Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gonca Soygüt Pekak ile Söyleşi

FMV Işık Üniversitesi Psikoloji Kulübü tarafından Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gonca Soytürk Pekak'ın "Meslek Yasası Üzerine" konulu söyleşisi Şile Kampüsünde gerçekleşti.

Söyleşide meslek yasasının gerekliliği ve mesleğin icrasına yönelik yapılması gereken yasal düzenlemeler konuşuldu.

Türk Psikologlar Derneği Başkanı Prof. Dr. Gonca Soygüt Pekak Hakkında

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Psikoloji Bölümünde lisans, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans ve HÜ'de Klinik Psikoloji Doktora programlarını tamamlamıştır. TÜBA doktora sonrası araştırma bursu kapsamında New School for Social Research, New York, ABD'de bir yıl süresince ziyaretçi araştırmacı olarak çalışmalar yürütmüştür. G.Ü.T.F. Psikiyatri ABD'deki yaklaşık beş yıllık klinik çalışmanın ardından, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak yirmi yılı aşkın bir sürede lisans, klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora programlarının yürütülmesinde görev almıştır. HÜ Psikoterapi Araştırmaları Laboratuvarının (HÜ-PAL) kurucusu olup 2005-2015 yılları arasında HÜ-PAL'in yürütücülüğünü yapmıştır.

International Society for Schema Therapy-ISST) tarafından sertifikalandırılmış şema terapisti, eğitmeni-süpervizörü ve ISST Şema Terapisti Sertifikasyonu, Türkiye Temsilcisidir. Türkiye'de ISST sertifikalı şema terapisti yetiştirmek amacıyla eğitim ve süpervizyon programları yürütmektedir. ISST Bilim Kurulu üyesidir. Psikoterapi konusundaki uzmanlığı European Federation of Psychologists's Associations (EFPA) Ulusal Ödüllendirme Komitesi tarafından tanınmaktadır (Europsy Sertifkalı Psikoterapi Uzmanıdır). Ayrıca (EFPA) Europsy-Psikoterapi Uzmanlığı Türk Psikologlar Derneği (TPD) -Ulusal Ödüllendirme Komitesi Başkanıdır.

Bilimsel çalışmalar açısından, başlıca ilgili alanları, erken dönem/kişilerarası şemaların değerlendirilmesi, şema odaklı psikoterapiler bağlamında değişim ve terapötik ittifak değişkenleri açısından psikoterapi süreç ve sonuç araştırmalarıdır. Meslek örgütleri kapsamındaki görevleri arasında, 2004-2006 yılları arasında TPD Genel Başkan Yardımcılığı, 2006-2010 yılları arasında, iki dönem TPD Genel Başkanlığı, 2008-2016 yılları arasında iki dönem International Union of Psychological Science (IUPsyS) Yönetim Kurulu üyeliği bulunmaktadır. TPD Lisans ve Klinik Psikoloji Akreditasyon yönetmeliğinin hazırlanması, Klinik Psikoloji Birimin kurulması, Klinik Psikoloji Meslek yasası ve Avrupa Psikoloji Kongresi (ECP2011) düzenlenmesi sürecindeki kurallarda aktif görev almıştır. 2016-2018 Dönemi için yeniden TPD Genel Başkanı olarak göreve başlamıştır.