Kendimizi gelecekte nerede ve nasıl görmek istiyoruz? Bu soruların cevabını oluşturduğumuz vizyon hedefi ile açıklayabiliriz. Vizyon kısa, orta ve uzun vadede gerçekleşmesini istediğimiz hedeflerden oluşturulur. Belirlenen hedefler doğrultusunda adımlar atarak hedeflenen varış noktasına ulaşabilirsiniz.
Kariyer hedefini belirlemede yardımcı olacak sorular nelerdir?
İlk önce kısa vadeli hedeflerle başlayın. Kısa vadeli hedefleriniz üzerinde çalışın daha sonra orta, uzun vadeli olan planlarınızı oluşturmaya başlayın. Kısa vadeli hedeflerin süresi 1-3 yıl arasıdır. Bunları orta ve uzun vadeli hedefler haline dönüştürmek için 3 veya 5 yıla ihtiyacınız vardır. Kısa vadeli hedeflerini başardıkça, bu başarı uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.
Hedeflerinizde gerçekçi olun. Kariyer hedeflerinizi adım adım tamamlamanız gerekir fakat onları fazla hızlı yada yüksek hedefler haline dönüştürürseniz, ulaşılamaz hale gelirler. Hedeflerinize bağlı kalarak süreci sindirerek, acele etmeden varacağınız noktaya emin adımlar ile ulaşmalısınız.
Örneğin, yeni mezun bir kişinin işe başladığını düşünelim. Hedef olarak öncelikle iş yaşamında başarıyı hedeflemelidir. Daha sonraki hedeflerinde ise bir üst pozisyona yükselmeyi hedef haline getirmelidir. Hedeflerini belirlerken aşamalı olarak planlamalıdır.
Hedeflerinize nasıl ulaşacağınız konusunda net bir fikre sahip olun. Kariyerinizi ilerletmek için atacağınız adımları, uygulayacağınız eylemleri kendinize de açıklayabilmeniz gerekir. Atacağınız adımlar konusunda kararsızsanız, hedefinizi daha yönetilebilir parçalara ayırmanız gerekmektedir.
Kariyer Planlama Döngüsü
Güçlü bir kariyer planlaması için gideceğiniz yolu bilmek önemlidir:
Harekete Geç (İş Arama)
Ön yazı ve öz geçmiş oluşturulduktan sonra belirli kaynaklar kullanılarak doğru iş yada staj tercihinde bulunulmaktadır. Hangi alanda, hangi işi yapmak istediğinizi belirlemeniz iş arama sürecinde daha sağlıklı ilerlemenizi sağlayacaktır. İş arama sürecinde yardımcı olacak kaynaklar: