Etkinlikler

Paylaş

Türkiye'nin İlk Kadın Matematikçilerinden olan Suzan Kahramaner'in 100.Yaş Günü Kutlandı.

Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerinden olan olan Prof. Dr. Suzan Kahramaner'in 100. yaş günü anısına bu yıl 9.'su İstanbul'da düzenlenen, bugün başlayan ve dünyanın dört bir yanından değerli Profesörlerin geldiği GFTA 2013 Uluslararası Matematik Sempozyumu 30 Ağustos 2013 tarihine kadar Işık Üniversitesi ev sahipliğinde devam edecek.

Işık Üniversitesi Şile kampüsünde bugün gerçekleşmeye başlayan sempozyumda, Amerika'dan, Japonya'dan, dünyanın dört bir yanından matematikçiler bu yıl 100. yaşına giren Kahramaner'i 100 kadar sunumla birlikte anacak. İlk kadın Matematikçi Prof. Dr. Suzan Kahramaner'in gelini eğitimci Prof. Dr. Yasemin Kahramaner'in de katıldığı sempozyumda, Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Arık hoş geldiniz konuşmasının ardından sahneye Prof. Dr. Yasemin Kahramaner'i davet etti.

"Bugün burada Uluslararası Geometrik Fonksiyon Teorisi ve Uygulamaları Sempozyumunda olmaktan dolayı çok memnunum" diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Yasemin Kahramaner, Prof. Dr. Suzan Kahramaner için şunları söyledi; "21 Mayıs 1913'te dünyaya gelen Prof. Dr. Suzan Kahramaner, Nötre Dame de Sion'u bitirdikten sonra 1934 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik ve Astronomi Bölümü'ne girmiş ve bölümü başarıyla bitirmesinin ardından 1943'te İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü'nde Analiz 1 ve Analiz 2 dersleri asistanı olmuştur. Türkiye'deki ilk kadın matematik profesörü olan Prof. Dr. Suzan Kahramaner'in, çalışmaya Çamlıca Kolejinde asistan öğretmen olarak başaldığını ve 1943 yılına kadar orada çalıştığını ayrıca 1943 yılında İstanbul Üniversitesi matematik bölümünde asistan olarak çaılşmaya başladığını belirtti.

Daha sonra Karmaşık Sayılar Teorisinde Katsayı Problemleri üzerine doktora yapmış ve 1968 yılında profesör unvanını almıştır. Zürih, Kaliforniya ve Helsinki'nin yanı sıra Londra, Paris ve Nice'deki çeşitli üniversitelerde bilimsel çalışmalar yapmış, 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olmuş ve 40 yıl süren akademisyenliğinin sonunda yaş haddinden emekliye aynlmıştır." diyerek cümlelerini tamamlarken, bu ülke için çok değerli bir profesör olan Suzan Kahramaner'in öğrencileriyle tek tek ilgilenen çok iyi bir insan ve eğitmen olduğunu vurguladı. Bugün 30'dan fazla ülkeden 100 aşkın katılımcıyla bu uluslararası konferansı düzenleyerek onu onurlandırıp hediyelerini sunuyorlar.

Prof. Dr. Yasemin Kahramener kürsüden ayrılırken sözü Sabancı Üniversitesi eski kurucu rektörü Prof. Dr. Ahmet Tosun Terzioğlu'na bıraktı. Konuşmasına şu sözlerle başlayan Prof. Dr. Ahmet Tosun Terzioğlu, "Prof. Dr. Suzan Kahramaner, Türkiye'deki matematiğin ve matematik eğitiminin temel taşlarından biridir. Malesef kendisini kişisel olarak tanıma şansım olmadı. Babamın arkadaşı ve Fonsiyon Teorisi konusunda çalışmışlardı. Bu fotoğrafta olduğu gibi her zaman gülümsemesi ile herkese , genç matematikçiler için iyi bir öğretmen olarak yardım etmeye hazırdı diye belirten Tosun, Suzan Kahramaner, Türkiye'deki ilk doktora sahibi matematikçi ve ayrıca Türkiye'deki tüm eğitim sistemindeki ilk matematikçilerden biriydi" diye ekledi.

Son olarak kürsüye çıkan ve konuşan Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melike Aydoğan ise; Suzan Kahramaner'in 100. Yaş gününü dünyanın en önemli sempozyumlarından biri olan, kompleks Analiz, Geometrik ve Yalınkat Fonksiyonlar Teorisi, Fonksiyonel Analiz ve Operatör Teori konuları ağırlıklı olmak üzere, matematiğin diğer dallarına ait son gelişmelerin ve yeniliklerin bahsedileceği GFTA2013'ü İstanbul'da Işık Üniversitesinde gerçekleştirdikleri için katılımcı profesörlere teşekkür etti.

Işık Üniversitesinde 26-30 Ağustos 2013 tarihleri arasında düzenlenen "International Symposium on Geometric Function Theory and Applications (GFTA2013)" isimli toplantı 2005 yılından beri dünyanın farklı ülkelerinde organize edilen bir sempozyum serisinin dokuzuncusu olma özelliğini taşıyor. Geometrik Fonksiyonlar Teorisi alanında düzenlenen dünyanın en prestijli toplantılarından biri olan GFTA2013'e farklı ülkelerden gelecek olan katılımcılar için Işık Üniversitesi tarafından organize edilen İstanbul Boğaz Gezisi ve Ağva Gezisi de, konukların akademik çalışmalarına renk katıyor.

Işık Üniversitesi Şile kampüsünde düzenlenecek olan sempozyum hakkında detaylı bilgi http://gfta.isikun.edu.tr/ internet adresinden edinilebilir.

İlgili Dosyalar