Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Yandal Programları

 
Yandal Programları Nedir?

 

Yandal Programı (YAP), üniversiteye kayıtlı öğrencilerin belirli koşulları sağlamaları durumunda, kendi lisans programları dışında başka bir programdan sınırlı sayıda ders alarak belirli bir alanda bilgi edinmelerini sağlayan akademik bir imkândır. Program sonunda verilen yandal sertifikası, öğrencinin ilgili alandaki yetkinliğini belgelendirir; ancak bu sertifika, ikinci bir diploma yerine geçmez.

 

Mimarlık Öğrencileri İçin Yandal Programı Başvuru Koşulları

 

Mimarlık Bölümü öğrencileri, başka bir bölümde yandal yapmak istediklerinde başvuruları, ilgili bölümün yönetim kurulu tarafından değerlendirilir. Öğrenciler yandal programına, mimarlık lisansının en erken 3. yarıyılın, en geç 6. yarıyılın başında başvurabilirler.

Başvuru için aşağıdaki koşullar gereklidir:

  • Başvuru yapılan döneme kadar alınan tüm kredili derslerin başarıyla tamamlanmış olması,
  • Genel not ortalamasının en az 2,50 olması.

 

Mimarlık Öğrencileri İçin Yandal Programı Tamamlama Koşulları

 

Yandal programına başvurusu kabul edilen öğrenci, program kapsamında Senato kararıyla belirlenmiş dersleri almak ve bu dersleri başarıyla tamamlamakla yükümlüdür. Söz konusu dersler, mimarlık bölümü ile yandal bölümü arasında karşılıklı anlaşma ile belirlenir ve ilgili fakülte kurulları ile Senato’nun onayına sunularak kesinleşir.

Başvurusu kabul edilen mimarlık öğrencileri, başvurdukları yandal programından en az 30 AKTS kredilik ders alır. Bu derslerin başarıyla tamamlanması durumunda öğrenci, Yandal Sertifikası almaya hak kazanır.

Öğrencinin yandal programına devam edebilmesi için, anadal programındaki genel not ortalamasının en az 2,29 olması gerekir. Bu koşulu sağlayamayan öğrencinin yandal programı kaydı silinir. Öğrencinin başarıyla tamamladığı, ancak anadal programına sayılmayan yandal dersleri, genel not ortalamasına dâhil edilmeden transkriptte ve diploma ekinde belirtilir.

Anadal programından mezuniyet hakkı kazanan, ancak yandal programını tamamlayamayan öğrencilere, ilgili yönetim kurullarının kararıyla en fazla iki yarıyıl ek süre tanınabilir.

 

Daha ayrıntılı bilgi Mimarlık Bölümü anasayfasında "Yönetmelikler" başlığı altında, "FMV Işık Üniversitesi, Yatay Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ve Kredi Transferi Yönergesi" isimli belgede yer almaktadır.