Geleceğin Mühendisleri İçin Doğuş Otomotiv ve Işık Üniversitesi Elele Verdi

Doğuş Otomotiv Sektörel Deneyimini, Işık Üniversitesi Akademik Birikimini Otomotiv Mühendisliği Programı'nda birleştirdi.

Işık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin 2012-2013 öğretim döneminde öğrenci alacak olan Otomotiv Mühendisliği Lisans Programı, Türkiye'nin otomotiv sektöründe dünyayla rekabet edebilmesini sağlayacak genç mühendisleri yetiştirecek. Doğuş Otomotiv ile yapılan işbirliğinde açılan programda öğrenciler sanayi ile doğrudan temas ederken, Işık Üniversitesi akademisyenleri araştırma-geliştirme çalışmalarıyla sektöre destek verecek.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Emir Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi ve Işık Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aran'ın katıldığı basın toplantısıyla ayrıntıları aktarılan protokol ile Işık Üniversitesi ve Doğuş Otomotiv işbirliğiyle Türkiye'nin ihtiyacı olan uzmanlaşmış insan gücünün sektöre kazandırılacağının müjdesi verildi.

Kıyak: Işık Üniversitesi AR-GE'de öncü

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin günümüzün hızlı değişim sürecinde çok önemli olduğunu ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla yapılan AR-GE çalışmalarında Işık Üniversitesi'nin sanayi ile birçok alanda elele vererek öncülük yaptığını vurgulayarak, Doğuş Otomotiv ile yapılan işbirliğinin araştırmacılar için yeni imkanlar sunacağını ifade etti. Kıyak, eğitim-öğretim alanında ise yapılan işbirliği sayesinde sektöre kaliteli ve deneyimli eleman yetişeceğini, kuram ile pratik arasında bağ kurulacağını söyledi. Üniversitenin sanayi ile yaptığı işbirliğinin sektörel değişimi yakından izleme olanağı sağlayacağını ifade eden Kıyak, Doğuş Otomotiv'e Işık Üniversitesi'ne verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.

Bilaloğlu: Bu yatırım otomotiv sektörünü ileriye taşıyacak

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Emir Ali Bilaloğlu, otomotiv sektörünün geleceğine yapılan önemli bir yatırımın ilk adımının atıldığını söyleyerek "Bugün burada temelini attığımız bu yatırım ülkemizdeki otomotiv sanayini bir adım daha ileri taşıyacak yeni ve taze güçlerin gelişimine katkıda bulunacağına inancımız tam. Gerçekleştirilen bu işbirliğiyle üniversitede edinilen bilginin üretime dönüşmesini sağlayacak bu kürsüde eğitim görecek genç arkadaşlarımız, ülke ekonomisine de katma değer sağlayacak."dedi. Bilaloğlu, bir otomotiv firmasının yöneticisi ve bir mühendis olarak, eğitimini aldığınız konuların gerçek hayatta tatbikini yapabiliyor olmak ve hatta bunu meslek haline getirme şansına erişebiliyor olmak son derece önemlidir diyerek Işık Üniversitesi ile işbirliği yapmaktan mutlu olduklarını belirtti.

Işık Üniversitesi'nin Mühendislik Birikimi ile Disiplinlerarası Eğitim

Toplantıda Makine Mühendisliği'nin yanında Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Yazılım ve Güvenlik Mühendisliklerinin yöntem ve teknolojilerini de kullanan disiplinlerarası bir meslek haline gelen Otomotiv Mühendisliği'nin, geleceğin gözde meslekleri arasınd olduğunu ifade eden Işık Üniveristesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aran, "Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv endüstrisinin nitelikli insan gücüne ihtiyacı giderek artıyor. Otomotiv sanayinin halen mühendis ihtiyacını karşılayan Makine, Elektrik- Elektronik ve Mekatronik Mühendisliği Programları bulunan Işık üniversitesi, doğrudan doğruya Otomotiv Mühendisliği alanına yönelerek disiplinler arası eğitim anlayışıyla yenilikçi sistem ve ürün tasarlayan, uluslararası rekabet koşullarında fark yaratabilen mezunlar vermeyi hedefliyor." dedi.

Eğitim ve araştırmada üniversite-sanayi işbirliği

Doğuş Otomotiv işbirliği ile şasi mühendisliği, tahrik sistemleri, araç güvenliği, güç aktarım organları, üretim sistemleri, akıllı araçlar, ergonomi, araç testleri gibi çok geniş bir yelpazeye sahip otomotiv sektörünün gereksinim duyduğu insan gücüne yatırım yapan Işık Üniversitesi, ülkemizi Avrupa'daki otomotiv sektörünün önemli merkezlerinden biri haline gelmesini destekleyecek adımları atmaya hazırlanıyor.

Işık Üniversitesi ve Doğuş Otomotiv arasında düzenlenen protokole göre, Işık Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Programı öğrencileri, Doğuş Otomotiv'in servis ve showroom'larından faydalanarak aldıkları kuramsal eğitimi, deneyimleme imkanı bulacaklar. Genç otomotiv mühendisleri Doğuş Otomotiv'de staj imkânlarından faydalanırken, Doğuş Otomotiv'in sektörel deneyimiyle kurulacak Otomotiv Sistem ve Bileşenleri Laboratuvarı, Motorlar Laboratuvarı ve Taşıtlar Laboratuvarı sayesinde, tasarım sürecinden, servis aşamalarına ve satışına kadar otomotiv endüstrisini yakından tanıyacaklar.

İki güçlü markayı bir araya getiren protokol ile Işık Üniversitesi öğretim görevlileri, Doğuş Otomotiv bünyesinde süren eğitim programlarına destek olacaklar, ayrıca Işık Üniversitesi kapsamında ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılacak.

Işık Üniversitesi'nde bütünüyle İngilizce yapılacak Otomotiv Mühendisliği eğitimi, mezunların uluslararası rekabet gücünü artırırken, yurtdışı öğrenci değişim programlarıyla da dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesi hedefleniyor.