Etkinlikler

Paylaş

Işık Engel Tanımaz

Işık Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde özel bir etkinlik düzenledi. Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü'nde düzenlenen etkinliğe; Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, Rektör Yardımcısı ve Engelli Öğrenci Birim Başkanı Prof. Dr. Ercan Solak, Genel Sekreter Vekili Dr. Levent İncedere, Engelli Birim Üyesi Prof. Dr. Adnan Uzun, dekanlar, öğretim üyeleri, İZEV Proje Direktörü Hakan Kural, İZEV Genel Sekreteri Merve Kılıç ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlik açılışında konuşan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş, 3 Aralık tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan kararla 'Uluslararası Engelliler Günü' ilan edildiğini hatırlatarak, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10'unu engelli insanların oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12'sinin engelli yurttaşlardan oluştuğunu vurgulayan Rektör Cemal İbiş, "Engelli yurttaşlarımız, aileleriyle birlikte göz ardı edilemeyecek bir nüfus kitlesine sahiptir. Ancak engellilik, rakamlar ya da istatistik veriler arasına sıkıştırılamayacak bir durumdur. Engellilik istatistik bir veri olmadığı gibi, yürüyememek, görememek, konuşamamak, duyamamak ya da bir uzuv veya bir işlev kaybı değildir. Hamasi ve gerçekte ne ifade ettiği, ne anlama gelebileceği, nasıl anlaşılabileceği üzerinde hiç düşünülmeden söylenilen, 'asıl engel yüreklerde', 'hepimiz engelli adayıyız', 'inanırsanız her engeli aşarsınız' gibi söylemlerle açıklanabilecek bir durum da değildir. Bugün tüm dünyada, engelin bir çevre sorunu olduğu, engellemenin asıl olarak çevreden kaynaklandığı kabul edilmektedir. Bana göre de engellilik, bir insanın diğer tüm insanlar gibi, eşit ve adil bir şekilde hayata katılım hakkının elinden alınmasıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin gerek yasal düzenlemelerle, gerek yapılan farkındalık çalışmalarıyla bu engellerin kaldırılmasında belli bir noktaya gelmiş olsa da, toplumsal bilinç ve duyarlılık söz konusu olduğunda yeterince yol alınamadığını kaydeden Rektör Cemal İbiş şöyle konuştu:
"Hemen hemen her gün çeşitli haber kaynaklarında, sosyal medyada engelli yurttaşlarımızın yaşadıkları olaylarla ve sorunlarla ilgili haberleri görüyor ve duyuyoruz. Eğer engelliler için ayrılmış park yerleri hala duyarsızca gasp ediliyorsa, eğer hala engelli kullanımına uygun kaldırımlar, yollar yeterince mevcut değilse, eğer hala uygun düzenlenen kaldırımlar ve yollar, kullanımı imkansız hale getirecek şekilde işgal ediliyorsa, toplu taşıma araçları, engelli platformu olduğu halde engelli yurttaşlarımız için bu olanağı kullanmaktan imtina ederek onların ulaşım hakkını gasp edebiliyorsa, bu araçlarda engelliler için ayrılan alanlar ve koltuklar, özellikle belirtilmiş olsa bile başkaları tarafından fütursuzca kullanılabiliyorsa, eğer hala engelli yurttaşlarımız binalarda uygun asansör ve rampa olmadığı için istediği gibi hareket edemiyorsa, eğer hala işverenler için yasal zorunluluklar ve kotalar dışında, engelli yurttaşlarımız çalışma hayatına katılamıyor ve kapıdan dönmek zorunda kalıyorlarsa, eğer toplumda bireysel yetenek ve donanımlarını ifade edecek, sergileyecek yeterince alan açılmıyorsa, eğer hala toplumdan dışlanıyor, eve hapsediliyor ya da 'bir gün bizim de başımıza gelebilir' düşüncesiyle samimiyetsiz, onur kırıcı insaf ve vicdan

gösterilerine maruz kalıyorlarsa, kısacası, toplumda yaşayan her birey gibi hayatın her alanına eşit ve özgür bir erişim hakkına sahip olamıyorsa, asıl engel, bizleriz demektir. Çünkü bu haklar birer lütuf ya da ayrıcalık değildir. Evet, haklar kağıt üzerinde şüphesiz vardır, ama eksik olan bunların tüm bireyler ve toplum tarafından içselleştirilmesidir. Burada görev ve sorumluluk, hiçbir bahaneye yer bırakmaksızın yöneticilerden bireylere kadar hepimize düşmektedir."

Rektör Cemal İbiş'in ardından konuşan Işık Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Üyesi Prof. Dr. Adnan Uzun ise, engelsiz üniversite çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kendisi de bir engelli annesi olan Işık Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Saadet Aytis ise, engelsiz bakış deneyimini katılımcılarla paylaştı. İZEV Proje Direktörü Hakan Kural ve İZEV Genel Sekreteri Merve Kılıç'ın İZEV'in çalışmalarını anlattıkları konuşmalarının ardından etkinlik, engelli sorunlarına dikkat çeken kısa film gösterimiyle sona erdi.   


İlgili Dosyalar