GELENEKSEL 4. ŞİLE SARIKAVAK ŞAKAYIK ŞENLİĞİ

Işık Üniversitesi Çevre ve Fotoğrafçılık Kulüplerinin düzenlediği; Şile ve Çevre Gönüllüleri Derneği desteğiyle, Geleneksel Şakayık Şenliği'nin dördüncüsü 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü gerçekleşti.

Şile Kaymakamı Şükrü Görücü ile Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak'ın da katılımıyla Şakayık Şenliği, Işık Üniversitesi halkoyunları ekibinin danslarıyla başladı. Şenliğe ilgi çok büyüktü. Gelen katılımcılar Şile halkının sunduğu yöresel alışverişlerini yaparak keyifli dakikalar geçirdiler. Kekik, nane, keçi peyniri, köy ekmeği, otlu gözleme, Şile Böreği, mevsimsel sebze ve meyveleri satın aldılar. Daha sonrasında Işık Üniversitesi Halkoyunları Ekibiyle birlikte dans ettiler.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, açılış konuşmasında:

"Sevgili Şileliler, sizleri burada görmekten çok mutluyum. Bu, Işık Üniversitesinin 4. kez yaptığı bir etkinlik ve etkinliği yapan öğrencilerimize her zaman destek veriyoruz. Ama gönlümüz isterki bu etkinliği ve desteği sizler yapın, sizler bu değere sahip çıkın, Şakayık Şenliği Şakayık üzerine kurgulanmış ve sizin yörenizin çok önemli bir özelliği, biz üniversite olarak bu farkındalığı yaratmaya çalıştık ve öğrencilerimiz bu konuda çok başarılı oldular. Bizleri buraya getirerek bu yöreyle tanıştıran, anlatan ve değer yaratan, bizi Şileli yapan Nabi Evren'dir. Kendisine çok teşekkür ediyoruz ."dedi.

Şile Kaymakamı Şükrü Görücü ise konuşmasında şunları söyledi:

"Hepinize en içten sevgilerimle hoşgeldiniz diyorum. Şakayık, Sarıkavak Köyüne ait olan bir çiçek, Işık Üniversitesi bunun farkında, Rektörümüzün sözlerine katılıyorum, öncelikle köylülerimiz daha sonra da ilçemiz bu çiçeğe sahip çıkmak zorunda, çünkü bu çiçek sadece Anadolu Yakasında bu köyde var. Bu çiçeğe sahip çıkmak da hepimizin görevidir. Yarın Anneler Günü,herşeye layık olan annelerimizi bugünden kutluyorum.Bu organizasyonda emeği geçen başta Işık Üniversitesine, köylülere ve Şilelilere çok teşekkür ediyorum."

Açılış konuşmaları ve öğle yemeği sonrasında bütün katılımcılar, Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren rehberliğinde Şakayık çiçeğini görmek üzere 2 parkurdan oluşan doğa yürüyüşüne çıktılar. İlk parkur 3 km'lik olup; Şakayıkların görülmesi ve fotoğraflanması, Bizans yün yıkama yeri, eski su değirmeni, Değirmenler Vadisi tanıtımı kapsamında gerçekleşti. İkinci parkur 4 km'den oluşuyordu; parkur Sarıkavak Kalesi ve kaleye tırmanış etkinliği ile tamamlandı.