Dikkatinizi Odaklayabilirsiniz

Dikkatinizi Odaklayabilirsiniz

DİKKATİNİZİ ODAKLAYABİLİRSİNİZ
Dikkat; çevredeki uyarıcıları fark etme,algılama ve uyarıcılara yoğunlaşabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Dikkat, ilgili uyarıcıları anlayıp tepki verebildiğimiz bilişsel bir yapılanmadır. Dikkat yeteneğimiz ile bir konuya/ kişiye/ duruma odaklanabiliriz.
Dikkatimizi belirli bir uyarıcıya yoğunlaştırabildiğimizde odaklanma becerimizi kullanmış oluruz. Kişinin hedeflediklerine ulaşabilmesi için dikkatini hedeflerine odaklaması, zihinsel aktifliğin en yüksek olduğu noktadır. Kişi tüm dikkatini toplayıp başarılı olmak istediği noktalara odaklandığında algıları ve zihinsel açıklığı dikkatini odakladığı yöne doğru olur. Dikkat becerimizi kullanarak odaklanma becerimizi sağlamak başarıya giden yollardan biridir. 
Günlük hayatta dikkatin hızlıca dağılması sıkça karşılaşılan bir durum olmakla beraber bu durumu olağan karşılamak da mümkün sayılabilir. Teknolojinin gelişmesi, dijitalleşen küresel yapı ve  insan sayısının artması gibi bilgilerin/ uyarıcıların fazlalığı nedeniyle insan beyninin evrendeki bütün uyarıcılara karşı odaklanabilmesi mümkün değildir. Kişinin birçok uyarıcı karşısında dikkatini ve odağını hedef bir uyarıcıyı seçebilme ve yoğunlaştırabilme becerisine odaklanmış dikkat denir. Odaklanmış dikkat ile çevrenizdeki yüzlerce uyarıcı arasından hedefinize gidebilmeyi kolaylaştıran bilgileri/ uyarıcıları daha hızlı algılarsınız. Dikkati odaklayabilmek geliştirilmesi mümkün olan bir yetenek kazanımıdır. Kişinin yaptığı işe uzun süre dikkatini verebilmesi/ odaklayabilmesi kişinin hata yapma riskini azaltabilirken performansını olumlu yönde arttırabilir. Dikkati dağıtan uyarıcılara rağmen odaklanabilmek; kişiler de psikolojik dayanıklılık, özgüven, konsantrasyon yüksekliği,sosyal ilişki becerisi ve zaman yönetimi gibi süreçlere katkı sağlar. 
Peki dikkat becerimizi nasıl belirli uyarıcıya odaklayabiliriz ?

•   Hedeflerinizi belirleyerek neye odaklanmak istediğinize karar verin,
•   Fiziksel çevrenizde dikkat dağıtıcı uyarıcıları belirleyin ve mümkünse alanınızdan uzaklaştırın,
•   Gün içerisinde dikkatinizi toplamanıza etki edecek düşüncelerinizin/ duygularınızın/ davranışlarınızın farkında olun,
•   Sizi isteksiz kılabilecek olası kaygı ve endişe karşısında daha önce odaklanarak başardığınız durumları kendinize hatırlatın, 
•   Size yorucu ve yoğun gelen karmaşık uyarıcıları sade ve sıralı bir hale getirmeyi deneyin,
•   Dikkatinizi toplarken değişik yöntem ve teknikler kullanın ( okumak, araştırma yapmak, konuşmak, yazmak vb.)
•   Odaklandığınız konu da başarılı olabilmek için zaman planlaması yapın,
•   Planlamalarınıza mutlaka uyum gösterin ve çalışma takibinizi gerçekleştirmenin hazzını yaşayın,
•   Planlamalarınıza ne kadar uyum sağlayabildiğinizi gözlemleyin,
•   Dinlenebileceğiniz ve kendinize vakit ayırabileceğiniz sosyal zamanlar oluşturun.

İlgili Dosyalar