Öğretim Üyemiz, Yrd. Doç. Dr. Onur Keskin'in ortak olarak yer aldığı, Kalkınma Bakanlığı desteği ile 54 M TL'lik
Close

Öğretim Üyemiz, Yrd. Doç. Dr. Onur Keskin'in ortak olarak yer aldığı, Kalkınma Bakanlığı desteği ile 54 M TL'lik "DAG-ODA-2" Projesi kabul edildi!

Back

Atatürk Üniversitesi koordinatörlüğünde, FMV Işık Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ortaklığında gerçekleştirilecek olan "Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Odak Düzlemi Aygıtları (ODA) Projesi" toplam 54 milyon TL ile Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak, 2019 yılı sonlarında tamamlanması planlanan DAG ve DAG-ODA Projeleri sayesinde; DAG tamamı kendine ait teleskop ve aygıtlarıyla, ilk ışığını alacaklarını ve gözlemlerine başlayacaklarının altını çizmiştir.

Projenin FMV Işık Üniversitesi yetkilisi akademisyenimiz Yrd. Doç. Dr. Onur Keskin, projenin amacını şu şekilde açıklamaktadır:

"Teleskop teknolojilerindeki gelişmeler, astronomi gözlemlerinden elde edilen imgelerdeki bulanıklık, sintilasyon ve ışın yoğunluğunun azalması sorunları gibi dünyamız atmosferinde oluşan türbülansa bağlı etkilerin giderilmesi için opto-mekanik yapıya sahip, akıllı yapıdaki AO sistemlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Böylece uzaya teleskop sistemleri kurulmasına gerek kalmadan (Örnek: 1,5 Milyar dolarlık Hubble Uzay Teleskobu - HST) yeryüzünde konuşlandırılacak teleskoplar ile yüksek çözünürlükte görüntü elde edilmesi mümkün olmaktadır. Teleskopların çapları büyüdükçe ışık toplama, yani daha uzakları görebilme yetisi de artmaktadır, fakat büyüyen çap atmosferik türbülansın teleskop üzerindeki olumsuz etkilerini de arttırmakta ve daha bulanık görüntü elde etmesini sağlamaktadır. HST'ye göre 3 kat daha fazla ışık toplama kabiliyetine sahip olacak DAG teleskobu AO olmadığı taktirde HST'ye göre 2 kat daha az çözünürlüğe sahip olacak ve bulanık bir görüntü sağlayacaktır. Gerçek zamanlı düzeltme sağlayan AO sistemler DAG teleskobuna takıldığı durumda, atmosferik türbülansa bağlı etkilerin tümünü ortadan kaldırarak HST'ye göre 6 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip görüntü elde edilmesini sağlayacaktır. DAG teleskobu, geliştirilmesi için altyapı desteği istenen bu proje sayesinde, bir teleskobun fiziksel olarak ulaşabileceği en yüksek performansla çalışabilecek dünya üzerindeki ilk ve tek teleskop olmaya adaydır."

Işık Üniversitesi Destekli Araştırmalar Ofisi olarak akademisyenimizi, proje yürücüsünü ve ortak üniversiteleri tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.