8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kapsamında "Işık'ta Kadın Haftası" Gerçekleşti

FMV Işık Üniversitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında "Işık'ta Kadın Haftası" adı altında Şile ve Maslak Kampüslerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.

Etkinlikler kapsamında 6 Mart 2017 Pazartesi günü, sanat tarihinin sıra dışı isimlerinden biri olan Frida Kahlo'nun hikayesini anlatan yönetmen Julie Yaymor'un Frida (2002) isimli filmi gösterildi.

7 Mart 2017 Salı günü, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen "Ben Bir gün Kadınken" isimli tiyatro gösterimi ve yönetmen Samira Makhmalbaf'ın Black Board (2000) isimli Cannes Film Festivali'nde jüri büyük ödülü almış olan, İran kırsalında kendilerine öğrenci arayan öğretmenlerin öyküsünü anlatan filmi gösterildi.

8 Mart 2017 Çarşamba günü ise Şile Kampüsünde; Dördüncü Boyut Akademi Kurucusu Çağlar ÇABUK, Işık Üniversitesi öğrencileri ile "Bir Hayalim Var" isimli etkinlikte, yaptıkları çalışmalarla dünyaya iz bırakmış kadınlardan ilham alarak, onların başarı öykülerinin eşliğinde öğrencilerin kendi hayallerini akıllı hedeflere dönüştürerek, öğrenci etkileşimli bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik bitiminde öğrenciler kendi hayallerine nasıl ulaşabileceklerinin haritasını oluşturdu.

Aynı gün Şile Kampüsünde; Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Güvenç tarafından "Kadının Ailede Kimlik Kurgusu" isimli semineri gerçekleşti. Seminerde kadın sorunlarının temelindeki Ataerkil İdeoloji konularına değinerek, dünyadaki örneklerinden bahsedildi. Daha sonra Türkiye'de kadının kimliği ve aile deki konumu konuları tartışıldı.

Ayrıca FMV Işık Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Kulübü tarafından yönetmenliğini Davis Guggenheim'ın üstlendiği Taliban tarafından hedef alınan genç Pakistanlı kız öğrenci Malala Yousafzai'ye gerçekleşen saldırıdan başlayarak, Malala Yousafzai'nin Birleşmiş Milletler'de konuşma yapma sürecine kadarki dönemi anlatan "Benim Adım Malala" isimli film gösterimi gerçekleşti.

Işık'ta Kadın Haftası'nın son günü olan 9 Mart 2017 Perşembe günü ise Şile Kampüsünde; Cinsel Şiddet İle Mücadele Derneği'nden Şehlem KAÇAR ve Merve KARABULUT tarafından "Aşk Bu Değil" isimli etkinlik gerçekleşti. Etkinlikte duygusal ya da sosyal ilişkilerde toplumsal cinsiyet rollerine dayanan beklentiler, cinsiyetçi baskılar, şiddet söylemleri ve davranışları tartışıldı.