Etkinlikler

Paylaş

Ersen Gürsel'in "Yere Ait: Ersen Gürsel Mimarlığı" Mimarlık Sergisi Galeri Işık Şile'de Açıldı

Işık Üniversitesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında Ersen Gürsel'in "Yere Ait: Ersen Gürsel Mimarlığı" Mimarlık sergisi 28 Şubat 2017 Salı günü Galeri Işık Şile'de açıldı.

Serginin açış konuşmasında Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yorgo İstefanapulos;" Ersan Gürsel'in mimarlığı 'Yere Ait" nitelemesi çok anlamlı. Yerel doğal çevreye zarar vermeden, yerin coğrafyasına, iklimine, yerel yapı kültürüne, sosyal yaşam tarzına, kamusal haklara, geleneksel yapı sanatına, yerin tarihi dokusuna saygılı ve uyumlu olması gerektiğini anlatıyor. "dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Doktor Melih Boydak; "Bir doğa bilimci olarak bu eserlerde tarih, doğa, kültür hepsi bir araya gelmiş. Ticaretten uzak yani bütün endişe o geçmiş kültürü yaşatmak, doğaya uyumlu olmak ve o yörenin geçmişini yansıta bilmek. "dedi.

Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Koşaner; "Bu eserlere iyi bakınız bunlar çağdaş mimarinin övünçle sergileyebileceğimiz ilk üç örneğinden bir tanesi. "dedi.

Ersen Gürsel; "Bu serginin temasını biraz size açmak isterim. Sergi kaynağını Side ve çevresi turistik düzenleme projesinden alan bir 50 yıllık meslek faaliyetinin ürünleridir. Değişik alanlarda da çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu değişik alanlardaki çalışmalardan en fazla beni çeken doğanın içinde kendime bir yer edinmek benim en büyük mutluluğum oldu. Çevremizin tasarımında mimar var mıdır? Bu bir slogan. Bu sloganı biz yaşam ilkesi olarak aldığımız zaman bir umut ışığı veriyor. Bu umut ışığı şudur, ne olursa olsun mimarlık mesleği matematiksel bir tasarım alanı vardır, bir de mimarlık mesleğinin sanatla örtüştüğü bir hayal gücü vardır. Buradan, diğer sanat alanlarıyla müthiş bir ilişkisi vardır mimarlığın. Ancak buna erişebilmek için zaman zaman kendimize düşlerimiz için hayal kurabilmemiz için zaman ayırmamız lazım. Bu sebeple meslek hayatım boyunca, bu mesleği toplumsal kalkınmanın ve çevrenin düzeyinin sağlıklı biçimde bir ilke olarak kullandım. Hiçbir şekilde ticari bir araç olarak kullanmadım. "dedi.

Sergi, Işık Üniversitesi Galeri Işık Şile'de 22 Mart 2017 tarihine kadar gezilebilir.

Ersen Gürsel Hakkında:

1962 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. 1963-1969 yılları arasında aynı fakültenin Şehircilik Kürsüsü'nde asistanlık yaptı.

1969 yılında Side ve Çevresi Turizm Planlaması Yarışmasında aldıkları birincilik ödülü sonrasında Nihat Güner ve Mehmet Çubuk ile birlikte EPA (Etüd, Planlama, Araştırma) Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi'ni kurdu. Atölye, 1973 yılında Mim. Öcal Ertüzün'ün katılımıyla Aktur Datça ve Bodrum Tatil Siteleri projeleriyle profesyonel hayata başladı. 1977'de Nihat Güner ve Mehmet Çubuk'un ortaklıktan ayrılmasıyla Ersen Gürsel EPA'yı 1987 yılına dek tek başına, 1987-2011 yılları arasında ise Haluk Erar ile birlikte yürüttü. Akademideki öğrencilik yıllarından itibaren Selçuk Batur ile yarışmalarda ve çeşitli mimari proje çalışmalarında ortaklıkları oldu.

1978-1980 yılları arasında Turizm Bankası'nın İstanbul'daki proje yürütücülüğünü üstlenerek Sultanahmet ve Çevresi Düzenlemesi Projesi'ni gerçekleştirdi. Mesleki ve akademik yaşamı boyunca kentsel planlama, tarihi çevre ve sit alanları koruma yöntemleri konularında çalışmalar yaptı. Bunlar arasında Side ve Çevresi Turistik Düzenleme Projesi, Bodrum'da Bitez ve Ortakent Yalı İmar Planları, Yeşilyurt'tan Florya'ya Kıyı Düzenlemesi, Haliç Master Planı ve Uygulama Programı, Sultanahmet Meydanı ve Yayalaştırma Projesi, Kariye Camii ve Çevresi Düzenleme Projesi ile 2015 yılında Kastamonu Nasrullah Camii ve Çevresi Tasarım projesi sayılabilir.

Uzun yıllar eğitim kurumları ve mesleki örgütlerdeki hizmetleri ile de mimarlığa katkı sağladı. 1979'da Çevre Dergisi'nin ilk yayın kurulunda görev aldı. 2010-2014'te Ulusal Ahşap Birliği'nde Kurucu ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Kurucu üyesi olduğu İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nin 2013-2015 dönemi Başkanı oldu. Aralıklarla İTÜ ve MSGSÜ Mimarlık Fakültelerinde misafir öğretim üyeliği ve çeşitli ulusal proje yarışmalarında jüri üyelikleri yapmaya devam ediyor.

Birçok yerel yönetime danışmanlık hizmetleri verdi. Proje ürettiği coğrafyalardaki sorunlu merkezi kamusal alanların hayata katılmasında ticaret dışı mesleki hizmetler vererek çevreye katkı sağladı. Kentsel hafızada önemli yer tutan tarihi yapıların kamusal yaşama yeniden katılmasında ürettiği projelerle katkı verdi.

Bu bağlamda teori ile meslek pratiğini birleştiren örnek projeler üretti.

Bodrum merkezinde, Marinadan Kumbahçe'ye Kıyı kesiminde Kamusal alanların bütünleştirilmesi yaşam mekânlarına dönüştürülmesini amaçlayan proje 2010-2014 yılları içinde gerçekleştirildi.

Farklı bir coğrafi bölge Ayvalıkta 2014-16 yıllarında, Atatürk Cad. Yayalaştırma Projesi ile Kırlangıç Çok Amaçlı Yaşam Merkezi Projesi sosyal içerikli Kentsel Tasarım proje örnekleridir.

Doğal yapılı çevre ilişkilerinin tartışıldığı, YER'E Ait kavramıyla örtüşen, Bodrum Yarımadasının farklı bölgelerinde 1986- 97 yıllarında, Manastır, Okaliptüs, The Marmara, Palmira, Queenada, 2001-2013 yıllarında Antalya ve Side Bölgesinde Lara, Sunwing, Sensatori, Andız turizm projeleridir.

Mimarın toplumsal rolü ve meslek etiğine dair her daim bir tavrı oldu. Toplumu ilgilendiren mesleki konularda, özellikle kentlerde yapılan uygulamaların kamusal haklar açısından değerlendirilmesi konularında sorumluluk aldı; her zaman savunduğu değerlerden yana görüşlerini kamuoyuyla paylaşarak tartışma açtı.

Mesleki çalışmalarıyla TSMD1998-2000 4.Dönem Mimarlık Ödülü'nü aldı. 2005 yılında Haluk Erar ile gerçekleştirdikleri İzmir Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi, Aydın Doğan Vakfı Kent Mimarisi Ödülü'nü ve Kamu Kategorisi'nde Arkitera İşveren Ödülü'nü aldı.

1963 yılında başladığı mimarlık faaliyetlerini halen EPA Mimarlık ve Şehircilik Atölyesi'nde Mim. Oya Erar ile sürdürmektedir.

Ersen Gürsel, 2014 yılı Mimar Sinan Büyük Ödülü sahibidir.

İlgili Dosyalar