Etkinlikler

Paylaş

Türkiye'nin korkutan gerçeği "Deprem" Işık Üniversitesinde tartışıldı.

İTÜ Öğretim Görevlisi, Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuk olduğu Abbas Güçlü ile Genç Bakış, 27 Kasım Çarşamba gecesi Işık Üniversitesi Şile Kampüsünden canlı yayınlandı. Konusu "Depreme Hazır Mıyız?" olan programa, Işık Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri yoğun ilgi gösterdi.

Işık Üniversitesinden canlı yayınlanan programın konuğu İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, doğal afetlere hazırlanmanın önemine ilişkin bilgiler verdi. Kadıoğlu deprem, sel, fırtına gibi her an karşılaşabileceğimiz felaketlere ne kadar hazır olunduğunu, afet anında ve sonrasında nasıl davranılması gerekildiğini, depremde hayatta kalabilmek için alınması gereken önlemleri ve deprem anında paniğe kapılmamak için neler yapılması gerektiği ile ilgili eğitici açıklamalarda bulundu.

Abbas Güçlü'nün sormuş olduğu "deprem önlenebilir mi?" sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve 500 diri fay hattı bulunduğunu söyledi. Depremin durdurulmasının mümkün olamayacağını belirten Kıyak, depremin bir yer hareketi olduğunu belirtti. Depremin büyüklüğünü ve nerelerde olacağının teknoloji ile belirlenebildiğini ancak ne zaman olacağının belirlenemediğini anlattı. Depremin zamanının ancak ülkemizdeki tarihsel depremler araştırılarak tahmin edilebileceğini söyleyen Kıyak, riskler azaltılarak depremden korunulabileceğini bu yüzden bu araştırmalara daha fazla önem verilmesi gerektiğini iletti.

Işık Üniversitesi öğrencileri tarafından deprem ve afetlere ilişkin sorulara yanıt veren Kadıoğlu; binalarda alınabilecek basit önlemler neler? Binalarımızdaki mimari detaylar nasıl tehlikeler yaratıyor? Olası bir depremin sonrasında bizi başka hangi tehlikeler bekliyor? Yangınlar, salgın hastalıklar gibi deprem sonrası yaşanacaklara karşı hazır mıyız? Deprem sonrasında insanların barınacakları yeterli yerimiz var mı? Beklenen İstanbul depremi yakın mı? İstanbul'da gerçekten tsunami tehlikesi var mı? Sorularını açıklayan Kadıoğlu; depremden korunmanın en önemli yolunun deprem olmadan önce yapılması gereken hazırlıkların olduğunu söyledi. Deprem öncesinde alınması gereken önlemlerden en önemlilerinin binaların sağlam yapılması, bina içindeki eşyaların sabitlenmesi ile aile ve toplum afet planlarının olması gerektiğini anlattı. Ayrıca şuanda İstanbul'da bir deprem olması durumunda yönetilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

İlgili Dosyalar