NEURON Cofund2 Projesi 2024 Ortak Uluslararası Çağrısı
Close

NEURON Cofund2 Projesi 2024 Ortak Uluslararası Çağrısı

Back

ERA-NET NEURON Projesi 2024 Ortak Uluslararası Çağrısı (JTC 2024), 08 Ocak 2024 tarihinde başvuruya açılmıştır. JTC 2024 çağrısında, Türk araştırmacılar TÜBİTAK, 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.

Çağrının amacı, çift yönlü merkezi sinir sistemi-vücut etkileşimlerinin nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların oluşumu ve ilerlemesi üzerindeki rolüne ilişkin bilgileri geliştirmeye yönelik kritik translasyonel ve klinik soruları ele alacak çok uluslu, işbirlikçi araştırma projelerini desteklemektir.

Mevcut çağrı, çift yönlü beyin-vücut etkileşimleriyle ilişkili nörolojik veya psikiyatrik bozuklukların patofizyolojisini ve terapötik gelişmelerini ele alan klinik öncesi araştırmalardan kavram kanıtlı klinik araştırmalara kadar finansman sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırma alanları hastalığın genetik, epigenetik ve moleküler mekanizmaları gibi geniş bir yelpazedeki hususları kapsayabilir. Bağışıklık sistemi, bağırsak ve mikrobiyom, metabolik sistem, otonomik sistem, hormonal sistemin nörolojik veya psikiyatrik bozukluklardaki rolüne ilişkin araştırmaları içerebilir. Farmakolojik çalışmalar ve patofizyolojik mekanizmalara dayalı teknolojik gelişmeler de dahil olmak üzere koruyucu, tanısal ve/veya tedavi edici yaklaşımların geliştirilmesi çağrı kapsamında yer almaktadır.

Araştırma önerileri aşağıdaki alanlardan en az birini kapsamalıdır:

a) Çift yönlü beyin-vücut etkileşiminin nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patogenezi ve/veya etiyolojisindeki rolüne ilişkin temel araştırmalar. Bu araştırmalar, mevcut çağrı bağlamında ilgili olduğu düşünülen yenilikçi veya paylaşılan kaynakların ve teknolojilerin geliştirilmesini içerebilir.

b) Beyin-vücut iletişimindeki değişikliklerin patolojinin ilgili sürecini oluşturduğu hastalıklar için önleme, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon prosedürlerine yönelik yeni stratejiler geliştirmek amacıyla yapılan klinik öncesi ve klinik araştırmalar.

Aşağıdaki araştırma alanları bu çağrının kapsamı dışındadır:

• AB Ortak Programı – Nörodejeneratif Hastalık Araştırması (JPND) tarafından ele alınan nörodejeneratif bozukluklar,

• Nöro-onkolojiye odaklanan öneriler,

• Beyin-vücut etkileşimi yönüne odaklanmayan, öncelikle periferik organ işlevleriyle (örneğin akciğer, duyu organları, karaciğer, kardiyovasküler vb.) ilgilenen öneriler,

• Nörobiyolojik mekanizmaları göz ardı ederek yalnızca teknolojik gelişmelere odaklanan öneriler.

Sadece uluslararası projeler finanse edilecektir. Bir öneri sunacak her konsorsiyumun, İngilizce çağrı metninde belirtilen kuruluşlar tarafından finanse edilen en az üç farklı ülkeden araştırma grubundan oluşması gerekmektedir. Bir konsorsiyumda araştırma gruplarının sayısı beşle sınırlıdır. En fazla iki araştırma grubu aynı ülkeden olabilir. ERA-NET NEURON fonlama düzeninde bugüne kadar daha az destek alan ülkelerden ortaklar dahil olmak üzere konsorsiyumlarda ortak sayısı altıya artırılabilir. Kendi fon kaynaklarını sağlamak ve konsorsiyuma ilave katkısını göstermek koşulları ile fonlama yapmayan ülkelerden araştırmacılar da yukarıda bahsedilen araştırma grubu sayılarını geçmeyecek şekilde projelerde yer alabilirler.

ERA-NET NEURON Ortak Çağrı Sekreteryası tarafından iki aşamalı uluslararası değerlendirme yapılacaktır. İlk aşamada gelen ön önerilerden (pre-proposal) uluslararası dış danışman değerlendirmesi sonucunda başarılı olan adaylardan ikinci aşamada tam öneriler (full proposals) istenecektir. Ön öneriler için başvurular 08 Ocak 2024 tarihinde açılmış olup son başvuru tarihi 08 Mart 2024 (14:00:00 CET)'dir. Ön öneriler ve tam öneriler partnerler tarafından ortak hazırlanabilir ancak başvurular sadece koordinatörler tarafından uluslararası ERA-NET NEURON elektronik başvuru sistemi kullanılarak yapılmalıdır. Ayrıca, Türkiye'den başvuru yapan araştırmacıların ulusal başvuru yapması gerekmektedir. Başvuru sahiplerinin, 15 Mart 2024 (23:59 TSİ) tarihine kadar https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ bağlantısından "Çoklu İşbirliği Destek Programları (1.Aşama)" bölümünden "NEURON JTC2024 1. Aşama" seçerek başvurularını elektronik imzalı olarak yapmaları gerekmektedir.

Başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusudur.

Çağrı ve uluslararası başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://www.neuron-eranet.eu/joint-calls/bio-medical/2024-brain-body/ ağ sayfasından ve uluslararası ağ araçlarına ise https://www.neuron-eranet.eu/resource-hub/networking-tools/ ağ sayfasından erişebilirsiniz.