Elektroniğin Babası Prof. Dr. Franco Maloberti Işık Üniversitesi'nde Tasarımcılar ile Buluştu.

Elektroniğin Babası Prof. Dr. Franco Maloberti Işık Üniversitesi'nde Tasarımcılar ile Buluştu.

Maloberti Tasarımcılar ile Buluştu. Elektroniğin Babası Prof. Dr. Franco Maloberti dünyanın dev elektronik çip tasarımcılarını Işık Üniversitesi ev sahipliğinde buluşturdu.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Işık Üniversitesi'nin bir yıllık ortak çalışması düzenledikleri çalıştay ile taçlandı. Bu işbirliğinin ilk adımları bir yıl önce Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman'ın girişimleriyle atıldı.

Dünya çapında elektroniğin dahisi ve aynı zamanda babası kabul edilen Prof. Dr. Franco Maloberti belirli periyotlarla İstanbul'a gelerek lisansta üçüncü ve dördüncü sınıflar ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Işık Üniversitesi öğrencileri elektronik devre tasarımı derslerini İtü Ayazağa kampüsünde aldılar. Bu kampüsün seçilmesinin özel nedeni ise; Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk kez İtü'de elektronik dersleri başladığı için bu göz önünde bulundurularak bu derslerin İtü'de yapılmasına karar verildi.

Dünyadaki tüm elektronik devrelerinde kullanılan analogdan sayısala, sayısaldan analoga veri dönüştürücülerinin babası olarak bilinen elektronik profesörü Maloberti, bu dört üniversiteden 40'dan fazla şanslı lisans öğrencisine ve İtü Elektronik Çip Tasarımı Laboravutarında yine dört üniversitenin 20'den fazla yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ders veriyor.

DÜNYA DEVLERİNİ ŞİLE'DE BULUŞTURDU

Prof. Dr. Franco Maloberti, Türkiye merkezli olarak Balkanlar da dahil elektronik devre tasarımcılarını eğitmek üzere 10-15 Eylül 2012 tarihinde Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak'ın ev sahipliğinde Şile Kampüsü'nde Dünyanın Dev Elektronik Çip Tasarımcılarını buluşturdu.

Prof. Dr. Sıddık Yarman ve Prof. Dr. Franco Maloberti önderliğindeki çalıştay; elektronik devrelerinde dünyanın önde gelen isimlerinden Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Günhan Dündar, Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aksen, İtü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Devrim Yılmaz Aksın ve Işık Üniversitesi Yabancı Dil Bölüm Başkanı Aslı Divriş'in katkılarıyla düzenlendi.

Konuşmacılar arasında tümleşik devre tasarımı alanında önde gelen araştırmacılardan Prof. Dr. Franco Maloberti'nin (Pavia University) yanı sıra Prof. Dr. Francesco Svelto (Pavia University), Yüksek mühendis Didier Belot (ST Miceoelectronics), Prof. Dr. Muhammed İsmail (Ohio State University ve Kustar), Prof. Dr. Michael Perrott (Masdar Enstitüsü), Doç. Dr. Patrick Reynaert (Katholieke Leuven University) de vardı.

DERS ANLATIR GİBİ YENİLİKLERİ PAYLAŞTILAR

Prof. Dr. Francesco Svelto "Kablosuz uygulamalar için CMOS alıcıların temelleri" başlıklı dersinde kablosuz iletişim için tümleşik alıcıların tasarımını öğrencilere tanıttı. Katılımcılar bu ders ile alternatif mimarilerde, düşük gürültülü kuvvetlendiriciler ve karıştırıcılar konularında en yeni bilgileri aldılar.

"Silikon Teknolojilerinde RF ve Milimetre Dalga Tasarım" başlıklı sunumunda Didier Belot, Silikon teknolojileri tasarımının farklı yönlerini kapsayacak uygulamalar hakkında bilgi verdi.

"RF ve mm-Dalga ICS-Kendi kendini iyileştirme" eğitiminde Prof. Dr. Muhammed İsmail tarafından yüksek RF SoC nanometre rejimlerinde yeni bir yaklaşım tanıtıldı.

Prof. Dr. Michael Perrott, "Analog ve Dijital Frekans Sentezleyiciler" başlıklı sunumunda analog ve dijital frekans sentezleyici tasarımındaki temel kavramlar yanı sıra yeni gelişmeleri sunuldu.

Doç. Dr. Patrick Reynaert'in "RF ve mm-Dalga CMOS TX ve PA tasarımı" dersi CMOS teknolojileri ile entegre verici ve güç yükselteçleri sistemlerinin tasarım problemlerini kapsıyordu.

Prof. Dr. Franco Maloberti'nin "RF Devreler için veri dönüştürücüler" dersinde ise, CMOS temel A/D ve D/A dönüştürücü mimarilerinde en yeni teknolojiler ile elde edilebilecek başarımlar üzerinde durulacak ve 65nm den düşük alt-mikron teknolojisi ile gerçeklenen RF tümleşik devre dönüştürücü tasarımları sunuldu.

PROF. DR. SIDDIK YARMAN: "NEREDEYSE DÜNYADAKİ İNSAN SAYISI KADAR CEP TELEFONU VAR"

Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman konuşmasında şunları söyledi: "RFIC workshop demek elektroniğin detayı demektir. Bütün dünyayı ilgilendiren bir konu. Çünkü dünyadaki insan sayısı kadar neredeyse cep telefonu var. Bu çok büyük bir pazar. 'RF' ise radyo frekans demektir. Bizim telsiz olarak konuştuğumuz frekanslara; radyo frekans diyoruz. 'RF' bütün radyo dalgaları, haberleşme ve cep telefonun içeriğine giriyor. Teknik olarak Türkiye'de neler yapabiliriz bunun üzerinde duracağız. Bizi bir araya getiren dört üniversitede ortak kurs yaptık ve bu çalıştayda da hem öğrencilerimiz hem de biz hocalar son yenilikleri öğrendik, konuştuk."

PROF. DR. MALOBERTİ: "ÖĞRENCİLERİM DERSLERE ÇOK İLGİLİ, MİKRO ELEKTRONİK ALANINDA PARLAK BİR GELECEK BİZİ BEKLİYOR"

Dünya çapında elektroniğin dahisi kabul edilen Prof. Dr. Franco Maloberti ise konuşmasına; Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek başladı. Maloberti; "Öğrencilerin hem ilgisini hem de bilgi düzeyini çok beğendim. Türkiye'deki bu ilgili öğrencilerin sayesinde mikro elektronik alanında parlak bir gelecek bizi bekliyor." dedi.

4 TRİLYON DOLARLIK PAZARDA PAY SAHİBİ OLACAĞIZ!

İtü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Devrim Yılmaz Aksın; "Işık Üniversitesine çok teşekkür ederim. Arkamızdaki bu güç olmasa bu dersler gerçekleşemezdi. Bu workshoplardan beklediğimiz temel şey; dünyada olanlardan Türk bilim insanın haberdar olması, bunlardan üretim yapıp geniş bir perspektifte Türk elektronik endüstrisine yayması ve bunun sonucu olarak ekonomimizin 4 trilyon dolarlık pazarda ciddi bir pay sahibi olmasıdır."

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak'ın ev sahipliğinde Şile Kampüsü'nde Türkiye merkezli çevre ülkeleri de kapsayan tüm uzman elektronik devre tasarımcıları ağırlanarak bir haftalık kurs verildi.

İlgili Dosyalar