Etkinlikler

Paylaş

Suriyeli Sığınmacıların Basındaki Yeri Tartışıldı

"Türk Basınında Suriyeli Sığınmacılar" isimli panel Işık Üniversitesi Maslak Kampüsünde gerçekleşti. TÜBİTAK desteğiyle yürütülen araştırma sonuçlarının paylaşıldığı oturumlarda Türk basınının Suriyeli sığınmacıları nasıl yansıttığı anlatıldı.

Proje araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Müzeyyen Pandır açılış konuşmasında projenin 2011-2015 yılları arasında 5 ulusal gazetede yayımlanan haber ve köşe yazılarını incelediğini belirtti. Pandır ayrıca haber fotoğraflarıyla ilgili sunuşunda basında Suriyeli sığınmacıların en çok "barınma koşulları", "sınır geçişleri" ve "insani yardım" konularıyla görselleştirildiğini söyledi.

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Efe de yaptığı sunuşta 2 bin adetten fazla haber ve köşe yazısının proje çerçevesinde analiz edildiğini belirtti. "Mülteci" ve "sığınmacı" kelimelerinin sık sık birbirlerinin yerine kullanıldığını söyleyen Efe "bu nedenle terimlerin hukuki karşılıkları ile medyadaki kullanımları arasında bir uyuşmazlık görülüyor" dedi. Suriyeli sığınmacılarla ilgili sayısal ifadelerin sığınmacılarla ilgili tehdit söyleminin altını doldurduğunu ifade eden Efe, basında çıkan haberlere bakıldığında olumlu bir sonuç olarak ırkçı dilin egemen olmayışını gösterdi.

Proje araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Alaaddin F. Paksoy da panelde yaptığı konuşmada bazı sayısal veriler aktardı. Buna göre, Türk basınında Suriyeli sığınmacılarla ilgili yayımlanan haber metinlerinin ve köşe yazılarının %48'i Suriyeli sığınmacılara karşı olumlu bir tavır takınırken, metinlerin %40'a yakın bir bölümü dengeli ve yalnızca %12'si olumsuz bir içeriğe sahip. Paksoy, iktidara yakın gazetelerin insani yardım unsuru üzerinde daha fazla durduklarını, iktidara mesafeli gazetelerin ise mevcut politikaları eleştirmek için Suriyeli sığınmacıları bir araç olarak kullandığına işaret etti.

Panel dinleyicilerin sordukları soruların ardından sona erdi.

İlgili Dosyalar