Haberler

Paylaş

OPAM TÜBİTAK – CAS Uzay Havacılık Webinarında Yer Aldı

Türk ve Çinli bilim insanları TÜBİTAK'ın düzenlediği webinarda buluştu. Türkiye ile Çin arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birlikleri kapsamında TÜBİTAK ve Çin Bilimler Akademisi ortaklığında düzenlenen "Havacılık Ve Uzay Bilimleri" webinarı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Çin Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Zhang Yaping'in sunumlarıyla açıldı. Her iki ülkeden toplam 18 bilim insanının havacılık ve uzay alanındaki çalışmalarını ve projelerini paylaştığı webinarda Işık Üniversitesini OPAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin temsil etti.

Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi (OPAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur Keskin, OPAM'ın Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskopu için geliştirdiği Ekstrem Adaptif Optik Sistem TORIA (Turkish Adaptive Optics System for Infrared Astronomy) ile Optik Derotator Sistemi KORAY'ı (Kmirror Optical Relay) anlattı.  

OPAM'ın sistemleri teleskoba üstün görüntüleme sağlıyor
OPAM'ın DAG Teleskobu için tasarladığı sistemlerden özgün ve dünyada ilk kez bir teleskobun ana yapısına entegre edilebilen Derotator Sistemi KORAY, uzun pozlu görüntülerde imge sabitleme ve görüntü netliği sunmasının yanı sıra astronomlara birden fazla bilimsel ekipmanla aynı anda çalışma olanağı sağlayacak. Tasarım itibariyle dünyanın ilk uyarlanabilir yapıya sahip Ekstrem Adaptif Optik (EXAO) Sistemi olan TROIA (Turkish Adaptive Optics System for Infrared Astronomy) ise; DAG teleskobunu daha "ilk ışık" aldığından itibaren ulusal ve uluslararası alanda, kendi sınıfındaki dünyanın en üstün teleskobu haline getirecek. TROIA; atmosferik türbülansın, astronomik gözlemlerdeki etkilerini ortadan kaldırarak, DAG teleskobuna uzay teleskoplarından gözlem yaparcasına üstün bir optik performans sağlamanın yanında kimi yakın uydu gözlemlerinden de üstün bir görüntüleme performansı sağlayacak.

İlgili Dosyalar