Tanımadığım Biriyle Odamı Nasıl Paylaşacağım? | About Live with Roommate

Tanımadığım Biriyle Odamı Nasıl Paylaşacağım? | About Live with Roommate

TANIMADIĞIM BİRİYLE ODAMI  NASIL PAYLAŞACAĞIM ?
Bugüne kadar ailenizle yaşamış olabilirsiniz ya da yatılı okul da kalmış olabilirsiniz, her ne şekilde olursa olsun yeni bir oda arkadaşı ile yaşamaya başlamak biraz kaygı yaratabilir. Bunun hayatınızda size çok farklı tecrübeler katacak bir deneyim olacağını unutmayın. Bu broşür sizin için yeni olan bu süreci kolaylaştırabilmek amacıyla hazırlanmıştır.
Oda arkadaşınızın sizin en iyi arkadaşınız olması gerekmez fakat aynı odayı paylaşan kişiler olarak birbirinizin haklarına saygılı olmanız gerekmektedir. Unutmayın ilişki kurmak emek vermektir ve zaman alan bir süreçtir. Yaşanabilecek olası problemlerden en dikkat edilmesi gereken şey oda arkadaşınız ile yaşayacağınız  olası çatışmalardır. Kişilerarası çatışmayı başlatan sebeplerden birisi oda arkadaşınızın olay ve durumlar karşısında sizin gibi düşünmesini ve davranmasını beklemeniz yönündeki aldatıcı düşünce şeklidir. İnsanların farklı karakter özellikleri olduğunu kendinize hatırlatın. Unutmayın, oda arkadaşınız sizden farklı değerlere sahip olabilir, farklı bir kültürden geliyor olabilir ve sizin doğrularınız her zaman karşınızdakinin  doğru olmayabilir.  

ODA ARKADAŞINIZI NASIL TANIMAYA BAŞLARSINIZ ?
Odanızı paylaşacağınız kişiyi tanıyabilmek  için birkaç önemli hususa dikkat etmek iletişimi başlatmak ve sürdürmek için önemlidir.

Birbirinizi Tanımak:
Tanışmaya daha genel konulardan başlamayı tercih etmek genellikle en uygun olan iletişim başlangıcıdır, yeni tanıştığımız kişi ile  özel konulara hızlı bir giriş yapmak rahatsızlık verici olabilir. Bu yüzden öncelikle şu sorularla tanışmaya başlayabilirsiniz;
Adın ne?
Nerden geliyorsun?
Geldiğin yer nasıl bir şehir?
Hangi bölümde okuyacaksın/ okuyorsun?
En sevdiğin film hangisi?
En sevdiğin kitap hangisi?
Doğum günün ne zaman?
Ne tür müzikten hoşlanırsın?
Bu yaz neler yaptın?
Burada olmak nasıl bir duygu?
Ailende kimler var? gibi...

Yurt Hayatından Beklentilerinizi Paylaşın:
Birbirinizle tanıştıktan sonra birlikte yaşamakla ilgili beklentilerinizi konuşmak ve hatta belli kuralları oluşturmak oda arkadaşınızla olan iletişiminiz için iyi olacaktır. Bu kuralları ilk gün oluşturmanız gerekmez ama ilk birkaç gün içerisinde oluşturmak da fayda vardır. Yeni tanıdığınız kişi ile ortak bir fikir de buluşabilmek zorlayıcı olabilir fakat birlikte yaşarken ortaya çıkabilecek sıkıntıları aşabilmeniz için bu çok önemli bir adım olacaktır. Unutmayın, oluşturacağınız kurallar zaman içinde ortak kararınızla değiştirilebilir. Peki bu aşamada hangi konuları konuşmak gereklidir ?
Temizlik ve düzen
Ortak kullanım alanları ve eşyalar
Çalışma düzeni
Uyku düzeni
Ziyaretçiler
Günlük yaşam alışkanlıkları v.s.

Oda arkadaşınızla tamamen aynı özellikleri taşımanız mümkün değildir. Kuralları oluştururken kendi beklentilerinizden ve özen gösterdiğiniz konulardan bahsedin ancak sert/ kırıcı veya otoriter bir tavır göstermeyin. Unutulmamalıdır ki, amacınız ortak bir yaşam alanı oluşturmaktır; karşılıklı bir anlaşmaya dayalı bir iletişim, oda yaşantınız da kişisel konforunuzu  kolaylaştıracaktır. Eğer isterseniz üzerinde anlaştığınız kuralları bir kağıda yazabilirsiniz.Bu kuralları belirlemiş olmak yaşayabileceğiniz sorunları çoğunlukla önleyecektir fakat birlikte yaşadığınız dönem boyunca olası problemler çıkabilir. Peki arkadaşınızla bir sorun veya çatışma yaşadığınızda ne yapabilirisiniz? 

Oda Arkadaşınızla Konuşun: 
Yaşadığınız sorunu oda arkadaşınızla  konuşarak çözmeye çalışmak ideal olandır. Oda arkadaşınızla konuşmadan başkalarına problem aktarmak çoğunlukla  sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir. Sizin ve onun için uygun olan bir zaman ve yer ayarlayarak konuşma istediğinizi dile getirebilirsiniz.

Olayın Üzerinden Zaman Geçmesine İzin Vermeyin: 
Olumlu veya olumsuz bir durumda duygunuzu arkadaşınızla hemen paylaşın. Unutmayın özellikle olumsuz duyguların üstesinden görmezden gelinerek veya yok sayılarak gelinmez ve olumsuz duygular farkında olmasak da bizi etkilemeye devam eder.

Arkadaşınızın Bütün Kişiliğine Yönelik Değil Sadece Davranışı Üzerinde Konuşun:
 Arkadaşınızın bu olumsuz davranışı dışında mutlaka olumlu yanları da vardır. Bu noktadan çıkışla sadece sizi rahatsız eden olumsuz davranışı konuşun ve genellemelerden kaçının "Sen zaten hep böylesin.." yerine "Bilgisayarımı bana sormadan alman hoşuma gitmedi." cümlesini tercih edebilirsiniz.
Ben Dili Kullanın: 
Karşımızdaki insana suçlayıcı, eleştirel ve kırıcı ifadeler yerine davranışın sizin üzerinizdeki etkisinden bahsedin. "Yemekten sonra bulaşıkları yıkamıyorsun" yerine "Ben bulaşıkları yıkamadığın zaman rahatsız oluyorum" cümlesini tercih edebilirsiniz.

Olayları Onun Yönünden de Dinleyin: 
Olayı farklı anlamış ve yorumlamış olabilirsiniz. Her ne olursa olsun olayı/ durumu onun da kendisini ifade etmesini isteyerek önyargılı/ savunucu yaklaşımdan uzak birşekilde dinleyin.

Sakin Olun ve Soğukkanlılığınızı Koruyun: 
Öfkelendiğinizi fark ettiğiniz de kırıcı sözler söylemek veya yıkıcı davranışlar göstermek yerine kendinizi kontrol etmeye çalışın ve gerekirse sakinleşebilmek için  kendinize biraz zaman tanıyın. Sakinleştikten sonra gerekli konuşmaları yapmak yaşadığınız olayın çözümüne sizi daha hızlı ve rahat götürecektir.

Yardım Alın: 
Yaşadığınız sorunu oda arkadaşınızla çözebileceğinizi düşünmüyorsanız tarafsız olabilecek birisinden yardım alabilirsiniz. Yurtta yaşayabileceğiniz olası problemlerin çözümü için yurt müdürü veya yurt görevlileri sizlere yardımcı olacaktır.

HOW CAN I LIVE WITH A ROOMMATES?
You may have lived with your family or stayed at boarding school until now, and starting living with a new roommate can create some anxiety. Remember that this will be an experience that will give you many different experiences in your life. This brochure has been prepared to help you.
Your roommate doesn't have to be your best friend, but as people who share the same room, you need to respect each other's rights. Remember that friendship becomes strong over time. You may experience possible conflicts with your roommate. It is misleading to expect your roommate to act like you is one of the reasons that started interpersonal conflict. Remind yourself that people have different character traits. Remember, your roommate may have different values, come from a different culture, and your truth may not always be the right one.

HOW TO START TO RECOGNIZE YOUR ROOM FRIEND?
It is important to pay attention to a few important points in order to get to know your roommate.
Getting to know each other
Choosing to start dating from more general topics is usually the most appropriate communication start, it can be uncomfortable to ask your roommate about a private life. You can start to meet the following questions;

  • What is your name?
  • Where do you come from?
  • Do you love the city you live in?
  • What do you study in?
  • What's your favorite movie?
  • What's your favorite book?
  • What is your birthday date?
  • What kind of music do you like?
  • What did you do this summer?
  • How does it feel to be here?

Share Your Expectations from Dormitory Life:
After meeting each other, talking about your expectations about living together and even creating certain rules will be good for your communication with your roommate. It is also useful to create these rules within the first few days. Room rules are an important step for you to overcome the troubles that may arise. Remember, rules can be changed with your joint decision over time. So what topics are required to be discussed at this stage?

  • Cleaning and order
  • Common areas and items
  • Working order
  • Sleep patterns
  • Guests
  • Daily living habits etc.
  • It is not possible for you to have exactly the same features as your roommate. When creating the rules, mention your expectations, but do not show an authoritarian attitude. It should not be forgotten that your aim is to create a common living space; communication based on a mutual agreement will facilitate your personal comfort in your room life. Setting these rules will often prevent problems you may experience.

What can you do when you have a problem with your friend?
Talk to Your Roommate:
You should solve your problem by talking to your roommate. Transferring problems to others without talking to your roommate can often make the problem even more insoluble. You should talk to your roommate about the problem by setting a time that is convenient.
Do not postpone the problem:
In a positive or negative situation, you should immediately share your feeling with your friend. Remember, especially negative emotions are not overcome by ignoring and negative emotions continue to affect us even though we are not aware of them.
Talk about behaviors:
There are also positive aspects to your roommate. You should just talk about negative behavior of roommate's and you should avoid generalizations.
You can use a language that tells your feelings and thoughts:
You tell the person in front of you about the effect of behavior on you instead of accusing and critical statements. Instead of "You can't wash the dishes after eating", you should choose this sentence "I get angry when I can't wash the dishes".
You should also listen to the problem from your roommate's point of view:
You may have misunderstood and interpreted the incident. You should also listen to the problem from your roommate and you should stay away from the defensive approach.
You have to stay calm:
When you realize that you are angry, try to control yourself and give yourself some time to calm down, if necessary, instead of saying offensive words or showing destructive behavior. If you talk about the problem after you calm down, your communication will be stronger.
You can get support for your problem:
If you don't think you can solve your problem with your roommate, you can get help from someone who might be neutral. Dormitory manager or dormitory officers will help you to solve the problems in the dorm.

Application to Psychological Counselling Center

You can visit the Center at the Social Center every weekday between 08:30 and 17:00 and reach the center by phone and e-mail. Services are free of charge. You can reach up-to-date information about the Consultancy Center on our website.

İlgili Dosyalar