Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ayşe Özer

Ayşe Özer

Kariyer yolculuğuna nasıl başladınız?

Kariyerime 2007 yılında Nortel Netaş şirketinde Nortel’in Center of Excellence (COE)’da başladım. Işık Üniversitesi B.S Bilgisayar Mühendisliği diplomamı almanın hemen sonrasında 3 aşamalı bir mülakat serisinden geçerek çalışmaya başladım. O sırada yönetim üzerine master programı yaparken aynı zamanda teknik destek mühendisi olarak telekomunikasyon alanında çalışıyordum. O yıllarda çok yeni olan CDMA (3G) teknolojisi üzerine multinasyonel bir şirket olan Nortel’in Kuzey Amerika eyaletlerinde Verizon, AT&T gibi büyük operatörlere teknik uzaktan destek sağlıyordum. Şuan Hewlett Packard Enterprise şirketinde Proje Yönetici olarak kariyerime devam ediyorum.

Kariyerinizde karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir?

Kariyerim boyunca üniversite öğreniminin ardından, çalışma hayatımda başka öğrenimlerin de hep devam edeceğini fark etmek ve bunu benimsemek çok önemliydi. Üniversite eğitimini, bugün bir zihinsel öğrenim pratiği ve bilim, teknoloji, iletişim gibi alanlarda büyük bir dünya görüşü ve disiplin olarak görüyorum. Profesyonel yolculuğuma da bu pozitif deneyimleri cebime koyarak devam ettim. Kariyerimde beni en zorlayan noktalardan biri, çok uluslu ve kültürlü şirketlerde insanlarla olan iletişim ve o şirketlerin kültürlerinden kaynaklanan yeniliklere açık olmak ve değişime sürekli uyum sağlamaktı. Çalışma hayatında, özellikle bu yaşadığımız yüzyılda, adaptasyon ve ikili ilişkilerin ötesinde insan yönetimi çok büyük önem taşıyor. Bu sadece çalıştığınız alanda değil, kişisel gelişiminizde hangi oranda büyümeyi seçtiğinizle de çok orantılı. Kariyerim boyunca Türkiye de dahil olmak üzere 3 ayrı ülkede çalıştım başarımı, kültürel adaptasyona ve değişime açık olma ile ilişkilendiriyorum. Bunu, bugün öğrenim konusunda sınır tanımamakla ve tek kelimeyle bilinmeyene doğru atılan cesur bir adım olarak tanımlıyorum.

Işık Üniversitesi’ndeki deneyimlerinizin kariyer hayatınıza katkıları nelerdir?

Işık Üniversitesi, benim için sadece bir alanda değil birçok anlamda zihinsel gelişim demek. Öğrencilik sırasında farketmesem de sadece okuduğum bölümle ilgili değil okuduğum bölümün dışındaki alanları da incelemeye vakit ayırmak ve keşfetmek için o merak uyanıkken bana sunduğu imkanları bugün çok sık hatırlıyor ve minnettarlık duyuyorum. Bu öğrencinin de bakış açısına bağlı iki taraflı bir etkileşim ve Işık Üniversitesi profesörlerin ve öğretmenlerin vizyonlarıyla benim bugünkü dünya anlayışıma ve görüşüme dolaylı yoldan katkı sağlamıştır.

Kariyer yolculuklarında öğrencilerimize ve mezunlarımıza önerileriniz nelerdir?

Büyümeyi seçerken konsantrasyonu ancak merakla canlı ve ayakta tutabilirsiniz. Zayıflıklarınızı bilin, ancak güçlü olduğunuz yönlere odaklanın. Buda, önce kendinizi tanımaya adanmışlıkla gerçekleşir. Bugün yapay zekâ (AI) imkanlarının olduğu dünyada, bir yabancı dil daha öğrenmek size anlamsız geliyorsa, bir kez daha düşünün. Bildiğiniz dili geliştirmek ya da bir yabancı dil öğrenmek sadece o dili araç olarak kullanmak değil, aynı zamanda size diğerlerinden daha fazla üstünlük ve esneklik katacak nörolojik avantajlar sağlayacaktır. Bunun kariyerinizin başında farkına varamayabilirsiniz, ancak ilerleyen zamanlarda farkını mutlaka hissedeceksiniz. Öğrenim hayatınızda da kariyerinizde de hatalar yapacaksınız ve zaman zaman başarısız olacaksınız. Hata yapmak acıdır, kolay gelmez; ancak uzun vadede hataların, ayağınıza bağ değil, yolunuzu aydınlatan fenerler olduğunu göreceksiniz. Hata size neyi istemediğinizi öğretirken, ne için mücadele etmek istediğinizi de gösterecek. O yüzden hata ya da başarısızlık anında pes etmeyin. Başlangıçta doğru tercihler yapma konusunda kendinizi kısıtlanmış ya da kafası karışmış hissetmeniz normaldir. Bunu size birçok kişi söylemiştir. Başlangıçta yaptığınız tercihler bir ömür boyu sürdüreceğiniz tercihler olmayabilir. Yolda karşınıza oldukça fazla olasılık çıkacaktır. Burada önemli olan, mesleğe, sektöre veya itibara değil, kendinize güvenmenizdir. Hangi alanda olursanız olun, oraya sihirli bir değnek değdirecek değere ve kapasiteye sahip olduğunuzu hatırlamaktır.

Kariyer yolculuğunuzda sizi en çok etkileyen deneyimleriniz nelerdir?

Yurtdışında yaşama ve çalışma deneyimini istediğim bir dönemde, yurtdışında bir pozisyon için iş başvurusu yapmıştım. O dönem, başvuru yapmış olsam da ülkeden ayrılma konusunda tereddütlerim vardı. O sırada, iş başvurusu yaptığım şirketten o pozisyona alım dondurulduğu için olumsuz dönüş aldım. Sonrasında zaten emin olamadığım için yaklaşık 2 yıl kadar başka başvuru yapmadım. Aynı zamanda kariyerimde tıkandığımı ve yeni fırsatlara açılmak istediğimi hissettiğim bir süreçteydim. Cesaretimi toplayıp tekrar başvuru yapmaya başladığımda, tam 2 yıl sonra aynı pozisyon için beni yeniden aradılar. İş görüşmesi sonunda işe alındım ve 2014 yılında, 15 gün içinde karar verip, İspanya’da iş hayatıma başladım. Şu an 10 yıldır İspanya’da yaşamımı yepyeni deneyimlerle sürdürüyorum.