Doğru Tercih Kendinizi Tanımakla Başlar

Doğru Tercih Kendinizi Tanımakla Başlar

DOĞRU TERCİH KENDİNİZİ TANIMAKLA BAŞLAR
Üniversite tercih dönemi uzun bir sınav maratonunun son düzlüğüdür. Tercih dönemi birçok aday öğrenci için farklı anlamlara gelebilir. Her öğrencinin yetenekleri farklı olduğu gibi gelecekten beklentileri ve geleceğe dair hayalleri de birbirlerinden farklıdır. Bu dönemi geleceği etkileyen en önemli basamak olarak görmek, değiştirilemez ve hayati değer taşıyan bir planlama olarak görmek aday öğrencilerin stresli ve endişeli hissetmesine neden olabilir. Hatırlanılması gereken nokta ise kariyer yolculuğunun her daim değişim ve gelişime açık bir yol olduğudur. Üniversite tercihi ise kariyer ve meslek yolculuğunuzun ilk adımıdır;  yolculuğun tamamı değildir. Doğru üniversite tercihi yapabilmek gelecek planlamaları için önemlidir ancak değişimin her zaman gerçekleşebileceğini unutmamakta fayda vardır. Her tercih bilinmeyene doğru bir risktir ancak tercihlerinizin olumlu ve bilinen yanlarına odaklanmak; kendinize uygun meslek gruplarını belirlemek, üniversitelerin başarı sıralamaları ve bölüm kontenjanları hakkında bilgi edinmek olası stres ve endişe hissini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Üniversite Tercih Dönemi'ndeki en büyük çaba "doğru tercih" yapabilme gayretidir. Doğru tercih aday öğrencinin ilgi, yetenek ve gelecek beklentilerinin farkında olması, seçmek istediği meslek/ meslekler hakkında yeterli bilgiye sahip olması ve meslek donanımlarını kendisine en iyi şekilde verebileceğine inandığı üniversiteler hakkında bilgi edinmesi ile bir bütündür.

Doğru bölüm ve üniversite tercihi yapabilmek için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir:
Doğru tercih kendinizi tanımakla başlar: Doğru tercih kişinin kendisini anlaması,ilgi alanlarının ve yeteneklerinin farkında olması, geleceğini planlarken kendisini nerede ve nasıl hayal ettiğiyle doğrudan ilişkilidir.

Doğru tercih kriterleri her aday öğrenciye özgüdür : Her öğrenci biriciktir ve öğrencilerin kişilik özellikleri, dünyayı keşfetme arzusu ve gelecekten beklentileri farklıdır. Dolayısıyla her öğrenciyi mutlu edecek bölüm, üniversite ve tercih sıralaması değişkenlik göstermektedir.

Potansiyelinizi en iyi açığa çıkarabileceğiniz bölümler düşünmelisiniz: Her bireyin içinde taşıdığı mevcut bir potansiyel vardır ve bu potansiyeli ortaya çıkarabilmesi kişinin özgüvenine olumlu bir etki sağlayacaktır. İlginizi çeken bölümleri tercih etmek, içinizdeki mevcut potansiyelinizi ortaya çıkarmak için önemli bir adımdır.

"Neden bu mesleği tercih etmek istiyorum ?" sorusunu aday öğrenciler kendilerine sormalıdır. Seçilmek istenen mesleğin artıları ve eksileri, çalışma alanları çok yönlü araştırılmalıdır. Aday öğrenciler alanında uzman meslek temsilcilerinden iş/ kazanç koşulları, çalışma alanları, meslek kazanımları hakkında bilgi alınabilir ve üniversitelerin bölüm tanıtımlarından detaylı bilgi öğrenilebilir.

Üniversite hayatından beklentilerinizi belirlemelisiniz: Kendilerine en uygun bölümü seçmek kadar mesleki donanımları en iyi şekilde kazanacakları  üniversitenin seçimi de önemlidir. Üniversiteden akademik ve sosyal kazanım beklentilerinizi düşünmelisiniz. Araştırılan üniversitelerin aday öğrencilerin beklentilerini karşılayabileceğinden emin olunmalıdır. Aday öğrenciler üniversitelerin tercih tanıtım günlerine katılabilirler ve üniversiteler ile iletişime geçebilirler.

Tercih listenizdeki her seçiminizden emin olmalısınız : Tercih listende üniversite ve bölüm sıralaması yaparken başarı sıralamalarına dikkat etmek kadar istek sıralamanıza da dikkat etmek gerekir. Gerçekçi hedefler ile başarı sıralamalarına tercih yapmak doğrudur ancak seçtiğiniz her tercihin olumlu sonuçlanabileceğini hatırlamalı ve tercihlerinizin isteklerinize uygunluğunu da düşünmelisiniz.

Ailenizle sağlıklı bir iletişim kurmalısınız: Dinlemek ve doğru empati kurmak sağlıklı iletişimin en önemli iki faktörüdür. Aday öğrenciler tercih döneminde aileleri ile sağlıklı bir iletişim kurmaya özen göstermelidir. Öğrenciler düşüncelerini ve duygularını, isteklerini ve geleceğe dair beklentilerini aileleri ile açıkça paylaşmalıdır; aile ile kurulan sağlıklı iletişim olası tercih dönemi stresi azalabileceği gibi ailelerin düşünceleri ve önerileri ile birlikte farklı bakış açıları da kazanılabilir.

Alanında uzman kişilerden bilgi almalısınız: Bu dönemde çevredeki herkese sürekli kulak vermek yorucu ve kafa karıştırıcı olabilir. Doğru bilginin ancak doğru kaynaklardan alınabileceği unutulmamalıdır. Aday öğrenciler alanında uzman meslek sahipleri, tercih danışmanları ve üniversite tanıtım temsilcileri ile iletişim kurarak doğru, yeterli ve en profesyonel bilgiye sahip olabilirler.

Unutulmamalıdır ki doğru tercih önce kişinin kendisini tanımasıyla başlar. Kendinize en uygun meslek sizin en doğru tercihinizdir.

İlgili Dosyalar