Haberler

Paylaş

Uluslararası İlişkiler Bölümü Akademisyenlerimiz Dünya Demokrasi Forumu'nda Yer Aldı

14-16 Eylül 2023 tarihleri arasında Ordu/Mesudiye'de gerçekleşen Dünya Demokrasi Forumu'nda Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Seda Demiralp ve aynı bölümden öğretim üyemiz Prof. Dr. Rabia Karakaya Polat konuşmacılar arasında yer aldı.
 
Dünya Demokrasi Forumu'nun "Demokrasi ve Yerel Yaşam / Yerel Yönetim" adlı panelinde, "Yerel yönetimlerde siyasal katılım, temsil ve demokrasi" başlıklı konuşmasını yapan Prof. Dr. Rabia Karakaya Polat, kadın temsilinin zayıflığından bahsederek yerel siyasette kadın temsilinin daha yüksek olması gerektiğini vurguladı. Diğer bir temsil sorunu olarak da Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon seçmenin seçtiği belediye başkanları tarafından değil, merkezi hükumetin atadığı kişiler tarafından yönetiliyor olması üzerine görüşlerini paylaştı. 2024'te yerel seçimlere giderken toplumsal cinsiyete duyarlı, farklı grupların ve fikirlerin temsiline hassasiyet gösteren daha kapsayıcı aday listeleri oluşturulması ve seçim kampanyasının kutuplaştırıcı ideolojik tartışmalar yerine 'yerel' konular üzerinden şekillenmesi demokrasimiz açısından çok önemli olduğunu belirterek konuşmasını noktaladı.
 
Forumda, "Demokrasi ve Katılım/ Kapsayıcılık" adlı panelin Moderatörlüğünü de üstlenen Doç. Dr. Seda Demiralp, "Popülizmle rekabet ederken: Kapsayıcı demokrasi" başlıklı konuşmasında, modern demokrasinin temsil vaadini yerine getirmemesi ve seçkinci kalmasının, anti-elitist, popülist hareketleri doğurduğuna dikkat çekti. 21. Yüzyılda yükselen popülist hareketlerin çoğunlukçu yaklaşımlarıyla averaj seçmene kapsanmışlık duygusunu tattırsalar da azınlık görüşten, inanıştan, cinsiyet ve etnik aidiyetten seçmenlere başka bir dışlanmışlık yaşattıklarını vurguladı. Demiralp, hem temsiliyetçi demokrasinin, hem popülizmin eksiklerini "kapsayıcı demokrasinin" telafi edebileceğini öne sürdü. 

İlgili Dosyalar