yapılan Törenle Açıldı

"8. Çanakkale Resim Yarışması" İstanbul Sergisi, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul'da yapılan törenle açıldı. Avustralya Sidney'de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Avustralya Hükümeti işbirliği ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin katkıları ile bu yıl 8.'si düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması'nda dereceye giren eserler; 27 Aralık 2013 tarihine kadar İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Serginin açılışına Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak'ı temsilen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner'i temsilen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Avustralya İstanbul Başkonsolosu Lino Strangis ve Avustralya Emekli Eski Türk Büyükelçisi Niyazi Adalı katıldı.

Açış konuşmasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz; Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak adına; Çanakkale Resim Yarışması Sergisinin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit; gerek sanatçı gerek eser katılımıyla her geçen yıl başvuruların arttığını, yarışmanın değerinin bu yükselen artıştan etkilendiğini belirterek, Türkiye ile Avustralya toplumunun iyi ilişkilerinin sanatla bütünleşmesinin önemli olduğunu belirtti.

HER İKİ ÜLKENİN ASKERLERİ ANISINA DÜZENLENİYOR

Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi konuşmasında, Resim Yarışması Sergisinin birçok kişi ve kurumun teşebbüsü ile gerçekleştiği başarılı bir çalışma olduğunu belirterek, İstanbul'da düzenlenmesinde katkı sağlayan Işık Üniversitesine teşekkür etti. Çanakkale Resim Yarışması Sergisinin savaşlar gibi kötü durumlardan doğan, kardeşliğin, dostluğun hikâyesini yansıttığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Nicholas Sergi; her iki ülkenin askerlerinin anısına, iki ulus arasında var olan barışın, dostluğun ve paylaşılan ortak tarihin önemini vurguladı. Söz konusu tarihi mirasın gelecek nesillere sanat aracılığıyla aktarılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Sergi; 100. yılın tekabül ettiği 2015 yılının Türkiye'de Avustralya, Avustralya'da Türkiye yılı olarak ilan edildiğini, bu sebeple son iki yılda yapılacak olan etkinliklerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

SON YARIŞMA 2015 YILINDA YAPILACAK

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşecek son Çanakkale Resim Yarışması ile projenin tamamlanmasından sonra, 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda'da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 resmin, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda'da açılacak çeşitli sergiler ile sergilenmesi hedefleniyor.

İlginin her sene artış gösterdiği, bu sene 200'ü aşkın eserin katıldığı ve Jüri Üyeliğini Prof. Dr. Abdullah Kelkit, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Dr. Gündüz Gölönü, Prof. Dr. Aydın Ayan ve Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi'nin yaptığı 8. Çanakkale Resim yarışmasında ödül almaya hak kazanan eserler şunlar;

• Birincilik Ödülü;
    Ressam: Samet DOĞAN, Eserin Adı: Kalan / Remaining
  • Çanakkale Valilik Ödülü;
    Ressam: Nebi YAVAŞÇA, Eserin Adı: Tarih Savaşta Barışı Gördü / History Saw Peace In War
  • Avustralya Büyükelçilik Ödülü;
    Ressam: Yıldırım İNCE, Eserin Adı: Neden / Why?
  • Rektörlük Ödülü;
    Ressam: Uğur AVCI, Eserin Adı: Geride Kalanlar / Left Behind
  • Jüri Özel Ödülü;
    Ressam: Emine ERMİŞ, Eserin Adı: Her Damla Bir Can / Each Drop a Life
    Ressam: Bersen ÖZKAN, Eserin Adı: Barış / Peace

Resim Yarışmasına Türkiye'nin her yerinden profesyonel veya amatör tüm sanatçılar ile üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri katılabilir. 2014 başvuruları için www.gelibolumemorial.net adresinden katılım formu doldurulması gerekiyor.