Haberler

Paylaş

'Assos'ta Felfese' Sempozyumunda Bu Yıl Platon Anlatıldı

FMV Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen'in Felsefe Sanat Bilim Derneği bünyesinde 19 yıldır düzenlediği "Assos'ta Felsefe" adlı uluslararası sempozyum, 1-4 Temmuz 2019 tarihlerinde gerçekleşti. Bu yıl Antik Yunan filozofu Platon (Eflatun) üzerine gerçekleşen sempozyuma, dünya çapında önemli uzmanlar konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumda, Prof. Dr. Anthony Price (University of London Birkbeck College), Prof. Dr. Christoph Horn (University of Bonn), Prof. Dr. Rachana Kamtekar (Cornell University), Doç. Dr. Cinzia Arruzza (New School for Social Research), Doç. Dr. Suzanne Obdrzalek (Claremont MacKenna College), Yard. Doç. Dr. Myrthe Bartels (Durham University), Yard. Doç. Dr. Naly Thaler (Hebrew University of Jerusalem), Yard. Doç. Dr.David Ebrey (Humboldt University of Berlin) ve Yard. Doç. Dr. Simon Weber (University of Bonn) birer bildiri sundular. Bildirilerde Platon'un Ahlak Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Varlık Felsefesi ve Bilgi Felsefesi alanındaki düşünceleri ve kuramları farklı bakış açılarıyla ele alındı. Etkinliğin açılışı Assos Athena Tapınağı harabelerinde yapıldı. Etkinlik çerçevesinde aynı zamanda, Antik tiyatroda, Anne Monika Sommer-Bloch, bir klasik müzik keman dinletisi de gerçekleştirdi.

Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından birisi olan Aristoteles'in yaşamının bir bölümünü geçirdiği ve felsefe eğitimi verdiği antik Assos kentinde yapılan etkinliğe, yurt dışından ve yurt içinden öğretim üyeleri, öğrenciler ve alan dışından felsefe meraklıları katılıyor.

FMV Işık Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Başkanı ve Felsefe Sanat Bilim Derneği Kurucu Üye ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Örsan K. Öymen etkinlik hakkında şu açıklamayı yaptı:

"19 yıldır düzenlediğim 'Assos'ta Felsefe' etkinliği, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, felsefe alanında, her yıl düzenli olarak bu kadar uzun bir süre gerçekleşen, ilk ve tek etkinliktir. Nitelikten taviz vermeden bir etkinliği sürdürülebilir hale getirmek ve ona süreklilik kazandırmak gerçekten kolay bir şey değil. Bu etkinlikteki amacım, felsefeyi, yani analitik, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünceyi, ülkemizde elden geldiğince yaygınlaştırmaktır. Etkinlik ücretsizdir ve herkese açıktır. Her yıl farklı bir konu seçilmektedir ve bu konuda uzmanlar konuşmalarını yapmaktadır. Yaklaşık 40 dakika süren her konuşmanın ardından en az 20 dakikalık bir soru-yanıt kısmı da olmaktadır. Böylece konuşmacı ile dinleyici arasında interaktif bir iletişim de sağlanmaktadır. Sempozyum, birisi uluslararası ve İngilizce, diğeri ulusal ve Türkçe olmak üzere, yılda iki defa gerçekleşmektedir. Sempozyum etkinliğimize her yıl yaklaşık 300 kişi katılmaktadır. Bu yüksek katılım oranı da felsefenin geleceği açısından oldukça umut vericidir. Etkinliğimiz ulusal medyada da her yıl yer almaktadır. İlgilenenler, www.philosophyinassos.org ve www.felsefesanatbilim.org web sitelerinden de ayrıntılı bilgi edinebilirler."

İlgili Dosyalar