9. Çanakkale Resim Yarışması İstanbul Sergisi Açıldı

'9. Çanakkale Resim Yarışması' İstanbul Sergisi, Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Galeri Işık-İstanbul'da yapılan törenle açıldı.

Avustralya Sidney'de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Avustralya Hükümeti işbirliği ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin katkıları ile bu yıl 9.'su düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması'nda dereceye giren eserler; 30 Kasım 2014 tarihine kadar İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Serginin açılışına Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet KAYTAZ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi UĞUR, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah KELKİT, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Melih BOYDAK, Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas SERGİ, Sydney Eski Başkonsolosu Niyazi ADALI katıldı. Yarışmaya 140 eser katıldı. 25 eser sergilenmeye layık görülürken, 4 eser de ödül aldı.

Açış konuşmasında Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet KAYTAZ; 'Çanakkale Resim Yarışması Sergisi'nin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Eserlerde İnsani Duygular Yansıtılıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi UĞUR konuşmasında; "Çanakkale'de son yüz yılın en korkunç ve acımasız savaşı yaşandı. Dünyanın farklı milletleri Anadolu topraklarına geldiler. İçinde barut kokusu ve ölüm olan bir savaştı. Savaşın öznesi, ana fikri, anahtar kelimesi insandır. Her ne kadar savaş da olsa, acımasızlık da olsa, insanın olduğu yerde insanı yansıtan duygular da yaşanıyor. Bunları yansıtan değerli sanatçılarımıza bu değerli katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum" dedi.

Başvurular Başladı

Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas SERGİ konuşmasında, 'Çanakkale Resim Yarışması Sergisi'nin birçok kişi ve kurumun teşebbüsü ile gerçekleştiği başarılı bir çalışma olduğunu belirterek, katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara ayrıca İstanbul'da düzenlenmesinde katkı sağlayan Işık Üniversitesi'ne teşekkür etti. Önümüzdeki yıl sonuncusu gerçekleşecek olan yarışmaların başvurularının şimdiden başladığını ve bu sebeple son yılda yapılacak olan etkinliklerin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Avustralyalı Anneden Ata'ya Mektup

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak konuşmasında; "Sanatçılar her zaman güzel anıları yansıtmıyor. Bazen olumsuzlukları ve acıları da eserlerine yansıtıyor. Çanakkale Savaşı'nı tuvale dökerken duydukları acıları, hissettikleri duyguları yansıttılar. Bu tablolarda acı var ama bu tablolarda dostluk da var. Bu tablolar, yıllardan beri süre gelen Türk-Avustralya dostluğunun da bir nevi simgesi oldu. Aslında bu dostluk büyük Atatürk'ün yapmış olduğu konuşmasında gerçekleşmiştir. O konuşmada Atatürk; "Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçikle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır" demiştir. Bunun üzerine Avustralyalı bir anne ATA'ya cevap yollamıştır: "Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi. Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata demek istiyoruz. Çünkü yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata'ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla..." Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak bu dostluğa katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Son Yarışma 2015 Yılında Yapılacak;

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşecek son Çanakkale Resim Yarışması ile proje tamamlanacak. 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 eser; Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'da açılacak çeşitli sergilerde sergilenecek.

Resim Yarışmasına; Türkiye'nin her yerinden profesyonel veya amatör sanatçılar ile üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri katılabilir. 2015 başvuruları için www.gelibolumemorial.net adresinden katılım formu doldurulması gerekiyor.