Odyometri Programı

Odyometri Programı

Hakkında Programın Amacı:

Odyometri programının amacı; İşitme ve işitme bozukluklarının tespitini yapabilecek meslek yüksekokulu düzeyinde eğitim görmüş sağlık personelinin yetiştirilmesidir. Odyometri programına girmek isteyen öğrencilerin, insan sağlığı ile ilgili olan bu konuda, direkt hasta ile ilişkili olduklarını bilmeleri gereklidir. Hasta ilişkileri özel nitelik taşımakta olup, titiz ve sabırlı bir yaklaşım gerektirir. Odyoloji yeni ve hızla ilerleyen bir bilim dalı olduğu için bu mesleği seçeceklerin mesleki performanslarının ve araştırma isteklerinin çok iyi düzeyde olması gerekir.

Özellikle son yıllarda önem kazanan sağlık hizmetlerindeki kalite ve akreditasyon, hastane sayısındaki artış, nitelikli sağlık ekibine duyulan ihtiyacı da arttırmıştır. Öğrenciler, ameliyathane hizmetleri ilgili bilgilerin yanı sıra sağlık yöneticiliğine özgü temel bilgileri de aldığından, zaman içinde başarıları ölçüsünde ve kendilerini geliştirmelerine bağlı olarak daha üst kademelere de yükselebileceklerdir. Bu programın eğitim dili Türkçe'dir.

Eğitimin İçeriği:

Bu programa devam eden öğrenciler, işitme ölçümü için kullanılan odyometrik testleri uygulamak ve hastalara doğru tanı koymak amacı ile iki yıl süreli teorik dersler ve pratik uygulamalardan oluşan bir eğitim programını izlerler.

Öğrencilere temel derslerin yanı sıra, Okul Öncesi Çocuk Gelişimi, Eğitim Becerisi, Psikoloji, Okul Öncesi Araç Geliştirme ve Öğretim Teknikleri, Çocuk Edebiyatı, Çocukluk Döneminde Sanat, Yaratıcılık ve Oyun-Oyun Materyalleri, Zihinsel-Fiziksel Engelli Çocukların Gelişimi ve Eğitimi, Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli Çocukların Eğitimi, Çocuk Ruh Sağlığı, Eğitimde Drama, Okul Öncesi Eğitimde Bilgisayar Öğretimi Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Sağlık Sosyolojisi, Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi, Dil Gelişimi ve İletişim Bozukluğu olan Çocukların Gelişimi ve Eğitimi, Diksiyon ve Beden Dili, İlkyardım, Genel İletişim gibi dersler okutulmaktadır.

Mezuniyet Sonrası İş Olanakları:

Programdan mezun olanlar "Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Ön Lisans Programı Mezunu" olurlar. Mezunlar, Odyoloji uzmanının veya KBB uzmanının gözetimi ve denetiminde, resmi veya özel hastanelerin Odyoloji Kliniklerinde çalışabilirler. Denge istemiyle ilgili vestibüler testleri uygulayabilir, sağırlar okulları ve benzer kuruluşlarda çalışabilirler. Doğum kliniklerinde yeni doğmuş bebeklere işitme testi uygulayabilirler, okullarda işitme tarama testi yapabilirler. Ayrıca işitme cihazı firmalarında çalışabilirler.

İlgili Dosyalar