Etkinlikler

Paylaş

2017 Otizm Müzik Festivali gerçekleşti

Bireysel olarak müzikle herhangi bir şekilde uğraşan, şarkı söylemeyi seven, müzik eğitimi alan veya alamayan otizm tanılı çocukları ve gençleri bir araya getirmek, sosyalleşmelerini sağlamak, kendilerine olanak verildiğinde neler yapabileceklerini göstermek, ailelere motivasyon sağlamak ve farkındalık yaratmak amacıyla; FMV Işık Üniversitesi öğrencilerinden oluşan gönüllü Işıklılar bir araya gelerek 2014 yılında Otizm Orkestrası Topluluğu kurdu.

İşitsel bir uyaran olarak müzik, Otizmli çocukla iletişim kurmak için iyi bir yoldur. Dış seslere karşı tepkisiz kalan Otizmli bir çocuk, müziksel seslere karşı aşırı duyarlılık gösterebilir. Müzik duyular arası bir bütünlük kurduğu gibi, orijinallik, ritim ve sınırlılık ögelerini birleştirdiğinden dolayı çocuklarda iletişim ve çevre oluşumu sağlar.

Bireyin topluma entegrasyonu olan sosyalleşme, çocukluk döneminden başlayarak bir ömür boyu devam eder; fakat otizmden kaynaklanan zihinsel ve sosyal gelişmelerdeki eksiklikler, Otizmli bireylerin iletişim becerileriyle beraber sosyal davranışlarındaki problemleri de beraberinde getirir. Sosyalleşme yönünde bir gelişme gösteremeyen otizmlilerde birbirinden farklı, problemli davranışlar ortaya çıkar. Psikolojik gereksinimler ve kişisel bütünlük düşünüldüğünde müzik, Otizmli çocuklarda sakinleştirici bir rol üstlenir.

Müzik ile birleşmiş otizmli bir çocuğun iletişim becerilerindeki eksiklikler onarılır, kendini ifade etmesi kolaylaşır ve çocuk sosyal kurallara uyabilme yetisi kazanır. Çocuk müzikle ilişkilendirildiği zaman sosyalleşme noktasında, sosyal bir alanda varlıklı olarak yer aldığından dolayı psikolojik yapısında olumlu etkiler gözlenir. Müzik yapma bağlamında biriyle müzik yapmak için bir araya gelme düşüncesi bile çocuk için sosyal bir ortam sağlar.

Otizm bütünüyle tedavi edilemese de otizmde hedef, bireye sosyal olarak kendisini idare edebilme becerisi kazandırmaktır. Sanatsal bir beceri ile uğraşmak çerçevesindeki müzik yapma meselesi bu tip hastalıklarda önemli bir katalizördür. Başarmak için sosyal davranışın sergilenmesi çocuğun psikolojik anlamda rahatlamasını sağlar. Eksik değil "FARKLI" olduğunu hisseder.

Türkiye'de müziğin dinlendirici, sakinleştirici, tedavi edici terapisine rağmen yeterli çalışma yapılmadığına dikkat çeken "FMV Işık Üniversitesi" öğrencileri, MÜZİK ve OTİZM üzerine yapılan çalışmaları arttırmak, otizmli bir çocuğun müziğe olan yetenek ve ilgisini ortaya çıkarıp "FARKINDALIK" yaratmayı hedefledi.

2014 yılında çalışmalara başlayan topluluk, 2015 yılında "Dünya Otizm Farkındalık Haftası" kapsamında 1-2 Nisan 2015 tarihlerinde Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde ilk festivalini gerçekleştirdi.

2015 yılından sonra çalışmalarına devam eden FMV Işık Üniversitesi Otizm Orkestrası Kulübü, otizm üzerine sosyalleşme ve kaynaşmanın yanı sıra, farkındalık yaratması hedeflenen proje Otizm Kampı fikri ile 2017 yılında yeni bir etkinlik düzenledi.

19- 20 Mayıs tarihlerinde Şile Sahil Kamp'da gerçekleşen projede, otizmliler ve FMV Işık Üniversiteli gönüllüler olarak, otizmlilerin doğa sporları ile iç içe, kültür ve sanat etkinlikleri ile birlikte dopdolu bir hafta geçirilmesi ve sosyal yaşamlarına katkı sağlanması amaçlandı.

Uluslararası programlarda otizm terapisinde uygulanan doğa etkinlikleri, özellikle çiftlik ortamının otizmli çocuklar üzerinde büyük katkılar sağladığı örnekleri incelendi. Pennyhooks projesi kapsamında düzenlenen etkinlikleri, otizmli bireylerin çiftlik ortamında yaşadığı iş tecrübeleri, çiftlik, hayvanları ve tarım ürünleri kullanılarak, otizmli gençleri yavaşça tarım faaliyetlerine günlük iş yapabilme özgüvenine katmak için teşvik eden bu proje, aynı zamanda çiftliğin huzurlu ortamı ile birleşerek, yeni bir şeyler öğrenmeye zemin hazırlamaktadır.

Türkiye'de FMV Işık Üniversitesi öğrencilerinin bu projeyi sürdürüp, geçmiş yıllardaki kulüp faaliyetlerinde bir yenisini daha ekledi. Otizm Müzik Festivali kapsamında, kamp süresince, el sanatları atölyesi, açık hava el sanatları sergisi, otizm büfe, Sinema Kulübü tarafından açık hava sineması, doğa sporları etkinlikleri, Okçuluk Kulübü tarafından okçuluk eğitimi, jimnastik, yoga ve pilates, Doğa Sporları Kulübü tarafından doğa keşifleri yürüyüşleri, Fotoğrafçılık Kulübü tarafından doğa fotoğrafçılığı turu, Işıklı Kartallar, Işıklı Fenerbahçeliler, Işıklı Galatasaraylılar ve Işıklı Trabzonsporlular Kulüpleri tarafından beach voleybol spor kulüpleri turnuvası, çeşitli rozet yarışmaları, bahçe bitkileri tanıma ve ekme gibi konserler dışında birçok etkinlik yer aldı.

Etkinlikte Otizm Orkestrası dışında, İstanbul Üniversitesi Müzik Grubu Dedüblüman, PADME müzik grubu ve Dj performanslarının da yer aldığı müzikle dolu bir etkinlik gerçekleşti.

İlgili Dosyalar