Kariyer Planlama Yöntemleri

Kariyer Planlama Yöntemleri

KARİYER VİZYONU OLUŞTUR

Kendimizi gelecekte nerede ve nasıl görmek istiyoruz? Bu soruların cevabını oluşturduğumuz vizyon hedefi ile açıklayabiliriz. Vizyon kısa, orta ve uzun vadede gerçekleşmesini istediğimiz hedeflerden oluşturulur. Belirlenen hedefler doğrultusunda adımlar atarak hedeflenen varış noktasına ulaşabilirsiniz.

Kariyer hedefini belirlemede yardımcı olacak sorular nelerdir?

  • Ben kimim?
  • Nasıl bir meslek tercih etmeliyim?
  • Mezun olduktan sonra ilk 5 yıl içerisinde ve gelecek 10 yıl içerisinde kendimi nerede görüyorum?
  • Verimli bir şekilde çalışmamı destekleyecek ortam nasıl olmalıdır?
  • Önemli olan hızlı koşmak mı? Yoksa sürekli birilerini geçiyor olmak mı?
  • Seni diğer insanlardan farklı kılacak işler neler?
KARİYER HEDEFLERİ BELİRLE

İlk önce kısa vadeli hedeflerle başlayın. Kısa vadeli hedefleriniz üzerinde çalışın daha sonra orta, uzun vadeli olan planlarınızı oluşturmaya başlayın. Kısa vadeli hedeflerin süresi 1-3 yıl arasıdır. Bunları orta ve uzun vadeli hedefler haline dönüştürmek için 3 veya 5 yıla ihtiyacınız vardır. Kısa vadeli hedeflerini başardıkça, bu başarı uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.

Hedeflerinizde gerçekçi olun. Kariyer hedeflerinizi adım adım tamamlamanız gerekir fakat onları fazla hızlı yada yüksek hedefler haline dönüştürürseniz, ulaşılamaz hale gelirler. Hedeflerinize bağlı kalarak süreci sindirerek, acele etmeden varacağınız noktaya emin adımlar ile ulaşmalısınız.

Örneğin, yeni mezun bir kişinin işe başladığını düşünelim. Hedef olarak öncelikle iş yaşamında başarıyı hedeflemelidir. Daha sonraki hedeflerinde ise bir üst pozisyona yükselmeyi hedef haline getirmelidir. Hedeflerini belirlerken aşamalı olarak planlamalıdır.

Hedeflerinize nasıl ulaşacağınız konusunda net bir fikre sahip olun. Kariyerinizi ilerletmek için atacağınız adımları, uygulayacağınız eylemleri kendinize de açıklayabilmeniz gerekir. Atacağınız adımlar konusunda kararsızsanız, hedefinizi daha yönetilebilir parçalara ayırmanız gerekmektedir.

Kariyer Planlama Döngüsü

Güçlü bir kariyer planlaması için gideceğiniz yolu bilmek önemlidir:

Harekete Geç (İş Arama)

Ön yazı ve öz geçmiş oluşturulduktan sonra belirli kaynaklar kullanılarak doğru iş yada staj tercihinde bulunulmaktadır. Hangi alanda, hangi işi yapmak istediğinizi belirlemeniz iş arama sürecinde daha sağlıklı ilerlemenizi sağlayacaktır. İş arama sürecinde yardımcı olacak kaynaklar:

  • İş arama sitelerinden başvurular yapılabilir. (LinkedIn, kariyer.net, secretcv.com, yenibiris.com, toptalent.co, tr.indeed.com)
  • İlgilendiğiniz alanlarda çalışan eski mezunlar, çalışanlar ile iletişime geçilebilir.
  • Tercih ettiğiniz şirketlerin İnsan Kaynakları departmanları öncelikli başvuru yapacağınız kanallar olacaktır.
  • Okulunuzun paylaşmış olduğu Kariyer fırsatları ilanlarını takip edebilirsiniz.
GÜVENİNİ ASLA KAYBETME!

İlgili Dosyalar