BITE1001-ITEC1001 Bilgisayar Okuryazarlığı Dersleri Hakkında

BITE1001/ITEC1001 "Bilgisayar Okuryazarlığı" ile ilgili bilgi ve ders materyallerine erişim hakkında önemli duyuru.

BİTE1001.01 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI
Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi uyarınca lisans mezunları bilgisayar okuryazarlığı becerisine sahip olmak zorundadır. Bu sebeple Işık Üniversitesi Türkçe lisans programlarında "BİTE1001 – Bilgisayar Okuryazarlığı" adlı, İngilizce lisans programlarında ise "ITEC1001 – Computer Literacy" adlı bir yükümlülük tanımlanmıştır. Bu ders, bu yükümlülüğü (hem İngilizce hem Türkçe için kısaca ITEC1001/BİTE1001 yükümlülüğünü) yerine getirmesi gereken öğrencilerin eğitim materyallerine ulaşabilmesini, duyuruları inceleyebilmesini, online sınav içeriğine ulaşabilmesini amaçlamaktadır.

Temel Bilgiler
BİTE1001 yükümlülüğü ile ilgili ihtiyacınız olan temel bilgiler kısaca şöyledir:
  • BİTE1001 dersi 1 kredili bir derstir, notlandırması diğer dersler gibi harf notu ile yapılmaktadır.
  • BİTE1001 yükümlülüğünü sağlamak için üniversitemiz laboratuvarlarında, bilgisayar başında, gözetmen eşliğinde yapılacak bir sınava girmeniz gerekir.
  • Sınavın amacı temel bilgisayar kullanım becerilerini değerlendirmektir.
  • BİTE1001 yükümlülüğünü en kısa sürede yerine getirmeniz beklenir.
Müfredat
BİTE1001 müfredatı Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası (ECDL) konuları ile benzerlik göstermektedir. Sınavda aranacak temel bilgi ve beceriler şu şekildedir:
Bilgisayar temelleri. Web temelleri. Enformasyon teknolojilerinde temel kuramın ve terminolojinin tanıtımı. Microsoft Word gibi bir kelime işlemcide gereken dil değiştirme, karakter ekleme, stilleri kullanma, paragraf formatlama gibi temel beceriler. Microsoft Excel gibi bir iş çizelgesinde temel beceriler. Bu çizelgelerde matematiksel formüllerin kullanımı ve hesaplamalar ile grafikler oluşturulması. Sunum hazırlama.

Sınav Uygulaması
Uygulanacak sınav ile ilgili detaylar şöyledir:
  • ITEC1001 sınavı İngilizce, BİTE1001 sınavı Türkçe yapılır.
  • Sınav her yarıyıl en az bir kez tekrar edilir.
  • Hazırlık sınıfı öğrencileri sınava girebilirler.
  • Sınavda çoktan seçmeli sorular cevaplandırılır. Yanlış cevap doğru cevabı götürmez.
  • Sınav esnasında Microsoft Word, Excel, Powerpoint; Internet Explorer gibi programlar kullanılabilecektir. Fakat sınav bilgisayarlarının internet bağlantısı bulunmayacaktır.
  • Sınav 6 başlıktan oluşur.
  • Sınava girebilmek için öğrencilerin dönemin başında, ders kayıt haftasında BİTE1001 dersine kayıt yaptırmaları zorunludur.
  • Sınav takvimi öğrencilere Blackboard üzerinden ve üniversite e-posta hesaplarına gönderilecek iletilerle duyurulur.
Sınava Hazırlık
Müfredatın ECDL konularına dayalı olması sebebiyle BİTE1001 sınavlarına hazırlanmak için ECDL hazırlık kaynaklarının kullanılması tavsiye edilmektedir. ECDL modül-bazlı bir lisanstır ve BİTE1001 sınavı 6 modülü kapsar: (1) Bilgisayar bileşenleri, (2) Kelime işleme, (3) Hesaplama tabloları, (4) Sunum araçları, (5) E-posta kullanımı, (6) Çevrimiçi programlar.
Kütüphanemizin Safari çevrimiçi kitap üyeliği üzerinden aşağıdaki e-kitapları kullanabilirsiniz:
  • "How to Pass ECDL for Microsoft Office 2003" by Paul Holden and Sharon Murphy, from Prentice Hall.
  • "ICDL Exam Cram 2 (Syllabus 4.0)" by Mike Gunderloy and Susan Sales Harkins, from Pearson Certification.
  • Yine kütüphanemizde bulunan aşağıdaki baskı kitapları kullanabilirsiniz:
  • "Pass ECDL 5 Units 1-7" by Flora R. Heathcote, O.H.U Heathcote, Pat M. Heathcote, Mr R.P. Richards and Alex Sharpe, from Payne-Gallway.
  • "Bilişim Teknolojileri" by Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu, from Pegem Yayıncılık.
  • Son olarak, ECDL için hazırlanmış olan örnek sınavları çözerek pratik yapabilirsiniz. İngilizce sınava bu kısayoldan erişebilirsiniz.
İletişim
ENGG101/T yükümlülüğü ve uygulanacak sınav ile ilgili her türlü soru için Mert İlhan Ecevit ya da Murat Kaya ile görüşebilirsiniz.

Ofis: LMF-414 & AMF-204
Dahili telefon: 7184 & 7187