Işık Üniversitesi Çanakkale Zaferi'nin 99. Yılı Kapsamında Çanakkale Gezisi Düzenledi

Işık Üniversitesi Akut Öğrenci Topluluğu ve Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından Çanakkale Zaferi'nin 99. yılı kapsamında Işık'lılar Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti.

Çanakkale savaş alanları, cepheleri, Çanakkale Boğazı ve Çanakkale hakkında, Tarihi Milli Park hakkında kısa bilgiler verilerek başlanan program; Eceabat ilçesindeki; Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılan Kilitbahir Kalesi ile Çanakkale Anadolu yakasında bulunan Çimenlik Kalesi (Kal'ayı Sultaniye), Kanuni zamanında yapılan,Sarı Kule(Namazgah.Kanuni Kulesi) gezileriyle devam etti.

Savaş Malzemeleri Müzesi ve Namazgah Tabyaları, 18 Mart 1915 günü Şehit olan Seyid Onbaşı ve silah arkadaşlarının bulunduğu Rumeli Mecidiye Şehitliği, Mecidiye Tabyası görüldü. Seyid Onbaşının 215 kg (Kıyye) mermiyi kaldırdığı Tabya,Top ve o boyuttaki mermilerden örnekler ve 18 Mart ve Deniz Zaferinin, Seyid Onbaşı ve silah arkadaşlarının, Topçu Bataryasının Komutanı Yüzbaşı Mehmet Hilmi Bey'in ve silah arkadaşlarının hatıratlarından anlatım yapıldı.

Havuzlar Şehitliği'nden sonra Havuzlar Bölgesi Çanakkale Savaşları döneminde, Nekahathane'nin (Dinlenme Merkezi), yaralı bekletme yeri ve hastane olarak kullanıldığı ile ilgili bilgiler verildi. Soğanlıdere ve Şahindere bölgesinde gerçek Şehit mezarlarından kalan son örnekler görülüp ziyaret edildi.

Seddülbahir bölgesindeki İlk Şehitler Anıtı, Seddülbahir Kalesi, Ertuğrul Koyu ve Tabyası, Yahya Çavuş Şehitliği gezileri yapılırken Çanakkale Boğazı'nın tanıtımı ve tarihi, Yahya Çavuş ve silah arkadaşlarının destanı, Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in günlükleri ile ilgili bilgi alındı.

57.Alay Şehitliği, Cesaret Tepesi ,Kemal Tepesi ,Conkbayır'ı ve Conk Tepe ;Mustafa Kemal Atatürk'ün 25 Nisan 1915 günü; kara muharebelerine başladığı 261 Rakımlı Tepe, Conkbayır'ı, Mehmetçik Zafer Kitabeleri, Atatürk'ün saatine misket kurşununun çarptığı yer, Yeni Zelanda Anıtı, Atatürk'ten sonra Anafartalar Grup Komutanı olan Fevzi Çakmak'ın kardeşi Şehit Üst. Nazif Çakmak'ın mezarı, Atatürk'ün gözetleme yeri görüldü.

En son Anafartalar muharebelerinin gerçekleştiği Anafartalar Ovası, Tuzla Gölü, Suvla Koyu gezileri tamamlanarak, dönüş yoluna çıkıldı.