Etkinlikler

Paylaş

Cumhuriyetimizin 94. Yılı "Cumhuriyetin Kazanımları" Nehir Konferanslarının ikinci Bölümü Maslak Kampüsünde gerçekleştirildi

Cumhuriyetimizin 94. Yılı kutlamaları çerçevesinde "Cumhuriyetin Kazanımları" Nehir Konferanslarının ikinci bölümü 27 Ekim 2017, Cuma günü FMV Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda açış konuşması FMV Işık Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Murat Ferman tarafından gerçekleşti. Etkinlik öncesinde FMV Işık Üniversitesi Senatosunun olağanüstü toplandığını ileten Ferman, Senato toplantısında hazırlanan Cumhuriyetimizin 94. Yılı Kamuoyu Duyurusunu Işıklılarla paylaşarak: "Türk Milleti'nin yeniden doğuşunu; Cumhuriyetimizin 94. Yıldönümünü kutlamanın sevinç ve gururunu yaşıyoruz. Amacımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; uygarlık, demokrasi, barış, bilimsellik, akılcılık ve çağdaş yaşam yolundaki hedeflerini özümsemiş, Cumhuriyetin izinde, bu emanetin sorumluluğunun farkında ve bilincinde aydınlık nesiller yetiştirmektedir." dedi.

FMV Işık Üniversitesi öğrencileri adına konuşma yapan Öğrenci Konseyi Başkanı İpek Kardelen Çetinkaya; "Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların yaşamalarının mümkün olmadığını söyleyen atamızın biz gençlere verdiği en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmamız, onun ilke ve inkılaplarını korumamız, iç ve dış tehditlere karşı vatanımızı kollamamızdır. Geleceğin yöneticileri olarak bu yoldan ayrılmadan, hep daha çok çalışıp Türkiye Cumhuriyeti'nin adını başarılarla andıracağız" dedi.

Maslak Kampüsünde gerçekleşen konferansların ilki "Cumhuriyet Döneminde Kadın" konulu konuşmasıyla Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Meriç HİZAL tarafından gerçekleştirildi. Hızal, Atatürk'ün kadınlara bakış açısından ve, Kurutuluş savaşında kadınların katkılarından ve Cumhuriyet sonrasında kadınlara verilmiş haklardan bahsetti.

"Cumhuriyet Döneminde Resim" konuşmasında ise Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü Prof. Dr. Halil AKDENİZ, görsel sanatlardan oluşan sunumu eşliğinde konferansına başladı. Cumhuriyetin sadece salt bir devlet biçimi değil, çağdaş bir aynı zamanda modernleşme projesi olduğunu ileterek, "Türk resminin Osmanlı döneminden sonra batıya yönelişin olduğunu ve Cumhuriyet döneminin ilk ressamlarının da dünyada bir örneği bulunmayan askerlerden oluştuğu görülmektedir" dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi, Endüstriyel Tasarım Bölümü Prof. Tamer Başoğlu ise "Cumhuriyet Döneminde Heykel" konulu konferans gerçekleştirdi. Başoğlu ise "Heykel sanatı Türklerde Orhun anıtları ile başladı, Selçuklular dönemimde kartal figürleri ve insan motifleri ile devam eder daha sonra günah sayıldığı için bazı uygarlıklarda yasaklandı. Bu tutum neredeyse Atatürk'e kadar uzandı. Atatürk'ün bu konuyla ile ilgili şu düşüncelerini sizinle paylaşmak istiyorum. "Dünyada uygarlığa ulaşmak, ilerlemek, geliştirmek isteyen herhangi bir ulus ister istemez heykel yapacak ve heykelci yetiştirtecektir." sözleriyle heykel sanatına ne kadar önem verdiğini göstermektedir" dedi.

"Cumhuriyet Döneminde Sinema" konferansını ise Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Nalan Büker gerçekleştirdi. Büker konuşmasında Türk sinema tarihini anlatarak, Milli mücadele ve Kurtuluş Savaşı filmlerinden bilgiler verdi. Büker, "Cumhuriyet döneminde okuryazar oranları nüfusun %90'nını oluşturuyordu. Bu sebeple sinemanın eğitim, kültür, sanat, propaganda gücünden yararlanmak kaçınılmaz bir zorunluluktu." dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Yrd. Doç. Ayşe Günay ise "Cumhuriyet Döneminde Moda ve Giyim" konulu konferans konuşmasında kılık kıyafet düzenlemeleri ile ilgili örneklerden oluşan sunumunu gerçekleştirdi.

İlgili Dosyalar