Etkinlikler

Paylaş

Prof. Aydın AYAN'ın 45. Sanat Yılı Resim Sergisi Galeri Işık Maslak'ta açıldı

FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Ressam Prof. Aydın AYAN'ın 45. Sanat Yılı Resim Sergisi, 12 Ekim 2017 Perşembe günü FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Galeri Işık Maslak'ta açıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Ressam Prof. Aydın AYAN,"Şuanda, bu galeride gördüğünüz resimler ile mini retrospektif bağlamında bir sergi oldu. 22 eserlik bir sergidir. Bu sene benim 45. Sanat Yılım, 45 yıllık sanat yaşamımda bana özgü bir yaklaşımla hangi evrelerden geçmiş olabileceğim, hangi değişimleri yaşayabileceğim, benim yaklaşımım çerçevesinde resim yapan bir sanatçının hangi handikaplar ya da hangi akış içinde sanat üretimi içerisinde bulunabileceği göstermesi açısından, öğrencilik ya da asistanlık dönemimden günümüze kadarki sanat yaşamımı sergileyen bir panorama olsun istedik ve bu çerçevede burada mini bir retrospektif yaptık diye düşünüyorum. Bu sergide sanat yaşamımı üç ana başlıkta söyleyebiliriz; İnsanın Doğaya Ettiğidir, İnsanın Hayvana Ettiğidir, İnsanın İnsana Ettiğidir. Genel başlıklar bunlar. Ama insanı negatif bir yaklaşımla değerlendirdiğim anlamı çıkmasın buradan. Hepimiz biliyoruzki, insanın olduğu yerde bir yandan savaş vardır, bir yanda sanat vardır. İnsan ne savaşsız kalmıştır ne de sanatsız kalmıştır. İnşallah sanat tarafı ağar basar savaş tarafı azalır. Sanatçılar, sanat kurumları Işık Üniversitesi gibi Mimar Sinan Üniversitesi gibi kurumlar ile yaşamımız daha anlamlı olur. Size buraya geldiğiniz, beni ağırladığınız ve davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum, iyi seyirler diliyorum" dedi.

FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Melih BOYDAK, konuşmasında:"Aydın hocamızı Güzel Sanatlar Fakültemizde açılan Çanakkale Resimleri Yarışması jurisinde tanıma fırsatı buldum ve öncelikle çok üretken bir hocamız, bir diğer özelliği alçak gönüllü olması. Biliminsanlarının egoları yüksektir, sanatçıların egoları biraz biliminsalarından da yüksektir. Ancak Aydın hocamızın, sanatı yüksek fakat alçakgönüllü ve gerçek bir dost, ben bunu sezinledim yakınlaşmamız süresince, yani sevgi dolu bir sanatçı. Şunu da belirtmek istiyorum ki hocamız aldığı ödüller, katıldığı sergiler ve eserlerinin girdiği müzeler ile ülkemizin çok önemli sanatçılarından birisi. Ben de resimleri incelediğim zaman insan, doğa ve sosyal olaylar hatta insan doğa etkileşimleri gayet güzel bir şekilde ifade etmiş. Ayrıca resimlerinde bir sis ve hüzün hissediyorum. Bu konuda bir şiir seçmiştim ama Anadolu Kadını üzerine bir resminin olduğunu söyledi ve bunun üzerine kataloğundan baktık ve resimde benim şiirimde anlattıklarım yansımıştı o zaman şiiri de değiştirdim" dedi ve "Anadolu Kadını" adlı şiirini seslendirdi.

FMV Işık Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat FERMAN, konuşmasında:"Gene güzel bir olayın şafağında, ilk günlerinde ilk anlarında beraberiz. Biraz evvel Melih hocamızın da belirttiği gibi, sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de aynı anda iki kampüsünde sergi açılabilen, etkinlik yapılabilen belkide yegane üniversite olmanın onurunu, kıvancını taşıyoruz. Biliyorsunuz ki Feyziye Mektepleri Vakfı, sanatın çağdaş olanına, rafine olanına, güzel olanına hiç bir zaman yabancı kalmamıştır. Bu bizim 130 yılı aşkın geleneğimizde var. Daima sanatla yan yana iç içe duruyoruz ve bunun gereğine inanıyoruz. Dolayısıyla biz sanatın içindeyiz fakat sanat bunu söyleyerek olmaz, sanatçısız sanat olmaz. Onun için bugün bizleri şereflendiren Aydın Ayan hocamız gibi bir çok sanatçı sanatın var olmasını sağlıyor. Ben geçen gün Seyyit hocamızın sergisinin açılışında da vurgulamıştım, hızla değişen ve kirlenen bir dünyada yaşıyoruz. Bugün Aydın hocamızın belirttiği gibi kendi anlatımından hayat serüvenini izliyoruz. Ne kadar güzel, kimi müzikle tını ile anlatıyor, kimi yazarak kelimelerle anlatıyor, siz ise çok daha derin bir açıklama kanalı, gösterme kanalı bulmuşsunuz. Çünkü her resim bakan herkese ayrı hikayeler söylüyor. Biraz evvel hocam çok güzel söyledi, İnsanın insana ettiği, insanın çevreye ettiği vesaire, bu etmek kavramı ciddi bir kavram, ilk anda olumsuz şeyler yüklüyoruz ama aynı zamanda aslında derin bir kavram. Yani o açıdan baktığımızda birbirimize bir şeyler etmeye devam edeceğiz ama bunu yaparken hiç olmazsa sanatın o ipeksi dokunuşu ile yapmakta fayda var. Rahmetli anneannem derdi ki, "Bir şey kızdırdığı zaman onu eskiden bu işlerde nezahet olurdu der". Nezahet güzel bir söz, incelik demek. Nazik oradan geliyor biliyorsunuz. Kaliteli, derinlikli, içinde böyle hayallerin, emeklerin, terin var olması dolayısıyla böyle bir çaba kötü, kaba olamaz. Burada nezahet var. Bakın söylerken bile incelik var. Dolayısıyla bütün bunları bir arada değerlendirdiğimizde iyiki varsınız, sanatsız bir hayat düşünülemez" dedi.

Konuşmaların ardından FMV Işık Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Murat FERMAN, Prof. Aydın AYAN'a bir teşekkür plaketi verdi.

Sergi, 12 Kasım 2017 tarihine kadar FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Galeri Işık Maslak'ta izlenebilir.

Aydın AYAN Hakkında:

  • 1953 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğdu.
  • 1972-77 yılları arasında öğrenim gördüğü İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümün'den Yüksek Lisans derecesi ile mezun oldu.
  • 1979 Asistan olarak göreve başladı.
  • 1983 Sanatta Yeterlik aldı.
  • 1986-87 British Council'ın bursuyla gittiği İngiltere'de Londra Üniversitesi Goldsmiths' College'da sanatsal çalışmalar yaptı.
  • 1988 Öğretim Görevlisi oldu.
  • 1990 Doçent unvanını aldı.
  • 1993 yılında Eisenhower Exchange Fellowship bursuyla gittiği A.B.D.'de "Eğitim Sistemlerinin Geliştirilmesi – Kültür ve Sanat" konularında araştırma, inceleme ve görüşmeler yaptı.
  • 1994-95 iki dönem için "Unesco A.I.A.P. Türkiye Ulusal Komitesi" Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.
  • 1998 Profesör unvanını aldı.
  • 1999-2000 T.C. DPT VIII. BYKP "Kültür" ve "Plastik Sanatlar" alt komisyon başkanlıkları yaptı.
  • 1999 seçilmiş olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığına 2002 ikinci kez seçildi.
  • 2003 atandığı Mimar Sinan Üniversitesi Kültür-Sanat, Halkla İlişkiler, Basın-Yayın ile Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı görevine 2004 yılında ikinci kez atandı.
  • 2009 atanmış olduğu MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü'nden 2010 yılında istifa etti.
  • Sanatçı, 1973 yılından günümüze dek yurtiçi ve yurtdışında üçyüzü aşkın grup ve karma ortak etkinlik sergisine katıldı.
  • İlki 1977'de olmak üzere Yurt içinde İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Adana, Konya, Çanakkale, Mardin, Samsun, Yurt dışında Londra (İngiltere), Volda (Norveç), Tayvan ve Seul(Kore) ve Üsküp(Makedonya)'te 40'a yakın Kişisel Sergi açtı.
  • İlk ödülü şiir dalındadır.
  • Resim dalında, aralarında İstanbul Arkeoloji Müzeleri Açık hava Sergisi, Resim Başarı Ödülü (1977), Devlet Resim ve Heykel Sergisi Ödülü (1979,1986), Cumhuriyet Senatosu Vakfı "Atatürk Resim Yarışması" Birincilik Ödülü (1981) "Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü" Resim Birincilik Ödülü (1983), Viking 1.Baskı Resim Yarışması Başarı Ödülü (1983), İzmir Ticaret Odası 100. Kutlama Yılı Sergisi İkincilik Ödülü (1985), 2008 Troya Kültür-Sanat Ödülleri Plastik Sanatlar Ödülü (2008) ve Rusya Sanat Akademisi "R.A.H. ŞUVALOV Madalyası" gibi ödüllerin de bulunduğu toplam 19 Ödülü vardır.

    İlgili Dosyalar